Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδράσεις στο νόμο που θέτει σε αργία πανεπιστημιακούς και υπαλλήλους

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα ο νόμος 4093/12, με τον οποίο βαφτίζονται συλλήβδην ως επίορκοι εκατοντάδες εργαζόμενοι και πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ή δικαστική διαδικασία που θα το αποδεικνύει τίθενται σε αργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΑΠΘ 18 πανεπιστημιακοί, 3 διοικητικοί υπάλληλοι και ένας επιστημονικός συνεργάτης (ΕΕΔΙΠ) βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτόν τον κίνδυνο, ενώ ήδη έχει τεθεί σε αργία ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ι. Παντής.

Με ανακοινώσεις τους η ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ καταδικάζουν τη θέση σε αργία και χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το νόμο.

Η ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ σημειώνει ότι «με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο ασκός του Αιόλου αφού αρκεί η απαγγελία κατηγορίας για να εμπλακεί ένας εργαζόμενος σε καταστάσεις που απειλούν την εργασιακή υπόσταση, την αξιοπρέπεια, ακόμα και την επιβίωσή του.

Το γεγονός ότι ο συντάκτης του νόμου αυτού είναι συνταγματολόγος καθηγητής αποδεικνύει ότι ο νόμος έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις. Αφενός τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και αφετέρου τον εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να κάνουν τη δουλειά του συστήματος, να μη διεκδικούν, να μη συμμετέχουν στους αγώνες.

Με βάση το νόμο αυτό, εκτός από συναδέλφους μέλη ΔΕΠ, διώκονται ήδη διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί άλλων βαθμίδων για ποικίλους λόγους, που περιλαμβάνουν και την έκφραση πολιτικών διαφωνιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι αυτός ο συγκεκριμένος νόμος καταδίκασε ήδη σε εκδίωξη υπαλλήλους των ΑΕΙ, με την "κατηγορία" ότι ήταν Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Οσο και αν η συγκυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις μιλά για απολύσεις επίορκων, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σύντομα μπορεί να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα απολύσεων όλο και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα συνδικαλιστικά όργανα, τα διοικητικά όργανα να αντιταχθούν έμπρακτα και με συγκεκριμένες ενέργειες στην εφαρμογή του νόμου 4093/12. Να απαιτήσουν την απόσυρσή του συνολικά».

Το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού σημειώνει: «Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης με την τρόικα. Η συγκυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις μιλά για απολύσεις επίορκων, όμως επειδή ο αριθμός τους δεν φτάνει βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, διευρύνει τα όρια για να συμπεριλάβει στο σχέδιο απολύσεων όλο και περισσότερους υπαλλήλους. Μακριά από λαϊκισμούς και κιτρινισμούς, χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία υποθέσεων διαφορετικών μεταξύ τους (αυτό είναι αρμοδιότητα πειθαρχικού ή δικαστικού οργάνου), απαιτούμε την απόσυρση του συγκεκριμένου νόμου συνολικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ