Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εκτέλεση τριών γυναικών στελεχών του PKK

ΠΑΡΙΣΙ, ΝΤΑΚΑΡ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Ερωτηματικά προκαλεί η εκτέλεση τριών γυναικών κουρδικής καταγωγής, της Σακίν Τζανσίζ, ιδρυτικού μέλους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), της Φιντάν Ντογάν, υπεύθυνης του Κέντρου Ενημέρωσης, και της Λεϊλά Σοϊλεμέζ, επίσης μέλους του κουρδικού κινήματος, το βράδυ της Τετάρτης, στο Κέντρο Πληροφόρησης Κουρδιστάν, σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές του Παρισιού, το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή αστυνομική εποπτεία. Οι εκτελέσεις συνέβησαν τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί συνομιλίες με τον φυλακισμένο στο Ιμραλί, ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τον αφοπλισμό των ανταρτών και τον τερματισμό των συγκρούσεων, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων.

Η κουρδική πλευρά φωτογραφίζει ως δράστη την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), τονίζοντας ότι φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, όπως η «Γενί Σαφάκ» έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις εκτελέσεις «εσωτερικό ξεκαθάρισμα», για τη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ σημειώνουν ότι ο δράστης γνώριζε ότι οι δολοφονίες γίνονται υπό το βλέμμα των αστυνομικών αρχών, σε μία πολυσύχναστη περιοχή.

Τις εκτελέσεις κατήγγειλε και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, (ΒDP), ζητώντας εξηγήσεις από τις γαλλικές αρχές και προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση κατήγγειλε διά του εκπροσώπου της, Μπουλέντ Αρίντς, τις εκτελέσεις των τριών γυναικών, χαρακτηρίζοντάς τις «φρικτή πράξη», ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε αιχμές για ενδεχόμενο «εσωτερικής διένεξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ