Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Θετική ατμόσφαιρα» μεταξύ Αμπάς - Μασχάαλ

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε «θετική ατμόσφαιρα» κύλησε η πρώτη πολύωρη συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της «Φατάχ» και Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Κάιρο. Στην πρώτη αυτή συνάντηση δε συμμετείχε τελικά ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μούρσι. Αιγυπτιακές πηγές διέρρεαν ότι οι δύο πλευρές, επί της αρχής, συμφώνησαν να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία συμφιλίωσης, στην οποία είχαν καταλήξει, στα μέσα του 2011, η οποία, όμως, δεν προχώρησε, μια συμφωνία που προέβλεπε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα επέβλεπε την πραγματοποίηση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών καθώς και στην αναμόρφωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Αμπάς - Μασχάαλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος εφόσον επέλεξε να διαβουλευτεί «με τον επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης είναι προφανές ότι απορρίπτει την προοπτική επίτευξης συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ». Των δηλώσεων Νετανιάχου είχε προηγηθεί μια νέα παρέμβαση του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες, ο οποίος εκτιμούσε ότι αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ειρήνης, τότε είναι πολύ πιθανό το ξέσπασμα μιας νέας παλαιστινιακής εξέγερσης, και σε αυτήν την περίπτωση η πλειοψηφία της διεθνούς κοινής γνώμης θα είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Ισραηλινό εκβιασμό καταγγέλλει ο Αμπάς για τους πρόσφυγες από Συρία

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είχε πρόβλημα να υποδεχτεί όσους Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τους καταυλισμούς της Συρίας, και κυρίως από τον Γιαρμούκ, θα ήθελαν να μετεγκατασταθούν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να ξεφύγουν από το αιματοκύλισμα στη Συρία. Αυτό δεν έγινε, κατήγγειλε ο Αμπάς μιλώντας με δημοσιογράφους στην Αίγυπτο, επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε, διά του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι αποδέχεται να γίνει η μετακίνηση αυτή υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσφυγες θα υπέγραφαν χαρτί με το οποίο αποποιούνται του δικαιώματος της επιστροφής που έχουν καθώς είναι απόγονοι Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους κατά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. Ο Αμπάς συμπλήρωσε ότι, σε συνεννόηση με εκπροσώπους των προσφύγων, αποφασίστηκε να μην απεμποληθεί το θεμελιώδες αυτό δικαίωμά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ