Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Προς συμφωνία για την ενέργεια

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, με βασικό το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε την επιθυμία της Λευκωσίας να επικυρωθεί το συντομότερο η συμφωνία της με το Λίβανο και να αρχίσουν συνομιλίες πάνω σε πρακτική βάση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και στα σημεία που συνενώνονται.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν αναφέρθηκε στη συμφωνία των δύο χωρών να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου», προσθέτοντας ότι υπήρξε συμφωνία για συντονισμό στους τομείς του τουρισμού, της έρευνας, της γεωργίας, της ηλιακής ενέργειας και για θέματα της ΕΕ, της προστασίας των επενδύσεων και της Υγείας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ερωτηθείς για τη θέση της Λευκωσίας όσον αφορά την κατοχή μέρους του εδάφους του Λιβάνου από το Ισραήλ, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της απελευθέρωσης όλων των αραβικών εδαφών και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού «για τη στάση αρχών την οποία τηρεί ο Λίβανος στο Κυπριακό».

Επίσης, υπογράφηκαν από τους δύο προέδρους συμφωνίες για αμυντική και στρατιωτική συνεργασία, για την αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και για θέματα βιομηχανίας.

Στις συνομιλίες έγινε αναφορά και στις εξελίξεις στη Συρία και δη στο ζήτημα των προσφύγων. Μετά τη συνάντησή του με το Μ. Σουλεϊμάν, ο Δ. Χριστόφιας, ο οποίος συνοδεύεται από υπουργικό κλιμάκιο, είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ