ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδράσεις στο νόμο που θέτει σε αργία πανεπιστημιακούς και υπαλλήλους

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα ο νόμος 4093/12, με τον οποίο βαφτίζονται συλλήβδην ως επίορκοι εκατοντάδες εργαζόμενοι και πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ή δικαστική διαδικασία που θα το αποδεικνύει τίθενται σε αργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΑΠΘ 18 πανεπιστημιακοί, 3 διοικητικοί υπάλληλοι και ένας επιστημονικός συνεργάτης (ΕΕΔΙΠ) βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτόν τον κίνδυνο, ενώ ήδη έχει τεθεί σε αργία ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ι. Παντής.

Με ανακοινώσεις τους η ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ καταδικάζουν τη θέση σε αργία και χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το νόμο.

Η ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ σημειώνει ότι «με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο ασκός του Αιόλου αφού αρκεί η απαγγελία κατηγορίας για να εμπλακεί ένας εργαζόμενος σε καταστάσεις που απειλούν την εργασιακή υπόσταση, την αξιοπρέπεια, ακόμα και την επιβίωσή του.

Το γεγονός ότι ο συντάκτης του νόμου αυτού είναι συνταγματολόγος καθηγητής αποδεικνύει ότι ο νόμος έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις. Αφενός τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και αφετέρου τον εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να κάνουν τη δουλειά του συστήματος, να μη διεκδικούν, να μη συμμετέχουν στους αγώνες.

Με βάση το νόμο αυτό, εκτός από συναδέλφους μέλη ΔΕΠ, διώκονται ήδη διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί άλλων βαθμίδων για ποικίλους λόγους, που περιλαμβάνουν και την έκφραση πολιτικών διαφωνιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι αυτός ο συγκεκριμένος νόμος καταδίκασε ήδη σε εκδίωξη υπαλλήλους των ΑΕΙ, με την "κατηγορία" ότι ήταν Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Οσο και αν η συγκυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις μιλά για απολύσεις επίορκων, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σύντομα μπορεί να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα απολύσεων όλο και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα συνδικαλιστικά όργανα, τα διοικητικά όργανα να αντιταχθούν έμπρακτα και με συγκεκριμένες ενέργειες στην εφαρμογή του νόμου 4093/12. Να απαιτήσουν την απόσυρσή του συνολικά».

Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού σημειώνει: «Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης με την τρόικα. Η συγκυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις μιλά για απολύσεις επίορκων, όμως επειδή ο αριθμός τους δεν φτάνει βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, διευρύνει τα όρια για να συμπεριλάβει στο σχέδιο απολύσεων όλο και περισσότερους υπαλλήλους. Μακριά από λαϊκισμούς και κιτρινισμούς, χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία υποθέσεων διαφορετικών μεταξύ τους (αυτό είναι αρμοδιότητα πειθαρχικού ή δικαστικού οργάνου), απαιτούμε την απόσυρση του συγκεκριμένου νόμου συνολικά».

Μετ' εμποδίων η μεταφορά μαθητών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θέρμη

Phasma

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θέρμη
Παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαθητές σχολείων του Δήμου Θέρμης μαζί με τους γονείς τους, με αίτημα να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη διακοπή των μαθητικών δρομολογίων. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έμειναν κλειστά τα περισσότερα από τα 15 σχολικά συγκροτήματα της Θέρμης, των Βασιλικών και της Μίκρας.

Ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης από την προηγούμενη εβδομάδα έχει σταματήσει τη μεταφορά των μαθητών σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης διεκδικώντας να πληρωθεί χωρίς παραπέρα μειώσεις τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και την υπογραφή συμβάσεων για το τρέχον σχολικό έτος. Το απόγευμα, μέσα από γενική συνέλευση, οι λεωφορειούχοι θα αποφάσιζαν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ή αν θα αποδεχθούν την πληρωμή των οφειλομένων με μειώσεις.

Στο μεταξύ με διακοπή απειλείται και η μεταφορά μαθητών στην Ανατολική Αττική από 31 Μάρτη, καθώς οι μεταφορείς διεκδικούν επίσης τα δεδουλευμένα τους που δεν τους έχουν αποδοθεί για ολόκληρο το 2012.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Στο εδώλιο δύο πρώην μαθητές

Παραπέμπονται σε δίκη επειδή συμμετείχαν το 2009 σε κινητοποίηση για την επισκευή σχολικού συγκροτήματος

Δύο (πρώην) μαθητές του ΕΠΑΛ, του σχολικού συγκροτήματος Αγκερικού στη Ζάκυνθο, οδηγούνται σήμερα το πρωί στο εδώλιο των κατηγορουμένων με την κατηγορία της «διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας» επειδή το 2009 συμμετείχαν σε κινητοποίηση για την επισκευή του σχολικού κτιρίου που ήταν και εξακολουθεί να παραμένει σε άθλια κατάσταση. Στο πλευρό των δύο παιδιών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου που καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του νησιού σε συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης έξω από το δικαστήριο Ανηλίκων όπου και εκδικάζεται η υπόθεση, στις 12 το μεσημέρι, με βασικό αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις των μαθητών που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Ζακύνθου χαρακτηρίζει πρόκληση τη δίωξη των μαθητών που αγωνίζονταν για... να μην τους πέφτουν σοφάδες στα κεφάλια και προσθέτει: «Με αυτό το γεγονός αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η υπονόμευση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, απόρροια της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με τις ευλογίες της ΕΕ. Αντιμετωπίζουν την Παιδεία ως εμπόρευμα που αυτό ισχύει για κάθε κοινωνικό αγαθό στον καπιταλισμό, από την άλλη αξιοποιούν την Παιδεία ώστε να βγάζουν έτοιμο ευέλικτο εργατικό δυναμικό ανάλογα με τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτή τη "σαπίλα" αντιστέκονται οι μαθητές που αγωνίζονται, γι' αυτό και ενοχλήθηκε το αστικό κράτος. Γι' αυτό σπεύδουν να φιμώσουν όποιον σηκώνει κεφάλι. Τρέμουν στην ιδέα, ιδιαίτερα τώρα εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, ότι υπάρχουν μαθητές πρωτοπόροι που παλεύουν, που μπαίνουν μπροστά, που μπολιάζουν τις συνειδήσεις ότι μπορεί να υπάρχει σχολείο που θα μορφώνει και θα έχουν πρόσβαση σε αυτό όλα τα παιδιά και δεν θα είναι η μόρφωση προνόμιο των λίγων».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Ζακύνθου.

Οδοντιατρικός έλεγχος με... ποσόστωση

«Στις 21 και 22 Μαρτίου θα διεξαχθεί στο σχολείο μας οδοντιατρικός έλεγχος στην Α' τάξη σε 60 μαθητές (εξ αυτών υποχρεωτικά 50 Ελληνες)»...

Η ποσόστωση Ελλήνων - αλλοδαπών μαθητών που επιτακτικά έθετε η παραπάνω ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο 52ο Λύκειο Αθήνας προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία» της Ενωσης Γονέων 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας. Η Ενωση Γονέων και η Διαμερισματική Σύμβουλος του ΚΚΕ Νίκα Βασιλάκη, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του σχολείου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γονιών, η δικαιολογία που άκουσαν ήταν ότι η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σκόπευε να πραγματοποιήσει κάποια στατιστική μελέτη σε σχέση με τα Ελληνόπουλα. Η «Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων» τονίζει ότι το ζήτημα της υγείας (και της στοματικής) αφορά το σύνολο των μαθητών και επισημαίνει ότι «αυτές οι πρακτικές ενισχύουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, βάζοντας στις συνειδήσεις των μαθητών και όχι μόνο, ιδέες φασιστικού περιεχομένου, που ο λαός μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία του».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε χτες κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Β. Ρέβα. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν και χτες την κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας ενίσχυση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με όσα είπαν, ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2013 είναι 18 εκ. ευρώ και από αυτά τα 17 αφορούν τις δαπάνες μισθοδοσίας.

Τα στελέχη του ΚΚΕ εξέφρασαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Κατήγγειλαν ότι και μέσα από την πολιτική της υποχρηματοδότησης η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να μπουν στον τομέα των υποκαταστάτων - ακόμα και των στεγνών προγραμμάτων - μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, επιχειρηματίες οι οποίοι επιδιώκουν να κερδίσουν από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες που παλεύουν να σώσουν τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν ότι αυτή η πολιτική χτυπάει κάθε προσπάθεια να σωθεί η νεολαία από τους κινδύνους της τοξικοεξάρτησης που σε συνθήκες κρίσης αυξάνουν. Θέλουν τους νέους εξαρτημένους και αποβλακωμένους, ώστε να μην αποφασίσουν να παλέψουν τις συνέπειες της κρίσης και πάνω απ' όλα για μια φιλολαϊκή διέξοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ