Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εργάτες - αγρότες μαζί στον αγώνα!
  • Σήμερα, στις 6 μ.μ., η συγκέντρωση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη αγροτιά, που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
  • Απροκάλυπτη επίθεση από τα ΜΑΤ

Ο Γ. Σκόκας από το ΕΚΝΛ και ο Γ. Τσιούτρας από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών της Καρδίτσας μιλούν στους εργάτες της βιομηχανίας «Παπαγιάννη» στη Λάρισα, καλώντας τους στη συγκέντρωση του ΕΚΝΛ για τους αγωνιζόμενους αγρότες
Ο Γ. Σκόκας από το ΕΚΝΛ και ο Γ. Τσιούτρας από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών της Καρδίτσας μιλούν στους εργάτες της βιομηχανίας «Παπαγιάννη» στη Λάρισα, καλώντας τους στη συγκέντρωση του ΕΚΝΛ για τους αγωνιζόμενους αγρότες
Δείγμα έμπρακτης αγωνιστικής συμπαράταξης της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά αποτελεί η συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργανώνει, σήμερα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ).

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα συμμετοχής που απευθύνει στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους της περιοχής, το ΕΚΝΛ επισημαίνει: «Την ώρα που οι μικροί αγρότες - κτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνει και να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι και εισαγωγείς, οι εργαζόμενοι και οι μικροεπαγγελματίες αγοράζουμε όλο και πιο ακριβά τα προϊόντα. Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά του μεγάλου κεφαλαίου, η κυριαρχία των μονοπωλίων για να μας ξεζουμίζουν και να αποκομίζουν όλο και περισσότερα κέρδη. Ληστεύουν την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές».

Και τονίζει: «Μπορούμε με τη συμμαχία μας και τον αγώνα μας να φρενάρουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση, να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να πάρουμε την εξουσία και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών ΕΒΕ».

Η στιγμή της επίθεσης

Eurokinissi

Η στιγμή της επίθεσης
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συγκέντρωσης, χτες, κοινά κλιμάκια συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ και των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας περιόδευσαν σε χώρους δουλειάς και μίλησαν στους εργαζόμενους. Επισκέφτηκαν το αμαξοστάσιο και το φυτώριο του Δήμου Λάρισας, τις βιομηχανίες «Κασίδης», «Μπετίννα», «ΕΛΒΑΚ», «Παπαγιάννης». Οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς θα συνεχιστούν και σήμερα, Τετάρτη.

Στο μεταξύ, στο μπλόκο της Νίκαιας, που και χτες ενισχύθηκε με νέα τρακτέρ, οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις μάχης που έχουν καταλάβει εδώ και 9 μέρες, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να μην περιμένει να κουραστούν, ούτε να απογοητευτούν. Το μεσημέρι, δείχνοντας μεγάλη αποφασιστικότητα και επιμονή, οι αγρότες κατάφεραν, για μια ακόμα φορά, να ξεφύγουν από την «επιτήρηση» των ΜΑΤ - έχουν στρατοπεδεύσει μαζί με τις κλούβες, λίγα μέτρα από τα τρακτέρ - και να βγουν στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού. Κάθισαν οκλαδόν, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία και φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του αγώνα τους. Στους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που επιχειρούσαν, με «συμβουλές», προειδοποιήσεις και απειλές, να τους τρομοκρατήσουν, δήλωσαν ότι δεν τρομοκρατούνται και δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να επιλέγουν τις μορφές του αγώνα, καθώς και τους πιο πρόσφορους κι αποτελεσματικούς τρόπους ενημέρωσης του λαού για το δίκιο των αιτημάτων.

Τελικά, και την ώρα που οι αγρότες άρχισαν να αποχωρούν, τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν, ρίχνοντας εναντίον τους κροτίδες και χημικά.

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και βάρβαρη αστυνομική επίθεση με σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα και κλομπ ενάντια στους αγωνιστές αγρότες που βρίσκονται για 9η μέρα στον κόμβο της Νίκαιας με τα αγροτικά μηχανήματά τους». Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση του μπλόκου της Νίκαιας με αφορμή την αστυνομική επίθεση.

«Η αναίτια επίθεση των ΜΑΤ - σημειώνεται στην ανακοίνωση - πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που αποχωρούσαμε από την ΠΑΘΕ Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στην οποία είχαμε βγει για μια ακόμη φορά με τα πόδια για να πραγματοποιήσουμε τη γενική συνέλευσή μας. Η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ διεξαγόταν κανονικά πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Είναι σαφές ότι με την όξυνση της βίας και του αυταρχισμού η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επιδιώκει το σπάσιμο του μπλόκου της Νίκαιας. Επιδιώκει με την τρομοκρατία να σταματήσει τους δίκαιους αγώνες κάθε κοινωνικής ομάδας που αγωνίζεται όπως έκανε με τους ηρωικούς απεργούς της "Χαλυβουργίας", τους εργαζόμενους στο Μετρό, επιχειρεί το ίδιο με τους ναυτεργάτες και με τους αγρότες».

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Το μπλόκο Νίκαιας δηλώνει ότι παραμένει όρθιο και αγωνιστικό. Η τρομοκρατία, τα χτυπήματα και ο αυταρχισμός μάς πεισμώνουν, δυναμώνουν την αγωνιστική διάθεσή μας. Νέα τρακτέρ από τον πρώην Δήμο Κοιλάδας της Λάρισας έρχονται σε λίγο στα μπλόκα, αύριο θα υπάρξει μαζική κάθοδος τρακτέρ από την Καρδίτσα και τα παρακάρλια χωριά της Λάρισας. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση να σταματήσει τον αυταρχισμό, τα ψέματα, την κοροϊδία του ελληνικού λαού με τις παραπλανητικές δηλώσεις και υποσχέσεις και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ