ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2013
Σελ. /40
Ορισμένες σκέψεις

Η περίοδος που διανύουμε, είναι βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που οδηγεί σε βίαιη φτωχοποίηση των μαζών, εξαθλιώνει μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η κοινωνική κινητικότητα των μαζών, δεν οδηγεί αυτόματα σε ταξική συνειδητοποίηση. Οι πρόσφατες εκλογές απέδειξαν, ότι η πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και στην πιο ανώδυνη επιλογή που μπορούσαν να κάνουν, διάλεξαν, από την αγκαλιά του δικομματισμού, να πέσουν στην αγκαλιά του διπολισμού (γνωρίζοντας την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ). Στη μετακίνηση αυτή, αστική τάξη και οπορτουνιστές προσπάθησαν να στραγγαλίσουν το Κόμμα μας, να δώσουν βαρύ χτύπημα στην εργατική τάξη. Θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να τσακίσουν το Κόμμα μας ιδεολογικά, οργανωτικά ακόμα και την ύπαρξή του. Η απόφαση της ΚΕ να μείνει αταλάντευτο το Κόμμα μας, να μην υποκύψει στις πιέσεις για συνεργασίες, ήταν χαστούκι στα μούτρα του αντίπαλου, που είχε μεν συνέπεια τη μείωση του εκλογικού μας ποσοστού, αλλά εξασφάλισε τη «φλόγα» της οργανωμένης πάλης, η οποία στα χέρια μας μπορεί να γίνει η «φωτιά» που θα «κάψει» μονοπώλια και πολιτικό προσωπικό (τους).

Το πολιτικό σύστημα χρησιμοποιεί την «νοικοκυρο-αριστεροφροσύνη» του ΣΥΡΙΖΑ, την «επαναστατικότητα» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη βία και τρομοκρατία της εργοδοσίας (κρατικής και ιδιωτικής) μέχρι και τις εφεδρείες του: κόμματα-πυροτεχνήματα, «νεολαιίστικους» χυδαίους αντικομμουνιστές («Ράδιο Αρβύλα»), «χιουμορίστες» πολιτικού αμοραλισμού (Λαζόπουλος) και «αριστερού χωνευτηριού» οπορτουνισμού και αντικομμουνισμού («Ελληνοφρένεια» - «αντιφασιστικά» μέτωπα, υπονοούμενα για τη μείωση προσωπικού στα ΜΜΕ του Κόμματος, Πανούσης κ.ά.).

Στην ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ επίθεση της αστικής τάξης, η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά στρώματα, προς το παρόν, συνεχίζουν να επιλέγουν μείγματα καπιταλιστικής διαχείρισης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και Χρυσής Αυγής), και όχι να απαντήσουν οργανωμένα, δημιουργώντας «ασπίδα» απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και όρους αντεπίθεσης, όπως με απόλυτη σαφήνεια τους καλεί το Κόμμα μας. Δηλαδή, τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ της εργατικής τάξης με τους μισοπρολετάριους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τμήμα της διανόησης, τις γυναίκες και τη νεολαία που απαρτίζουν τα λαϊκά στρώματα, η οποία δεν μπορεί παρά να έχει αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή, δηλαδή αντιιμπεριαλιστική, κατεύθυνση.

Αυτός ήταν ο πυρήνας του προγράμματός μας στο 15ο Συνέδριο, αυτός είναι και στο σχέδιο προγράμματος στο 19ο. Δηλαδή, η επιστημονικά τεκμηριωμένη, και στην πράξη (1917, οικοδόμηση Σοσιαλισμού κ.ά.), θέση της κοσμοθεωρίας του Μαρξισμού - Λενινισμού ότι, η εργατική τάξη με τη συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να ανατρέψει την εξουσία, στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, χωρίς ενδιάμεσα στάδια κι άλλες μορφές εξουσίας.

Από το 15ο Συνέδριο μέχρι σήμερα μελετήσαμε, προβληματιστήκαμε, συζητήσαμε, παράγαμε γνώση πολιτική - ιδεολογική (το Δοκίμιο Ιστορίας και οι Θέσεις για τον Σοσιαλισμό είναι τεράστιο βήμα για το κομμουνιστικό κίνημα). Το σχέδιο προγράμματος και καταστατικού είναι προϊόν επεξεργασίας κι εμπλουτισμού (υποχρέωση κάθε Μ-Λ Κόμματος Νέου Τύπου) της ΜΟΡΦΗΣ και του ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ τους, θέτουν ακόμα πιο καθαρά τον επαναστατικό προσανατολισμό σε μη επαναστατικές συνθήκες και τα κριτήρια για τα μέλη του Κόμματος και την εργατική τάξη.

Οπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τον προσυνεδριακό διάλογο και από τον ηλεκτρονικό φραξιονισμό, υπάρχει μια μειοψηφία, που μπροστά στην επαναστατική προοπτική της Λαϊκής Συμμαχίας, είτε γαντζώνεται πίσω από τις εξελίξεις, είτε εκφράζει άλλη θέση που βρίσκεται απέναντι στο Μαρξισμό-Λενινισμό. Υπάρχουν βεβαίως και σύντροφοι που περιδινίζονται γύρω από αυτές τις απόψεις λόγω ιδεολογικής ανεπάρκειας, παγιωμένων αντιλήψεων και αδύναμου ταξικού ενστίκτου.

Η «ύπουλη» αμφισβήτηση, από το 15ο Συνέδριο κιόλας, για τη θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, στοχεύει ξεκάθαρα στις συμμαχίες της εργατικής τάξης, στις οποίες θέλουν να εντάξουν αστικές κι οπορτουνιστικές δυνάμεις. Αντιστρέφουν τη μορφή του ΑΑΔΜ με το περιεχόμενο του Προγράμματος του 15ου Συνεδρίου για να μπορέσουν να το αντιπαραθέσουν στο σχέδιο Προγράμματος και στη Λαϊκή Συμμαχία, να χωρέσουν στάδια και κυβερνήσεις μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού. Προκειμένου να χτυπήσουν τη Στρατηγική του Κόμματος, χρησιμοποιούν κοινοβουλευτικά κριτήρια για να συγκρίνουν τα εκλογικά αποτελέσματα του Κόμματος με αυτά των οπορτουνιστών, παρουσιάζοντάς μας ως όμορες δυνάμεις! Χρησιμοποιούν το συσχετισμό δυνάμεων για να δικαιολογήσουν τη στρατηγική των σταδίων που προτείνουν. Χυδαιολογούν πατώντας πάνω στη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Κόμματος αφήνοντας αιχμές κατά των συντρόφων της ΚΕ! Είναι μέρος της θέσης τους περί διαχωρισμού «ηγεσίας - βάσης», η οποία πατάει στη «δημοκρατική» άποψη ότι οι ΚΟΒες μπορούν να αποφασίζουν ανεξάρτητα από την πολιτική γραμμή του Κόμματος, να υπάρχουν τάσεις!

Είναι θέσεις που κινούνται παράλληλα με τη θεωρία μας, το Μαρξισμό - Λενινισμό κι επομένως δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο σύνθεσης.

Τα βήματα που κάναμε από το 18ο Συνέδριο μέχρι σήμερα είναι θετικά. Δώσαμε μάχες, αντέξαμε στην πίεση που άσκησε η αστική τάξη και οι οπορτουνιστές. Τα καθήκοντά μας στο επόμενο διάστημα είναι να ξεπεράσουμε αδυναμίες που διαπιστώσαμε, να κατευθύνουμε τις κομματικές μας δυνάμεις σε δράσεις και παρεμβάσεις που να έχουν στόχο την ενότητα της εργατικής τάξης και την ανάπτυξη των συμμαχιών της με άλλα στρώματα που έχουν αντιμονοπωλιακά - αντικαπιταλιστικά συμφέροντα. Αυτό προϋποθέτει προγραμματισμό με κοινωνικο - ταξικά κριτήρια, οι ΚΟΒες μας να σχεδιάζουν με παραγωγικο-εδαφικά κριτήρια. Να μην αφήσουμε χώρο εργασίας έξω από το σχεδιασμό μας. Να ενισχύσουμε τις ΚΟΒες στους τόπους παραγωγής, να δυναμώσουμε την κομματική οικοδόμηση. Οι κομμουνιστές, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές Αγώνα, δηλαδή τα φύτρα της Λαϊκής Συμμαχίας, πρέπει να δώσουμε τη μάχη της αγωνιστικής ανάτασης, να αποσπάσουμε δυνάμεις από τον αντίπαλο, να μαζικοποιήσουμε το εργατικό κίνημα. Να μη φοβηθούμε την ιδεολογική - πολιτική σύγκρουση, γιατί έχουμε το πλεονέκτημα, υπερέχουμε. Μέσα στην καθημερινή μας δράση, αναπόσπαστο στοιχείο της πρέπει να γίνει η λαϊκή αλληλεγγύη με ταξικά κριτήρια. Πρέπει να δυναμώσει η δουλειά μας στους άνεργους και τις λαϊκές οικογένειες. Να έχουμε καθημερινά στο νου μας τη νεολαία, πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την ΚΝΕ. Να μη φοβηθούμε ιδέες που θα βοηθάνε, με τη μορφή τους, τη δημιουργική προσέγγιση νέων ανθρώπων. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία που αποκτήσαμε, να συζητήσουμε, να βγάλουμε συμπεράσματα για να υπερνικήσουμε τις υποκειμενικές μας αδυναμίες. Και φυσικά, δεν μπορούμε να μετρήσουμε θετικά βήματα χωρίς δύο παράγοντες: τη διαρκή οικονομική ενίσχυση του Κόμματος και το διάβασμα, τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και των άλλων Κομματικών εντύπων. Ειδικά σήμερα, που οι επιθέσεις με την αξιοποίηση «χρήσιμων» τύπου Ζηλάκου, στοχεύουν στη διάρρηξη της σχέσης της εργατικής τάξης και του λαού με το Κόμμα.

Η δύναμη των επεξεργασμένων θέσεων του Συνεδρίου μας, αφήνει πίσω όλες εκείνες τις περιπτώσεις, που μπορούσαν να παρερμηνευθούν και να γίνουν βαρίδια στον αγώνα μας. Αφήνει πίσω και όλους εκείνους, που νομίζουν ότι κουνάνε τη σημαία της επανάστασης αλλά τους έχει μείνει το κοντάρι. Γιατί στην ερώτηση με την μεταρρύθμιση ή με την επανάσταση, εμείς είμαστε με την επανάσταση!


Αλέξης Ματής
Μέλος του ΝΓ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής

Για τις Θέσεις και το Πρόγραμμα

Συμφωνώ με τις Θέσεις και το σχέδιο Προγράμματος και Καταστατικού του Κόμματος. Κατά τη γνώμη μου είναι βασικό ζήτημα η αφομοίωση της επαναστατικής στρατηγικής του Κόμματος. Το μπόλιασμα της ΚΝΕ και της νεολαίας με την αφομοίωση του Προγράμματος, η προετοιμασία ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική της ΚΝΕ, στην καθοδήγηση της νεολαίας στην πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας του σοσιαλισμού ως ανώριμης βαθμίδα του Κομμουνισμού.

Η συνολική πορεία του Κόμματος με τις επεξεργασίες του για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την έκδοση και συζήτηση σε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ του Β τόμου Ιστορίας του Κόμματος, σχετικά με την κομματική οικοδόμηση, τη δουλειά στην ΚΝΕ και τη νεολαία, δείχνουν τα βήματα που έχουν γίνει. Παρά τις όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στην ένταξη των αποφάσεων στη ζωή είναι δουλειά υποδομής.

Η συνολική πείρα του Κόμματος σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες που για την ΚΝΕ είναι πρωτόγνωρες, η δράση δηλαδή σε συνθήκες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, της όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, τις δυσκολίες του καπιταλισμού να ξεπεράσει την κρίση και του πολιτικού προσωπικού του να τη διαχειριστεί, το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο οικονομικός πόλεμος σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε πόλεμο των όπλων να είναι ανοιχτό. Ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων πρώτα και κύρια των στελεχών.

Βέβαια, ο πόλεμος για τους καπιταλιστές είναι πόλεμος για την περεταίρω καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, νέα εδάφη, νέες αγορές, ξαναμοίρασμα των ζωνών επιρροής για τη θέση των μονοπωλίων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει ο πόλεμος να αξιοποιηθεί για να ξεμπερδέψει με τους ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές και την τάξη τους και να μπουν οι βάσεις για τη νέα εξουσία.

Αυτές οι συνθήκες, δηλαδή, το βάθεμα της κρίσης, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που φτάνουν ως τις πολεμικές συγκρούσεις μπορούν να δημιουργήσουν επαναστατική κατάσταση (θέση 76).

Το σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος αποδεικνύει την ωρίμανση του Κόμματος. Εμπλουτίζει την επαναστατική στρατηγική του στις σύγχρονες συνθήκες. Η αφομοίωσή του από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ από τους φίλους και οπαδούς είναι καίριο ζήτημα για τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε σε μη επαναστατικές συνθήκες. Στο ανέβασμα της ιδεολογικής και πολιτικής ισχυροποίησης του Κόμματος και της ΚΝΕ στην ερμηνεία των εξελίξεων από ταξική σκοπιά, στην αναγνώριση και εδραίωση από την εργατική τάξη του πρωτοπόρου ρόλου του Κόμματος, την ανάπτυξη και προετοιμασία της κρίσιμης μάζας που διαμορφώνεται για την τελική σύγκρουση.

Η ΚΝΕ πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο ρόλο που έχει σαν νεολαία του ΚΚΕ, σε όλες τις συνθήκες. Να συμβάλει στη συγκέντρωση δυνάμεων στην εργατική τάξη και στην ανασύνταξη του κινήματος.

Δουλειά με τη στρατηγική του Κόμματος σημαίνει: Συγκέντρωση δυνάμεων στους βασικούς κλάδους παραγωγής, στη μαθητεία, στους ανέργους, στους μαθητές και στους σπουδαστές.

Στο ανέβασμα των ρυθμών στρατολογίας και της ΚΝίτικης οικοδόμησης σε αυτούς τους χώρους.

Την ιδεολογική πολιτική προετοιμασία των μελών της ΚΝΕ για να παίρνουν τον τίτλο του μέλους του Κόμματος.

Συμβολή του Κόμματος και τα βήματα που έγιναν στην ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση της ΚΝΕ που χρειάζεται να ενισχυθούν, στην κοινή δράση Κόμματος - ΚΝΕ σε όλους τους χώρους. Θα συμβάλει στην περαιτέρω θωράκιση της ΚΝΕ, στην εξειδίκευση της στρατηγικής του Κόμματος, στην οργάνωση και συσπείρωση της νεολαίας, στην ανάπτυξη των αγώνων. Η ΚΝΕ χρειάζεται καλύτερα να ανοίξει το ζήτημα της οργανωμένης πάλης, την ένταξη της νεολαίας στα όργανα του κινήματος, στη διαπαιδαγώγηση νέων αγωνιστών, νέων πρωτοπόρων, να μετρήσουμε βήματα σε αυτούς τους στόχους.

Η μελέτη των Θέσεων, η αφομοίωση του Προγράμματος, αποτελούν εφόδιο και όπλο στα χέρια των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.


Γιώργος Κοτρογιάννος
Μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΣ της ΚΝΕ και τουΓραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας

Λαϊκή συμμαχία, η πιο πλατιά πρόταση συμμαχίας

Οι Θέσεις της ΚΕ συνιστούν περαιτέρω επεξεργασία, δείχνουν την προσαρμογή του Κόμματος στις νέες συνθήκες που αναμφισβήτητα έχουν προκύψει στην Ελλάδα από το 15ο Συνέδριο. Αποτυπώνουν τη συσσωρευμένη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ πείρα του ΚΚΕ, που μέσα από επίπονη διαδικασία αποτυπώνει στο πρόγραμμα και στο καταστατικό του. Επίπονη γιατί κάθε νέα επεξεργασία που διαμόρφωσε το Κόμμα μας τα τελευταία χρόνια - αλλά και παλαιότερα - συνάντησε δυσκολίες και εμπόδια από τον ταξικό αντίπαλο. Απέναντί της στάθηκαν επίσης και φωνές που κάτω από το βάρος των κάθε φορά νέων εξελίξεων και αντικειμενικών συνθηκών δυσκολεύονταν ή και δεν ήθελαν να καταλάβουν την πείρα που κατέκτησε το Κόμμα μας και τα διδάγματά της.

Ενα σημείο που συγκεντρώνει τα πυρά του αντιπάλου παρασέρνοντας στην πλευρά του και δικές μας δυνάμεις είναι η θέση του Κόμματος για τις πολιτικές συμμαχίες, το γεγονός ότι η Λαϊκή Συμμαχία (Λ.Σ.) αφορά στην κοινωνική συμμαχία στη βάση και όχι στο επίπεδο των πολιτικών σχηματισμών. Εκφράζεται στη συζήτηση πολλές φορές με ερωτήματα για το οργανωτικό της σχήμα, ποιοι θα την εκφράζουν, με ποιους θα συνεργαστούμε, με αγωνία να την παρομοιάσουμε με σχήματα και μορφές του παρελθόντος, άποψη που φανερώνει ότι η έννοια συμμαχία κατανοείται ως ένα στενό οργανωτικό σχήμα που αφορά συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.

Κατά τη γνώμη μου η συμμαχία φυσικά θα έχει και μορφή και οργάνωση, όμως αυτό είναι δευτερεύον. Το πρώτο είναι, να μπορέσει να κατακτήσει και να ενοποιήσει την κοινή πάλη των εργατών, των φτωχών αγροτών και μικρών ΕΒΕ στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, την οικοδόμηση της Λαϊκής Εξουσίας. Να κατανοηθεί πλατιά ότι έχουν κοινό συμφέρον και σκοπό, να μην διαχωρίζει ο αγρότης τα συμφέροντα του εργάτη από τα δικά του, ο μικρός ΕΒΕ από τον εργάτη, τον αγρότη και αντίστροφα. Σαφώς η εργατική τάξη είναι η ηγετική δύναμη, αυτή έχει κυρίως το αντικειμενικό συμφέρον και καλεί σε συμμαχία τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, αυτό θα κατανοείται στην πράξη.

Τα παραπάνω μπορούν να δοθούν - έστω και αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν - από την πολιτική συμμαχία κομμάτων; Προφανώς όχι. Μπορούν, καταρχήν, να δοθούν μέσα από τον αγώνα για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, το οποίο απευθύνει κάλεσμα συμμαχίας στα υπόλοιπα στρώματα που πλήττονται. Μπορεί να δοθεί μέσα από τις οργανώσεις και τους συλλόγους των φτωχών αγροτών και ΕΒΕ που όσο θα αποκτούν κοινό βηματισμό μαζί του τόσο θα εδραιώνεται η συμμαχία με την εργατική τάξη που έχει το ίδιο συμφέρον. Αυτό το ρόλο έχει και το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΠΑΣΕΒΕ, να ενοποιήσουν και να καθοδηγήσουν την πάλη, να βοηθήσουν στο διαχωρισμό του κινήματος από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Εδώ είναι ο ρόλος του ΚΚΕ ως βασικός καθοδηγητής, που τα μέλη του θα παλεύουν για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε ταξικό προσανατολισμό ώστε να κατακτιέται πολιτική πείρα, να βγαίνουν συμπεράσματα για το ρόλο των άλλων δυνάμεων, να γενικεύεται ο αγώνας, να ισχυροποιείται ο ταξικός πόλος. Μάλιστα, το Κόμμα μας έχει πείρα για το πού οδήγησε η συμμαχία με κόμματα στο παρελθόν. Κατέληξε στην προσπάθεια διάλυσης του Κόμματος, δημιουργήθηκαν αυταπάτες για τη μορφή και το είδος των συμμαχιών που θέλουν χρόνια να ξεπεραστούν.

Στενεύει το περιεχόμενο;

Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, σήμερα, έχει αντικειμενικό συμφέρον - θα βρει την υγειά της όπως λέμε - μόνο αν ξεμπλέξει με την αστική τάξη και τους δορυφόρους της. Απλώς θα παρατείνει τη φτώχεια και την εκμετάλλευσή της, όσο περιορίζεται στα όρια του «εφικτού», σε «αυτά που καταλαβαίνει», όπως ορισμένοι λένε και όχι μόνο. Ανέφικτο είναι να πιστεύεις ότι θα δώσεις λύση στο πρόβλημα αν δεν εξαλείψεις την αιτία που το δημιουργεί - το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα δηλαδή. Θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, νέες θυσίες για να ξεπεράσει τις αυταπάτες που θα της δημιουργηθούν όταν στο όνομα του ασφυκτικού ερωτήματος που κατά κόρον κυριαρχεί - τώρα όμως τι μπορεί να γίνει;;; - το ΚΚ περιοριστεί και απαντήσει ξεχωριστά από το στόχο, όταν δεν δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να κατανοείται η ουσία της εκμετάλλευσης, η αιτία της κρίσης και η προοπτική.

Αντικειμενικά, λοιπόν, η πρόταση που απευθύνει σήμερα το ΚΚΕ είναι από μόνη της η πιο πλατιά, περιλαμβάνει όλους εκείνους που πλήττονται από το καπιταλιστικό σύστημα και έχουν συμφέρον να ανατραπεί. Το ίδιο της το περιεχόμενο ως αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό τής δίνει αυτό το χαρακτήρα. Ορισμένοι μας απευθύνουν το ερώτημα - μερικοί καλοπροαίρετα, ωστόσο αρκετοί κακοπροαίρετα - ο συνάδελφός μου, που καλά καλά δεν απεργεί, που δεν είναι πεισμένος για τη λαϊκή εξουσία μπορεί να συμμετέχει σε αυτή;;

Οταν εμείς απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, φυσικά παίρνουμε υπόψη την πείρα - την ανωριμότητα. Αξιοποιούμε όμως την πείρα της για να αναδείξουμε τη στρατηγική μας, εδώ είναι και η δική μας η τέχνη που πρέπει να δουλέψουμε. Δεν του πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, λέγοντας ότι μπορεί να ζει και αυτός καλά, αλλά και ο εργοδότης του, όσο βάρος ρίχνουμε για να κατανοήσει το πρόβλημα άλλο τόσο και ακόμα παραπάνω για να κατανοήσει την οριστική του λύση. Δεν μπορεί, π.χ., να μην του πεις ότι η πάλη για τη ΣΣΕ πάει μαζί με την πάλη για να καρπώνεται τον πλούτο αυτός που τον παράγει γιατί, αν δεν γίνει το δεύτερο, κάθε ΣΣΕ θα είναι σύμβαση εκμετάλλευσης του εργαζόμενου και πλουτισμού του εργοδότη. Θα τον καλέσεις λοιπόν να στρατευτεί μαζί σου, να κάνει βήματα, να αποκτήσει πείρα θέτοντάς του, καθαρά, την ουσία του προβλήματος αλλά και τη λύση του. Μόνο έτσι θα διαπαιδαγωγείται για την τελική μάχη, θα μεγαλώνει η αντοχή στις δυσκολίες και στις αυταπάτες.

Είναι άλλο αυτό όμως, και άλλο η άποψη που μπροστά στις δυσκολίες, στο φόβο μη σου «λακίσει», στο ερώτημα «μα πώς θα γίνουν αυτά που λες;» αφήνεις στην άκρη το στρατηγικό σου στόχο. Αντικειμενικά αυτή η άποψη θέτει εμπόδια στην άνοδο της ταξικής συνείδησης, μεγαλώνει τις αυταπάτες. Πόσο λοιπόν αυτή η άποψη δημιουργεί τις προϋποθέσεις - που ορισμένοι δήθεν αναρωτιούνται - για την επαναστατική ανατροπή; Αλήθεια, πόσο τις δημιουργείς όταν εσύ ο ίδιος θέτεις τη Λαϊκή εξουσία στη δευτέρα παρουσία. Γιατί αν είναι έτσι, τότε να καταργήσουμε και το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», που συμπυκνώνει πολύ εύστοχα την ουσία αλλά και την προοπτική της πρότασής μας.

Ζήτω το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Βασίλης Παπασωτηρίου
Δυτική Αχτίδα της ΚΟ Αττικής

Για την πολιτική του Κόμματος

Το Κόμμα μας στην πορεία προς το 19οΣυνέδριό του, δέχεται μια στοχευμένη επίθεση στη στρατηγική και τακτική του.

Επίθεση που εστιάζεται ότι το ΚΚΕ απομονώνεται από τις μάζες, δεν παλεύει για το σήμερα και δεν υποστηρίζει άμεσες λύσεις, ενώ ο κόσμος αυτό απαιτεί, παραπέμπει τα πάντα στο Σοσιαλισμό και αυτός με τη σειρά του με την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ όπως εκφράζονται από τις Θέσεις της ΚΕ παραπέμπεται στη Δευτέρα Παρουσία.

Πρόσφατα αναπτύχθηκαν μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ και των κομμουνιστών αγροτών. Στο μπλόκο της Νίκαιας που χτυπούσε η καρδιά του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και είχε ειδικό βάρος για την ανάπτυξη των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας και συμμετείχαν δυναμικά στο μπλόκο. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα γιατί αντιμετωπίζουν οξυμένα άμεσα προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν ούτε καν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να παράγουν. Οταν δε κατορθώσουν να παράγουν πουλάνε τη σοδειά κοψοχρονιά και δεν πληρώνονται τον κόπο τους. Συνεπώς ο καθοριστικός παράγοντας που τους ανάγκασε να βγουν στο δρόμο είναι τα προβλήματα επιβίωσης και έθεσαν αιτήματα με τα οποία ζητούσαν άμεσες λύσεις αλλά ταυτόχρονα έδειχναν τον ένοχο που είναι η ΚΑΠ της ΕΕ και οι πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων που φυσικά συμφωνούν και εφαρμόζουν την ΚΑΠ. Ηταν δηλαδή μια κινητοποίηση που διεκδικούσε άμεσες λύσεις αλλά έδειχνε και στρεφόταν ενάντια και στην αιτία του κακού για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που ξεκληρίζονται μαζικά.

Εγραψα όλα τα παραπάνω γιατί αν τα πάρουμε το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί καταρρίπτουν όλες τις ενστάσεις και κατηγορίες σε βάρος του ΚΚΕ και των Θέσεων της ΚΕ.

Πρώτο: Πιστεύει κανείς πως όλοι αυτοί οι αγρότες ήταν μήπως κομμουνιστές ή οπαδοί και φίλοι του Κόμματος; Φυσικά όχι. Το αντίθετο μάλιστα, ήταν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, όμως ακολούθησαν τις Ομοσπονδίες ξέροντας ότι οι κομμουνιστές είναι πλειοψηφία γιατί συμφωνούσαν με τα αιτήματα της κινητοποίησης. Αιτήματα τα οποία επεξεργάστηκε η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ το Νοέμβρη. Συνεπώς πώς αποδείχνεται ότι το ΚΚΕ απομονώνεται από τις μάζες με την πολιτική του όταν έχει την ικανότητα να κινητοποιεί ευρύτατες μάζες πολύ έξω από την επιρροή του;

Δεύτερο: Τα αιτήματα που διεκδίκησαν οι αγρότες και οι κομμουνιστές 30 μερόνυχτα στο μπλόκο ήταν λύσεις για το σήμερα και όχι για τη Δευτέρα Παρουσία. Είναι άδικο να λέγεται ότι το ΚΚΕ δεν παλεύει για το σήμερα, φυσικά και παλεύει, το πρόβλημα είναι ότι ο συσχετισμός δύναμης ήταν και παραμένει αρνητικός για το λαϊκό κίνημα. Παρότι ήταν η πιο μαζική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων στην αγροτιά, ήμασταν λίγοι σε σχέση με το μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε και τις «πλάτες» που έχει η κυβέρνηση (τρόικα - ΔΝΤ, ΕΕ κλπ).

Τρίτο: Το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα όπως αυτό εκφράζεται στα εργατικά σωματεία, στους αγροτικούς συλλόγους, στους άλλους φορείς συσπείρωσης παραμένει μειοψηφία. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και δράσης του κινήματος. Το πρόβλημα είναι η ηττοπάθεια, η απογοήτευση, η ιδεολογική επίθεση που δέχεται ο λαός, τα εκβιαστικά - εκφοβιστικά διλήμματα των ΜΜΕ των εφοπλιστών και βιομηχάνων. Εδώ να δεχτούμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν γι' αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στο εργατικό, αγροτικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, στους φορείς του. Αυτά μόνο με τη δική μας σχεδιασμένη παρέμβαση, επαφή και δράση στον λαό και στους φορείς του μπορεί να αλλάξουν. Οπου το επιχειρήσαμε με σχεδιασμό και έλεγχο είχαμε και τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα.

Η αλληλεγγύη που δέχτηκαν οι αγρότες στα μπλόκα από όλους σχεδόν τους μαζικούς φορείς ήταν πρωτοφανής και απέτρεψε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό. Ωστόσο δεν αρκεί η αλληλεγγύη, χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή δράση αφού υπάρχει κοινός αντίπαλος, τα μονοπώλια και οι μηχανισμοί εξουσίας τους και κοινά συμφέροντα... Την μέρα της πανελλαδικής απεργίας 20 Φλεβάρη, εκφράστηκε αυτή η κοινή δράση εργατών, αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας, γυναικών, δηλαδή η Λαϊκή συμμαχία και οδήγησε σε υποχώρηση την κυβέρνηση και τις δυνάμεις καταστολής και σε μια επιμέρους νίκη του κινήματος με τη συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού. Τι φάνηκε περίτρανα εκεί; Πως ο συσχετισμός δύναμης μπορεί να φέρει ανατροπές, να ακυρώσει την καταστολή, πως ο λαός μπορεί όταν θελήσει να φέρει τα πάνω-κάτω. Δεν χρειάστηκε καμιά συμφωνία κορυφής, καμιά συνεργασία κομμάτων, παρά μόνο η οργάνωση του λαού και των συσπειρώσεών του.

Ας πάρουμε τέλος το θέμα της περίφημης κυβέρνησης και αν μπορεί να πάει ένα βήμα μπροστά το κίνημα σε συνθήκες καπιταλισμού. Ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις μιας τέτοιας κυβέρνησης, είναι καθαρό πως σε συνθήκες καπιταλιστικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής η κυβέρνηση τα συμφέροντα της αστικής τάξης θα εξυπηρετήσει, την κερδοφορία της θα διασφαλίσει και στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς θεσμούς θα συμμετέχει... «Οι εφοπλιστές θα πάρουν τα καράβια τους και θα φύγουν» ήταν η απάντηση του κλιμακίου των υπουργών στη συνάντησή μας όταν τους θέσαμε το θέμα του αφορολόγητου πετρελαίου το οποίο οι εφοπλιστές λαμβάνουν, όχι όμως οι αγρότες για να καλλιεργήσουν και τα λαϊκά νοικοκυριά για να ζεσταθούν. Πώς λοιπόν θα χειριστεί αυτό το θέμα η κυβέρνηση και θα αντισταθεί στον εκβιασμό των εφοπλιστών όταν στα χέρια τους παραμένουν τα καράβια; Και μιλάμε για ένα απλό αίτημα που δε θίγει καν τα θεμέλια του καπιταλιστικού συστήματος.

Ας πάρουμε μια άλλη υπόθεση εργασίας. Να πάει ο κομμουνιστής υπουργός Γεωργίας στην ΕΕ να κάνει τι; Να διαπραγματευτεί την ΚΑΠ; Να την κάνει καλύτερη, «φιλοαγροτική» όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα η ΚΑΠ είναι το εργαλείο ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών και της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια των καπιταλιστών επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών. Αφού είσαι στην ΕΕ θα δεχτείς και την ΚΑΠ ανεξάρτητα από τις προθέσεις σου ως κυβέρνηση. Ετσι ακυρώνεται η δυνατότητα του κομμουνιστή υπουργού. Τι πρέπει να κάνουν οι κομμουνιστές αγρότες; Αυτονόητη η απάντηση. Να βγουν στο δρόμο ενάντια στην κυβέρνηση διεκδικώντας ανατροπή της ΚΑΠ με έξοδο από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών, των τραπεζών, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των εμπορικών κέντρων, των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για να αξιοποιηθούν με κεντρικό σχεδιασμό και στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Σε αυτή την προοπτική έχει θέση ο αγρότης είτε ως παραγωγός στη μεγάλη κρατική αγροτική μονάδα είτε στον παραγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό που θα ωφελείται από τον κεντρικό σχεδιασμό, τις κρατικές υποδομές συγκέντρωσης - συντήρησης - μεταφοράς του προϊόντος και άλλα.

Αυτήν την αλήθεια αργά ή γρήγορα όλο και περισσότερο θα την καταλαβαίνουν οι αγρότες του μόχθου.


Ρίζος Μαρούδας
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ