Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνάντηση στη Γενεύη σε «θολό τοπίο»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Υπέρ όσων συνωμοτούν κατά της Συρίας» τάσσεται ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου υποστήριξε, χτες, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας τον για μονομερή υιοθέτηση των θέσεων των αντικαθεστωτικών. «Επεσε η μάσκα της δήθεν ουδετερότητας», γράφει από την πλευρά της η φιλοκαθεστωτική εφημερίδα «Αλ Ουατάν». Αφορμή για τα καταγγελτικά αυτά σχόλια στάθηκε συνέντευξη του Λακχντάρ Μπραχίμι στο BBC, στην οποία υποστήριξε ότι «40 χρόνια διακυβέρνησης από την οικογένεια Ασαντ είναι αρκετά» και άφησε να εννοηθεί ότι ο Ασαντ δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της μεταβατικής κυβέρνησης, ούτε στην επόμενη μέρα της Συρίας. Παρά τα σχόλια αυτά, πάντως, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι «είναι πρόθυμο να συνεργαστεί σε δίκαια σχέδια αποκλιμάκωσης».

Η διπλωματική αυτή «αντιπαράθεση» ήρθε μόλις λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Μπραχίμι με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Μπερνς, στη Γενεύη, όπου πρόκειται να συζητηθεί το συμπεφωνημένο γενικό πλαίσιο πολιτικής επίλυσης της κατάστασης στη Συρία, στο οποίο είχαν καταλήξει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Ιούνη. Βέβαια, το πλαίσιο εκείνο περιείχε πολλά «θολά σημεία», τα οποία η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη ερμήνευσε κατά τα συμφέροντά της, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να υπάρξει συναίνεση. Δίνοντας, πάντως, ένα πρώτο στίγμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, υποστήριξε ότι «μόνο οι Σύροι θα αποφασίσουν για την επόμενη μέρα στη χώρα τους» και ότι «δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση η εκδίωξη Ασαντ για την όποια πολιτική λύση».

Στο μεταξύ, το κύμα ψύχους και κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα οδήγησε σε ελαφρά μείωση των συγκρούσεων κυρίως στην κεντρική Συρία και στα προάστια της Δαμασκού, όπου οι μάχες περιορίστηκαν στην ανατολική Γκχούτα και στη Μαλίχα. Στρατιωτικές πηγές, που επικαλούνταν αραβικά ΜΜΕ, εκτιμούσαν ότι στην περίμετρο της Δαμασκού έχουν στρατοπεδεύσει περίπου 4.500 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί.

Αντίθετα, σφοδρότατες είναι οι συγκρούσεις στην περίμετρο και εντός της στρατιωτικής βάσης Ταφτανάζ στα βορειοδυτικά της χώρας, τμήμα της οποίας κατέλαβαν την Τετάρτη ένοπλοι αντικαθεστωτικοί, πολλοί εκ των οποίων ισλαμιστές μισθοφόροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί βομβαρδίστηκε χτες από αέρος. Το ΝΑΤΟ, από την άλλη, ενημέρωνε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει έχουν εκτοξευτεί, στο πλαίσιο των μαχών που σημειώνονται, περισσότεροι από 15 βαλλιστικοί πύραυλοι από την πλευρά του κυβερνητικού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ