ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός της Βενεζουέλας έχει πείρα και δύναμη ν' ακυρώσει ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχετικά με την υγεία του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«

Παρακολουθούμε από κοντά τις ειδήσεις αναφορικά με την υγεία του Προέδρου Τσάβες και ευχόμαστε να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Βενεζουέλας που τον επανεξέλεξε ο λαός στις πολύ πρόσφατες εκλογές στις 7 Οκτώβρη 2012.

Ο λαός της Βενεζουέλας έχει συσσωρεύσει σημαντική πείρα. Εχει τη δύναμη να απαντήσει και να ακυρώσει τα σχέδια ιμπεριαλιστικών και ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων που καιροφυλακτούν να αξιοποιήσουν τα προβλήματα αυτά για να προωθήσουν τις αντιλαϊκές τους επιδιώξεις.

Το ΚΚΕ πάντα στάθηκε αλληλέγγυο στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας σε όλες τις δύσκολες στιγμές και θα συνεχίσει να το κάνει, υπερασπιζόμενο με συνέπεια το δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Βενεζουέλας να καθορίζουν τις τύχες της πατρίδας τους».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Τσάβες

Από τη χτεσινή λαϊκή συγκέντρωση στο Καράκας
Από τη χτεσινή λαϊκή συγκέντρωση στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Μία τεράστια κόκκινη θάλασσα σχημάτισαν εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελάνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης και έδωσαν το «παρών» χτες στη μεγάλη συγκέντρωση στήριξης και αλληλεγγύης προς τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες που παραμένει νοσηλευόμενος στην Αβάνα.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Καράκας, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες και παρουσία ηγετών και αξιωματούχων 19 χωρών, μεταξύ αυτών οι Πρόεδροι της Ουρουγουάης, Βολιβίας και Νικαράγουας, Χοσέ Μουχίκα, Εβο Μοράλες και Ντανιέλ Ορτέγα αντίστοιχα αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγο. Στην εκδήλωση-διαδήλωση ανήμερα της επίσημης ορκωμοσίας του Προέδρου Τσάβες κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος Νικολάς Μαδούρο που μερικές ώρες πριν προήδρευσε στην κοινή σύνοδο της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ΑLBA) και του Petrocaribe (ενεργειακή συνεργασία με χώρες της Καραϊβικής) όπου στην τελική διακήρυξη τονίζεται η απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση και τους θεσμούς της Βενεζουέλας και η αμέριστη αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας.

Στο μεταξύ, η εγχώρια αντιπολίτευση ακύρωσε τις χτεσινές συγκεντρώσεις για την «καταγγελία της συνταγματικής εκτροπής» και την απαίτηση για προσφυγή στις κάλπες. Η μεταστροφή της αντιπολίτευσης ήρθε μετά την απόφαση του αρμόδιου για το Σύνταγμα τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι η ορκωμοσία του Τσάβες, ο οποίος επανεξελέγη στην προεδρία τον Οκτώβριο, «μπορεί να γίνει σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία από τις 10 Ιανουαρίου ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου».

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Εκστρατεία ενάντια στην ανάπτυξη των «Πάτριοτ»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) με στόχο την καταγγελία της ανάπτυξης των συστοιχιών πυραύλων «Πάτριοτ» σε τουρκικό έδαφος, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, υπογραμμίζοντας την αντίθεση του Κόμματος. Στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στην ανάπτυξη των «Πάτριοτ», μέλη του ΤΚΡ ξεκίνησαν, χτες, καμπάνια συλλογής υπογραφών στο Πάρκο Γκιουβέν, στην Αγκυρα, η οποία θα διαρκέσει 10 μέρες. Τη συμπαράστασή τους στο ΤΚΡ, δηλώνουν χιλιάδες εργαζομένων, καλλιτέχνες, διανοούμενοι. Το ΚΚ Τουρκίας υπογραμμίζει ότι είναι ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο, δηλώνει αντίθετο, στην έχθρα με τους γειτονικούς λαούς και τονίζει ότι δεν αποδέχεται να χρησιμοποιηθεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστές.

ΗΠΑ
Νέο αιματηρό περιστατικό σε γυμνάσιο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Το γυμνάσιο της πόλης Ταφτ στην πολιτεία της Καλιφόρνια είναι το τελευταίο πεδίο ασκήσεων «σκοποβολής» καθώς ένας ένοπλος άνοιξε πυρ χθες το πρωί -τοπική ώρα- μέσα στο σχολείο. Μέχρι αργά χτες οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες, και αναφέρονταν σε τουλάχιστον 2 τραυματίες ενώ ο δράστης φέρεται να έχει συλληφθεί.

Το νέο αιματηρό περιστατικό αποτελεί το φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει όσον αφορά την οπλοκατοχή, ειδικά μετά την τραγωδία στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, στην οποία 26 άνθρωποι, 20 εξ αυτών παιδιά, σκοτώθηκαν στις 14 Δεκέμβρη. Χθες ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με εκπροσώπους της Εθνικής Ενωσης Οπλων (NRA), του λόμπι των πυροβόλων όπλων και ενώσεων κυνηγών και δήλωσε με το πέρας της συνάντησης ότι «υπάρχει μια αρκετά ευρεία συμφωνία για τα τρία, τέσσερα ή πέντε πράγματα στον τομέα της ασφάλειας των πωλήσεων όπλων που μπορούν και πρέπει να γίνουν» και ότι θα μεταφέρει εντός των προσεχών ημερών τις συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που κατά τον Μπάιντεν θα εξαντλήσει τις αρμοδιότητές του ώστε να θέσει σε ισχύ το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, χωρίς να περιμένει την ψήφιση νέων νόμων από το Κογκρέσο. Στο μεταξύ, η πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για να ενισχύσει την, ήδη αυστηρότερη μέχρι στιγμής, νομοθεσία για την κατοχή όπλων, με περιορισμούς τόσο στο είδος του οπλισμού όσο και στους κατόχους τους. Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι μόνο ο έλεγχος των όπλων αλλά η γενικότερη κουλτούρα της βίας που εφαρμόζει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός παντού.

ΓΑΛΛΙΑ
Εκτέλεση τριών γυναικών στελεχών του PKK

ΠΑΡΙΣΙ, ΝΤΑΚΑΡ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Ερωτηματικά προκαλεί η εκτέλεση τριών γυναικών κουρδικής καταγωγής, της Σακίν Τζανσίζ, ιδρυτικού μέλους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), της Φιντάν Ντογάν, υπεύθυνης του Κέντρου Ενημέρωσης, και της Λεϊλά Σοϊλεμέζ, επίσης μέλους του κουρδικού κινήματος, το βράδυ της Τετάρτης, στο Κέντρο Πληροφόρησης Κουρδιστάν, σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές του Παρισιού, το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή αστυνομική εποπτεία. Οι εκτελέσεις συνέβησαν τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί συνομιλίες με τον φυλακισμένο στο Ιμραλί, ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τον αφοπλισμό των ανταρτών και τον τερματισμό των συγκρούσεων, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων.

Η κουρδική πλευρά φωτογραφίζει ως δράστη την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), τονίζοντας ότι φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, όπως η «Γενί Σαφάκ» έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις εκτελέσεις «εσωτερικό ξεκαθάρισμα», για τη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ σημειώνουν ότι ο δράστης γνώριζε ότι οι δολοφονίες γίνονται υπό το βλέμμα των αστυνομικών αρχών, σε μία πολυσύχναστη περιοχή.

Τις εκτελέσεις κατήγγειλε και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, (ΒDP), ζητώντας εξηγήσεις από τις γαλλικές αρχές και προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση κατήγγειλε διά του εκπροσώπου της, Μπουλέντ Αρίντς, τις εκτελέσεις των τριών γυναικών, χαρακτηρίζοντάς τις «φρικτή πράξη», ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε αιχμές για ενδεχόμενο «εσωτερικής διένεξης».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις εργαζομένων στις τράπεζες

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις της Ισπανίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα αντιδρώντας στην περικοπή χιλιάδες θέσεων εργασίας, σε μια χώρα που η ανεργία, επίσημα, φτάνει το 26,6%. Οι διαδηλωτές, αρκετοί εκ των οποίων εργαζόμενοι στη «Bankia», συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ισπανίας στη Μαδρίτη, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια. Τις διαδηλώσεις διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «Εργατικές Επιτροπές» (CCOO) και η Γενική Ενωση Εργαζομένων (UGT) -που χρόνια συμμετέχουν στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο»- οι οποίοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών στη χώρα για να μην προχωρήσουν οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών.

Η «Bankia», που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από τη συγχώνευση «προβληματικών» χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε το Νοέμβρη του 2012 πως σχεδιάζει να απολύσει 6.000 εργαζόμενους και να περικόψει κατά 40% τους μισθούς των υπολοίπων. Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει λάβει ήδη 18 δισεκατομμύρια από τα 37 που έχουν ήδη καταβληθεί στην κυβέρνηση από την ΕΕ ως «βοήθεια»...

Σημειώνεται πως πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2008 στον τραπεζικό τομέα, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστές, άλλες 20.000 θα χαθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας.

ΒΟΛΙΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Καταγγέλλουν σχέδια αποσταθεροποίησης

ΛΑ ΠΑΣ.--

Οι ΗΠΑ παραβίασαν την κυριαρχία της Βολιβίας πραγματοποιώντας μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατήγγειλε προχτές η υπουργός Επικοινωνίας, Αμάντα Ντάβιλα, δημοσιοποιώντας ορισμένα εκ των «αδιάσειστων στοιχείων» που ανακοίνωσε προ ημερών ότι διαθέτει η κυβέρνηση της Βολιβίας για κινήσεις αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες.

Εγινε λόγος για καλυμμένη επιχείρηση - ως «τουριστική επίσκεψη» - που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ «μέσω οργανώσεων - βιτρίνα» στο διάστημα από 12 Ιούνη - 15 Σεπτέμβρη όπου μία ομάδα με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Κόρβιν του Κέντρου Ερευνών για τα Υψόμετρα, με έδρα την Ορόρα του Κολοράντο, έκανε πειράματα και ειδικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πρόποδες του βουνού Τσακαλτάγια και σε υψόμετρο 5.200 μέτρα. Στόχος να καταγραφούν οι επιπτώσεις του υψόμετρου που αντιμετωπίζουν οι μάχιμες μονάδες που αποστέλλονται σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Συρία ή το Ιράν, όπως τόνισε και ο υπουργός προεδρίας Κάρλος Ρομέρο.

Σε καταγγελία ότι ανακαλύφθηκε σχέδιο δολοφονίας του από τη CIA προχώρησε και ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, που βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 17ης Φλεβάρη. Ο πρόεδρος απέδωσε το σχέδιο δολοφονίας στην... παροχή προστασίας στον ιδρυτή του «Wiki Leaks», Τζούλιαν Ασάνζ, από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, εξαιτίας του πλούτου της σε υδρογονάνθρακες και των συμμαχιών της στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ