ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανησυχία από σεισμό 7,3 Ρίχτερ

TOKIO.--

Tους φόβους από τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ του Μάρτη του 2011 ξύπνησε χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) στους κατοίκους της ανατολικής και βορειοανατολικής Ιαπωνίας Εγκέλαδος μεγέθους 7,3 Ρίχτερ. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα - πέρα από τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ατόμων - ενώ καθησυχαστικές ανακοινώσεις έκανε εκπρόσωπος της ηλεκτρικής εταιρείας Τοχόκου για τον πυρηνικό σταθμό Οναγκάουα, που λειτουργεί στη βορειοανατολική περιφέρεια Μιγιάγκι. Επιπλέον, η ηλεκτρική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, που υπέστη καταστροφικές ζημιές από το τσουνάμι τον περασμένο χρόνο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο σταθμός δεν έχει υποστεί περαιτέρω βλάβες μετά τη χτεσινή δόνηση.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι, κυρίως στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, εκδόθηκε αμέσως και ήρθη περίπου ένα δίωρο μετά το σεισμό, το επίκεντρο του οποίου εντοπίσθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων, ενώ η διάρκειά ήταν αρκετά δευτερόλεπτα.

Στην πόλη Μιναμισανρίκου της περιφέρειας Μιγιάγκι που είχε καταστραφεί από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, οι κάτοικοι έλαβαν εντολή εκκένωσης και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να καταφύγουν σε υψώματα. Προβλήματα σημειώθηκαν προσωρινά στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και στις τηλεπικοινωνίες.

Ο χτεσινός ισχυρός σεισμός ανάγκασε τον πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα να διακόψει την προεκλογική εκστρατεία (ένεκα των βουλευτικών εκλογών της 16ης Δεκέμβρη) και να επιστρέψει στο γραφείο του στο Τόκιο, όπου η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
«Σύννεφα» φέρνει η «Λίστα Μαγκνίτσκι»

Η Ρωσία θα απαντήσει στο νομοσχέδιο, που ενέκρινε την Πέμπτη η Γερουσία των ΗΠΑ κι αφορά τη λεγόμενη «Λίστα Μαγκνίτσκι». Ο συγκεκριμένος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την υπογραφή του από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα. Ο τελευταίος έχει κάνει γνωστό πως θα υπογράψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο επιβάλλει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ 60 υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας, που κατά τους Αμερικανούς ευθύνονται για το θάνατο του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, δικηγόρου του επενδυτικού ταμείου Hermitage Capital. Ο δικηγόρος πέθανε στις 16/11/2009 σε ηλικία 37 ετών, ενώ ήταν προφυλακισμένος επί 11 μήνες και είχε συλληφθεί για φοροδιαφυγή, αφού είχε καταγγείλει μια εκτεταμένη οικονομική απάτη ύψους 5,4 δισ. ρουβλίων (130 εκατ. ευρώ), στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εμπλέκονταν αστυνομικοί και εφοριακοί, σε βάρος του ρωσικού κράτους και του εργοδότη του.

Οι ΗΠΑ με την κίνησή τους επιδιώκουν από τη μια να επέμβουν στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις στη Ρωσία, κι από την άλλη να επιβάλουν στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων με μια χώρα τις δικές τους εκτιμήσεις για τη λειτουργία της πολιτικής και της Δικαιοσύνης σ' αυτήν. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιδιώκουν κάτι τέτοιο, μιας και υπάρχουν δεκάδες ανάλογα παραδείγματα, με κορυφαίο τον αμερικανικό αποκλεισμό της Κούβας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η επιδίωξη των ΗΠΑ στρέφεται κατά μιας ανερχόμενης καπιταλιστικής δύναμης, της Ρωσίας, που προτίθεται να απαντήσει ανάλογα, απαγορεύοντας την είσοδο στο έδαφός της για τους πολίτες των ΗΠΑ, που εκτιμά ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησής του στο Δουβλίνο με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Στη λίστα δηλώνεται θα περιληφθούν Αμερικανοί πολίτες, που «παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων, όχι μόνο των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και ευρύτερα πολιτών άλλων χωρών», υπονοώντας εκείνους που βασάνιζαν κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, είτε διέπραξαν πολεμικά εγκλήματα στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Νέο κλίμα έντασης δημιουργούν στην Κορεατική Χερσόνησο οι στρατιωτικές κινήσεις ΗΠΑ, Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας με πρόσχημα τα προγραμματισμένα σχέδια εκτόξευσης από τη ΛΔ Κορέας ως τις 22 του μήνα ενός δορυφόρου παρατήρησης της Γης, που για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εμφανίζεται ως «νέα δοκιμή» βαλλιστικού πυραύλου που παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

MANIΛΑ.-- Σε τραγωδία εξελίσσεται για τις Φιλιππίνες ο τυφώνας «Μπόφα», που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους, ενώ σάρωσε στην κυριολεξία το νησί Μιντανάο, μία από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, ισοπεδώνοντας σπίτια, κρατικά κτήρια, υποδομές. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν ενώ άγνωστος παραμένει ο πραγματικός αριθμός των νεκρών, ο οποίος μέχρι στιγμής ξεπερνά τους 450 και αναμένεται να αυξηθεί.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Επέστρεψε στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, ολοκληρώνοντας την 20ήμερη θεραπεία του στην Κούβα όπου παρακολουθείται για τον καρκίνο. Πιθανά δε θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Mercosur που ξεκινά σήμερα στη Μπραζίλια, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, γεγονός που έχει προκαλέσει νέο γύρο φημών για την κατάσταση της υγείας του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πρώην αξιωματούχοι της NASA σύστησαν ιδιωτική εταιρεία, την «Golden Spike Company» που θα προσφέρει πτήσεις στη Σελήνη σε «ερασιτέχνες» εξερευνητές. Το συνολικό κόστος της πτήσης, αλερετούρ, φτάνει μόλις ... το 1,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο εγχείρημα της «τουριστικής διαστημικής βιομηχανίας» στις ΗΠΑ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των πρώην ύπατων αξιωματούχων της ΝASA μέλη του συμβουλίου της εταιρείας είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς και ο Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ και πρώην υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση Κλίντον.

ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική «Rosneft» και η αμερικανική «ExxonMobil» υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού διερεύνηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Δυτική Σιβηρία, ανακοίνωσε χτες με δελτίο Τύπου η «Rosneft». Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν μια κοινοπραξία στην οποία η «Rosneft» θα κατέχει το 51% και η «ExxonMobil» το 49%, και οι εργασίες διερεύνησης θα ξεκινήσουν το 2013 και θα καλύπτουν περιοχή 6.000 τετραγωνικών μιλίων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Οσκαρ Νιμέγιερ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε προς το Βραζιλιάνικο ΚΚ και το ΚΚ Βραζιλίας το ακόλουθο μήνυμα για το θάνατο του Οσκαρ Νιμέγερ:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του κορυφαίου κομμουνιστή αρχιτέκτονα του 20ούαιώνα Οσκαρ Νιμέγερ. Τα έργα του σε μια σειρά χώρες σημάδεψαν την αρχιτεκτονική στον 20ό αιώνα, εκφράζουν τη συνάντηση των καινοτόμων ιδεών στην επιστήμη και την αισθητική με τις πρωτοπόρες ιδέες της κοινωνικής χειραφέτησης, που φορέας τους είναι η εργατική τάξη. Αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά του λαού και της εργατικής τάξης της Βραζιλίας, αλλά και όλων όσοι συνεχίζουν τον αγώνα του ενάντια στην καταπίεση και τη μιζέρια σε όλο τον κόσμο.

Ο Οσκαρ Νιμέγερ εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας το 1945. Η ζωή και το έργο του σημαδεύτηκε από τη στράτευσή του στην υπόθεση της κατάργησης της εκμετάλλευσης και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Την περίοδο της αντεπανάστασης και της κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος τάχθηκε ενάντια στις δυνάμεις του οπορτουνισμού και της συνθηκολόγησης. Το 1992 όταν η λικβινταριστική πλειοψηφία της ΚΕ του Βραζιλιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος το εγκατέλειπε και επεδίωκε τη διάλυσή του, αγωνίστηκε για τη συνέχειά του και τέθηκε επίτιμος πρόεδρός του. Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του υπερασπιστής των ιδανικών του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους κομμουνιστές της Βραζιλίας, σε όλους τους εργαζόμενους της Βραζιλίας που θρηνούν σήμερα την απώλεια ενός κορυφαίου επιστήμονα, συντρόφου και αγωνιστή».

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Αποκαλύπτονται οι ευθύνες για τα εργατικά εγκλήματα

ΝΤΑΚΑ.--

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το εργατικό έγκλημα σε εργοστάσιο ρούχων στο Μπαγκλαντές, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 120 εργάτες και εργάτριες, τον περασμένο μήνα, λόγω πυρκαγιάς που προκάλεσε βραχυκύκλωμα. Σύμφωνα με αξιωματούχους της πυροσβεστικής, το εργοστάσιο «Tazreen» είχε χάσει το πιστοποιητικό ασφαλείας του τον περασμένο Ιούνιο, λόγω σοβαρών παραλείψεων, ενώ το 9ώροφο κτήριο είχε άδεια μόλις για τρεις ορόφους.

Το εργοστάσιο που έγινε παγίδα θανάτου για 120 ανθρώπους παρήγαγε ρούχα φασόν για πολυεθνικές εταιρίες, όπως η «Wal-Mart», η «Disney» και άλλες, αποκάλυψε για ακόμα μία φορά τις συνθήκες εργασίας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα 4.000 εργοστάσια ιματισμού του Μπαγκλαντές, καθώς δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης της χώρας και τις υποσχέσεις της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα για δήθεν απόδοση δικαιοσύνης, στο Μπαγκλαντές ουδέποτε έχουν ληφθεί μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, αντίθετα παραχωρούνται όλο και νέα προνόμια στους βιομηχάνους, με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι, ενώ οι διαδηλώσεις αντιμετωπίζονται με βάρβαρη καταστολή.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Αύριο οι βουλευτικές εκλογές

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται αύριο στη Ρουμανία, σε μια χώρα που ο λαός της έχει δει να εναλλάσσονται μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο τρεις κυβερνήσεις που τον φορτώνουν με σκληρά μέτρα λιτότητας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η «Σοσιαλδημοκρατική Φιλελεύθερη Ενωση» του Β. Πόντα έρχεται πρώτο κόμμα με 57,5%, ενώ η «Δεξιά Συμμαχία» λαμβάνει μόλις το 18,6%. Η νεοϊδρυθείσα παράταξη «ARD» περιλαμβάνει στους κόλπους της το «Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα» και το νέο κόμμα «Foarta Civica» του Μιχάι Ουνγκουρεάνου. Ακολουθούν το κόμμα του επιχειρηματία Ντ. Ντιακονέσκου «Λαϊκό Κόμμα»» με ποσοστό 12,9% και το Εθνικό Ουγγρικό Κόμμα με 5%.

Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η ζωή των Ρουμάνων ολοένα και χειροτερεύει μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Ηδη στη Ρουμανία το 41,1% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, συμπεριλαμβάνοντας και 2 εκατομμύρια συνταξιούχων που ζουν με λιγότερο από 100 ευρώ το μήνα, ενώ η παιδική φτώχεια (ηλικίες μέχρι 17 χρονών) φτάνει στη Ρουμανία το 48,7%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ