Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις εργαζομένων στις τράπεζες

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις της Ισπανίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα αντιδρώντας στην περικοπή χιλιάδες θέσεων εργασίας, σε μια χώρα που η ανεργία, επίσημα, φτάνει το 26,6%. Οι διαδηλωτές, αρκετοί εκ των οποίων εργαζόμενοι στη «Bankia», συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ισπανίας στη Μαδρίτη, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια. Τις διαδηλώσεις διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «Εργατικές Επιτροπές» (CCOO) και η Γενική Ενωση Εργαζομένων (UGT) -που χρόνια συμμετέχουν στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο»- οι οποίοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών στη χώρα για να μην προχωρήσουν οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών.

Η «Bankia», που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από τη συγχώνευση «προβληματικών» χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε το Νοέμβρη του 2012 πως σχεδιάζει να απολύσει 6.000 εργαζόμενους και να περικόψει κατά 40% τους μισθούς των υπολοίπων. Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει λάβει ήδη 18 δισεκατομμύρια από τα 37 που έχουν ήδη καταβληθεί στην κυβέρνηση από την ΕΕ ως «βοήθεια»...

Σημειώνεται πως πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2008 στον τραπεζικό τομέα, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστές, άλλες 20.000 θα χαθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ