ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εργάτες - αγρότες μαζί στον αγώνα!
  • Σήμερα, στις 6 μ.μ., η συγκέντρωση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη αγροτιά, που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
  • Απροκάλυπτη επίθεση από τα ΜΑΤ

Ο Γ. Σκόκας από το ΕΚΝΛ και ο Γ. Τσιούτρας από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών της Καρδίτσας μιλούν στους εργάτες της βιομηχανίας «Παπαγιάννη» στη Λάρισα, καλώντας τους στη συγκέντρωση του ΕΚΝΛ για τους αγωνιζόμενους αγρότες
Ο Γ. Σκόκας από το ΕΚΝΛ και ο Γ. Τσιούτρας από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών της Καρδίτσας μιλούν στους εργάτες της βιομηχανίας «Παπαγιάννη» στη Λάρισα, καλώντας τους στη συγκέντρωση του ΕΚΝΛ για τους αγωνιζόμενους αγρότες
Δείγμα έμπρακτης αγωνιστικής συμπαράταξης της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά αποτελεί η συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργανώνει, σήμερα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ).

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα συμμετοχής που απευθύνει στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους της περιοχής, το ΕΚΝΛ επισημαίνει: «Την ώρα που οι μικροί αγρότες - κτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνει και να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι και εισαγωγείς, οι εργαζόμενοι και οι μικροεπαγγελματίες αγοράζουμε όλο και πιο ακριβά τα προϊόντα. Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά του μεγάλου κεφαλαίου, η κυριαρχία των μονοπωλίων για να μας ξεζουμίζουν και να αποκομίζουν όλο και περισσότερα κέρδη. Ληστεύουν την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές».

Και τονίζει: «Μπορούμε με τη συμμαχία μας και τον αγώνα μας να φρενάρουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση, να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να πάρουμε την εξουσία και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών ΕΒΕ».

Η στιγμή της επίθεσης

Eurokinissi

Η στιγμή της επίθεσης
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συγκέντρωσης, χτες, κοινά κλιμάκια συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ και των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας περιόδευσαν σε χώρους δουλειάς και μίλησαν στους εργαζόμενους. Επισκέφτηκαν το αμαξοστάσιο και το φυτώριο του Δήμου Λάρισας, τις βιομηχανίες «Κασίδης», «Μπετίννα», «ΕΛΒΑΚ», «Παπαγιάννης». Οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς θα συνεχιστούν και σήμερα, Τετάρτη.

Στο μεταξύ, στο μπλόκο της Νίκαιας, που και χτες ενισχύθηκε με νέα τρακτέρ, οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις μάχης που έχουν καταλάβει εδώ και 9 μέρες, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να μην περιμένει να κουραστούν, ούτε να απογοητευτούν. Το μεσημέρι, δείχνοντας μεγάλη αποφασιστικότητα και επιμονή, οι αγρότες κατάφεραν, για μια ακόμα φορά, να ξεφύγουν από την «επιτήρηση» των ΜΑΤ - έχουν στρατοπεδεύσει μαζί με τις κλούβες, λίγα μέτρα από τα τρακτέρ - και να βγουν στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού. Κάθισαν οκλαδόν, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία και φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του αγώνα τους. Στους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που επιχειρούσαν, με «συμβουλές», προειδοποιήσεις και απειλές, να τους τρομοκρατήσουν, δήλωσαν ότι δεν τρομοκρατούνται και δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να επιλέγουν τις μορφές του αγώνα, καθώς και τους πιο πρόσφορους κι αποτελεσματικούς τρόπους ενημέρωσης του λαού για το δίκιο των αιτημάτων.

Τελικά, και την ώρα που οι αγρότες άρχισαν να αποχωρούν, τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν, ρίχνοντας εναντίον τους κροτίδες και χημικά.

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και βάρβαρη αστυνομική επίθεση με σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα και κλομπ ενάντια στους αγωνιστές αγρότες που βρίσκονται για 9η μέρα στον κόμβο της Νίκαιας με τα αγροτικά μηχανήματά τους». Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση του μπλόκου της Νίκαιας με αφορμή την αστυνομική επίθεση.

«Η αναίτια επίθεση των ΜΑΤ - σημειώνεται στην ανακοίνωση - πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που αποχωρούσαμε από την ΠΑΘΕ Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στην οποία είχαμε βγει για μια ακόμη φορά με τα πόδια για να πραγματοποιήσουμε τη γενική συνέλευσή μας. Η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ διεξαγόταν κανονικά πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Είναι σαφές ότι με την όξυνση της βίας και του αυταρχισμού η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επιδιώκει το σπάσιμο του μπλόκου της Νίκαιας. Επιδιώκει με την τρομοκρατία να σταματήσει τους δίκαιους αγώνες κάθε κοινωνικής ομάδας που αγωνίζεται όπως έκανε με τους ηρωικούς απεργούς της "Χαλυβουργίας", τους εργαζόμενους στο Μετρό, επιχειρεί το ίδιο με τους ναυτεργάτες και με τους αγρότες».

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Το μπλόκο Νίκαιας δηλώνει ότι παραμένει όρθιο και αγωνιστικό. Η τρομοκρατία, τα χτυπήματα και ο αυταρχισμός μάς πεισμώνουν, δυναμώνουν την αγωνιστική διάθεσή μας. Νέα τρακτέρ από τον πρώην Δήμο Κοιλάδας της Λάρισας έρχονται σε λίγο στα μπλόκα, αύριο θα υπάρξει μαζική κάθοδος τρακτέρ από την Καρδίτσα και τα παρακάρλια χωριά της Λάρισας. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση να σταματήσει τον αυταρχισμό, τα ψέματα, την κοροϊδία του ελληνικού λαού με τις παραπλανητικές δηλώσεις και υποσχέσεις και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματά μας».

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πυκνώνουν τα μπλόκα των αγροτών

Από την κινητοποίηση στην Ορεστιάδα
Από την κινητοποίηση στην Ορεστιάδα
Μεγάλη και μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες του Βόρειου Εβρου, που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο αγώνα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο έξω από το κατάστημα της ΑΤΕ στην πλατεία της Ορεστιάδας.

Η πλατεία πλημμύρισε από τους εκατοντάδες αγρότες και οι γύρω δρόμοι έκλεισαν από τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της ΟΑΣΕ, Γ. Μαργαριτίδης, ενώ τη συγκέντρωση των αγροτών χαιρέτισε εκπρόσωπος του ΜΑΣ. Η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών ξεχείλισε εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της συγκυβέρνησης, η οποία με ψέματα επιχειρεί να συκοφαντήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Πέρα από το γενικότερο πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει η ΠΑΣΥ, οι αγρότες της περιοχής διεκδικούν επιπλέον, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να μην καταστρέφεται κάθε τρεις και λίγο η παραγωγή τους και η περιουσία τους.

Μετά το συλλαλητήριο, οι αγρότες μετακινήθηκαν προς το εργοστάσιο Ζάχαρης που βρίσκεται έξω από την Ορεστιάδα, όπου παρέταξαν τα τρακτέρ τους, στήνοντας ένα ακόμη μετερίζι αγώνα κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου.

Αγρότες παραμένουν συγκεντρωμένοι και σε άλλα σημεία του Εβρου, όπως στο ύψος του κόμβου της Καβύλης, στον κόμβο του Θωρείου και στον κόμβο της Κορνοφωλιάς, ενώ στα απομακρυσμένα χωριά συγκεντρώνονται στις πλατείες.

Οι αγρότες της Ημαθίας, που έχουν παραταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας, χτες το πρωί πραγματοποίησαν συμβολική πορεία στο κέντρο της Βέροιας. Στη διάρκεια της κινητοποίησής τους, μοίρασαν κομπόστες στους κατοίκους της πόλης, ενώ αντιπροσωπεία τους παρέδωσε υπόμνημα στον αντιπεριφερειάρχη.

Στην Κατερίνη, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κτιριακό συγκρότημα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου και η εφορία και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς την έδρα της Αντιπεριφέρειας Πιερίας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες της ανατολικής περιοχής, από τον Τρίλοφο, τη Θέρμη και την Επανομή, παρέταξαν τα τρακτέρ τους στα πράσινα φανάρια, κοντά στο αεροδρόμιο. Οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου εξακολουθούν να έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στη Χαλκηδόνα.

Στις Σέρρες, οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο ύψος του Λευκώνα, το πρωί προχώρησαν πεζή σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών. Στο μεταξύ παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών στο Δραβίσκο και στα Κερδύλλια.

Στο Κιλκίς, αγρότες απέκλεισαν συμβολικά με τα τρακτέρ τους το κτίριο της αντιπεριφέρειας, ενώ οι συνάδελφοί τους από την περιοχή της Παιονίας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο κόμβο Πολυκάστρου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων.

Στην Πέλλα οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στο ύψος του Γυψοχωρίου.

Στην Πελοπόννησο

Με δύναμη και αποφασιστικότητα παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αργολίδας και της Αρκαδίας. Στην Αργολίδα έχουν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα στον κόμβο στο Ανυφί, στο δρόμο των Αρχαιοτήτων (επαρχιακός δρόμος Ναυπλίου - Μυκηνών) και χτες εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ανυφίου του Δήμου Ναυπλίου Κ. Καραμπής. Σήμερα στις 10 π.μ. οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Αργολίδας μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία του Ναυπλίου. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αρκαδίας συνεχίζουν τον αγώνα τους με τα τρακτέρ και στα αγροτικά αυτοκίνητα παραταγμένα στην Εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στην περιοχή Αρδάμι.

Στην Αχαΐα έχουν παραταχθεί σε τρία σημεία. Στη διασταύρωση για Αχαγιά, στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στη θέση Κουρλαμπά και στο Διάσελο.

Στη Μεσσηνία έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο στο Σουληνάρι με τη συμμετοχή της ΠΑΣΥ καθώς και των Αγροτικών Συλλόγων Χανδρινού και Γαργαλιάνων.

Από προχτές οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), έχουν συγκεντρωθεί και παρατάξει τα μηχανήματά τους στον κόμβο της Μαραθιάς.

Ανατολική Στερεά

Στη Λαμία πραγματοποιείται σήμερα στις 11 π.μ. αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Πάρκου με πρωτοβουλία των αγροτικών συλλόγων Πελασγίας, Στυλίδας - Αχινού και Μακρακώμης, ενώ τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους στο Δομοκό και μεταξύ Ελάτειας και Αμφίκλειας στην παλιά Εθνική οδό Λειβαδιάς - Λαμίας.

Στη Βοιωτία τρακτέρ έχουν παραταχθεί στους δρόμους στον Ορχομενό, τη Θήβα και τα Βάγια. Σήμερα επίσης στις 7 μ.μ. γίνεται σύσκεψη της ΠΑΣΥ στο καφενείο «Χατζή» με ομιλητή τον Γ. Γκικόπουλο, μέλος της πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Στη Λέσβο

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Φλεβάρη στη Μυτιλήνη με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Η αγωνιστική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς. Για την επιτυχία του Συλλαλητηρίου η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ αποφάσισε περιοδείες και ομιλίες στα χωριά του νησιού μας ώστε να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους αγρότες που πλήττονται βάναυσα από αυτήν την πολιτική που τους πετά έξω από τα χωράφια τους και τους ξεκληρίζει.

Το πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών είναι: Πέμπτη 7 Φλεβάρη στα Δάφια, Παρασκευή 8 Φλεβάρη στην Ερεσό, Σάββατο 9 Φλεβάρη στην Αγρα, Κυριακή 10 Φλεβάρη στη Στύψη.

ΚΡΗΤΗ
Μαζικά και αποφασιστικά

Εντείνεται το μέτωπο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Από τη συγκέντρωση στα Χανιά
Από τη συγκέντρωση στα Χανιά
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί η συγκέντρωση και κινητοποίηση που είχαν καλέσει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων ένωσαν τις φωνές τους με τους χιλιάδες συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Απαιτούν να μπορούν να καλλιεργούν τη γη τους και να εκτρέφουν τα ζώα τους με μοναδικό γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα.

Η συγκέντρωση στα Χανιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ. οπότε είχε οριστεί το ραντεβού στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατέκλυσαν μεγάλο μέρος του κεντρικού δρόμου. Στο σημείο έγιναν χαιρετισμοί και ομιλίες από τους εκπροσώπους όλων των Αγροτικών Συλλόγων και του Κτηνοτροφικού, που μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, με περιοδείες και συγκεντρώσεις στα χωριά του νομού. Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στο κτίριο όπου στεγάζεται η Αντιπεριφέρεια Χανίων. Οι αγρότες προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου ενώ αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων λίγη ώρα πριν ολοκληρώσουν την κατάληψή τους στην Αντιπεριφέρεια ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης ότι κλιμακώνουν τον αγώνα τους και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για αύριο, Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί έξω από το κτίριο της ΔΟΥ Χανίων. Επίσης χτες το απόγευμα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων πραγματοποίησε πλατιά σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων μαζί με μαζικούς φορείς του νομού, εργατικά σωματεία και συλλόγους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επαγγελματικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών και νεολαίας, Λαϊκές Επιτροπές, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με σκοπό την οργάνωση της κοινής πάλης και του αγώνα που θα πρέπει να κλιμακωθεί, όπως ανέφεραν, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αγροτική κινητοποίηση όμως, χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ στον κόμβο των Πεζών.

Οι αγρότες παρέταξαν τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατά μήκος του δρόμου και μοίραζαν την ανακοίνωση της ΠΑΣΥ. Εν συνεχεία προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου για μισή ώρα περίπου. Στη συγκέντρωση εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους αντιπροσωπείες από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, Λαϊκές Επιτροπές, κ.ά. Λίγο πριν το τέλος της κινητοποίησης αγρότες συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ απηύθυναν κάλεσμα κλιμάκωσης για την Τετάρτη 13 Φλεβάρη στο ίδιο σημείο (κόμβο Πεζών) στις 10 το πρωί.

Επίσης, κατήγγειλαν την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ακόμα και κλούβας των ΜΑΤ νωρίς το πρωί, καθώς και απειλές που εκτοξεύτηκαν στους αγωνιζόμενους αγρότες για συλλήψεις σε περίπτωση που κλείσει ο δρόμος. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ τονίζει ότι η μέθοδος της αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας δεν πρόκειται να κάμψει τις αντιδράσεις των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μονόδρομος η αντίσταση

Στην πόλη του Καναλακίου Πρέβεζας μεταφέρθηκε χτες το αγωνιστικό μήνυμα της φτωχής μικρομεσαίας αγροτιάς. Τρακτέρ από το αγροτικό μπλόκο της παλαιάς Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας κατευθύνθηκαν μαζί με αγρότες στο δημαρχείο του Καναλακίου όπου επιδόθηκε το σχετικό ψήφισμα.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών που συμπληρώνουν μια εβδομάδα στο δρόμο βρέθηκαν οι μαθητές από το ΕΠΑΛ και το Γενικό Λύκειο Καναλακίου, ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος που με σχετικά ψηφίσματα δήλωσαν τη λαϊκή στήριξη και συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας για την «παρέμβαση» της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας και την τοποθέτηση του κ. Μπαλτογιάννη (πρόεδρο της ΕΑΣ Ιωαννίνων) σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που κορυφώνονται σε όλη τη χώρα σημειώνει:

«Πολλά τα δάκρυα για την κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στην Ηπειρο από τους κ.κ. "Πουλάμε τη ΔΩΔΩΝΗ σε τιμή ευκαιρίας, προλάβετε"! Τους ξέρουμε πια! Μόνο που πλέον, τους γνωρίζουν καλά και οι παραγωγοί της περιοχής μας γι' αυτό και στην προχθεσινή "σύσκεψη", συσκέφθηκαν μόνο με τον εαυτό τους! Αυτόν κατάφεραν να συσπειρώσουν! Ως Ομοσπονδία, χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που, μέσα από τους αγωνιστικούς Αγροτικούς Συλλόγους τους, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους γυρνώντας την πλάτη στους ξεπουλημένους εκπροσώπους των Ενώσεων, της ΠΑΣΕΓΕΣ και κάθε άλλη δύναμη που - από θέση - με τη στάση τους ωθούν τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα. Καλούμε σε παραπέρα ενίσχυση των υπαρχόντων μπλόκων αλλά και στη δημιουργία νέων, με το πλαίσιο αγώνα και διεκδίκησης της Ομοσπονδίας μας, που έχει κερδίσει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων, μέσα από τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Τα αγροτοδικεία που έχουμε μπροστά μας, με υπόδικους μέλη της Ομοσπονδίας μας και άλλους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους, επιβεβαιώνουν ότι εμείς κάνουμε πράξη το σύνθημα : "Το δίκιο κρίνεται στους δρόμους, ενάντια στην πολιτική και τους εκπροσώπους της που με τα μέτρα τους μας οδηγούν στον αφανισμό". Ο κ. Μπαλτογιάννης δεν μπορεί να τα ξέρει αυτά, μιας και αυτοί οι αγώνες, διεξάγονταν την περίοδο που ο ίδιος διαβουλεύονταν με τον Σεπετά (και τους υπόλοιπους φορείς, "φυσικούς και μη") για το αντίτιμο από την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ!

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, ενωμένοι στη βάση των κοινών τους συμφερόντων, απεγκλωβισμένοι από τις ξεπουλημένες ηγεσίες, μαζί με τους εργάτες και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα, ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ και θα την επιβάλλουμε!"

Μαζί με εργαζόμενους διαδήλωσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού Αιτωλοακαρνανίας στη χτεσινή κινητοποίηση για την προστασία της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος. Συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία Αγρινίου, αφού προηγούμενα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Εκεί διαβάστηκε από το Εργατικό Κέντρο το ψήφισμα στήριξης, κοινής δράσης εργατών και φτωχής αγροτιάς απέναντι στα μονοπώλια. Στη συνέχεια, με τα αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ μπροστά έγινε συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στον κόμβο του Αγίου Δημητρίου όπου έχει στηθεί το αγροτικό μπλόκο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με αλληλεγγύη απαντάμε στον αυταρχισμό

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επίθεση των ΜΑΤ στους αγρότες της Νίκαιας:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ωμή και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, με χημικά, στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας. Τώρα ο λαός πρέπει να εκφράσει πολύμορφα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στην αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά, που παλεύει για την επιβίωσή της. Ολοι για έναν και ένας για όλους. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση όλων των εργαζομένων στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ