ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα και ανάπτυξη δομών

Την επόμενη βδομάδα η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν, καθώς για μήνες είναι απλήρωτοι και οι δομές κινδυνεύουν να κλείσουν:

«Μην επαναπαύεστε. Οσες από τις δομές Ειδικής Αγωγής και πρόνοιας είναι ακόμα ανοικτές, λειτουργούν με προγράμματα του ΕΣΠΑ που σε λίγο τελειώνουν, ενώ οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί δραματικά και το μέλλον των περισσότερων φορέων είναι αβέβαιο.

Συνάδελφοί μας παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, όπως στο Χατζηπατέρειο - ΚΑΣΠ, στην ΠΕΓΚΑΠ, στην ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ, κ.α. Στο Χατζηπατέρειο - ΚΑΣΠ οι συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι διανύουν τον 7ο μήνα απλήρωτοι. Η ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και σε άλλους φορείς.

Δηλώνουμε την ετοιμότητα να κλιμακώσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας. Απαιτούμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.

Χρειαζόμαστε ενιαίο αγώνα, για να αντιμετωπίσουμε τα ακόμα πιο δύσκολα που έρχονται, που δε θα περιορίζεται μόνο στο να μη χάσουμε ό,τι απέμεινε, αλλά θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Θα ανοίγει το δρόμο για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες».

Κινητοποίηση στις 19 Απρίλη

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 19 Απρίλη διοργανώνεται στο υπουργείο Παιδείας μεγάλη κινητοποίηση από τους εκπαιδευτικούς (σχετική απόφαση έχει το ΔΣ της ΔΟΕ) για την τραγική κατάσταση στην Ειδική Αγωγή.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί στην κινητοποίηση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «ανάπηροι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα όπως - όπως χωρίς τα αναγκαία υλικά, βιβλία, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και χωρίς υποστηρικτικές υπηρεσίες. Το υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια των κατευθύνσεων ΕΕ, ΟΟΣΑ, των επιταγών του κεφαλαίου και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, μετά την ψήφιση του Ν. 4115/2013 και του επίμαχου άρθρου 39, δίνει το τελικό χτύπημα στη Δημόσια Ειδική Αγωγή (ΕΑ). Με το ΕΣΠΑ με τίτλο "Μετατροπή του Ειδικού Σχολείου σε Κέντρο Υποστήριξης Ειδικής Αγωγής Εκπαίδευσης", αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου που δεν είναι άλλες από την πλήρη αποδιάρθρωση του συνόλου της Ειδικής Αγωγής, μέσα από την "ένταξη όπως - όπως" στα κοινά σχολεία».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΜΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δακρυγόνα και χτυπήματα σε ασθενείς κι εργαζόμενους

Εξω από το υπουργείο Υγείας χτες το πρωί

Με δακρυγόνα και κλωτσιές απωθήθηκαν χτες το πρωί ψυχικά ασθενείς, εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, στις δομές Ψυχικής Υγείας του Δικτύου «Ψυχαργώς» και στον ΟΚΑΝΑ, που διαδήλωναν στο υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, έχουν γίνει απολύσεις και δομές είτε έχουν κλείσει, είτε κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους. Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ συνέχιζαν χτες, για 17η μέρα, κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού διεκδικώντας τα απαραίτητα κονδύλια, καθώς πλέον τίθεται άμεσο ζήτημα επιβίωσης των δομών και των υπηρεσιών του.

Οπως σημείωσαν στο «Ρ» αυτόπτες μάρτυρες, εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, την ώρα που μια αντιπροσωπεία από την Ψυχική Υγεία διαπραγματευόταν με την ηγεσία του υπουργείου, η αστυνομία έδιωχνε φραστικά από την είσοδο τους διαδηλωτές. Εκείνη την ώρα μπροστά βρίσκονταν ψυχικά ασθενείς που ζητούσαν να μπουν μέσα και η απάντηση στους ανήμπορους αυτούς ανθρώπους ήρθε με χτυπήματα με κλομπ κι ασπίδες και στη συνέχεια με χημικά προκειμένου να αδειάσει ο δρόμος μπροστά από το υπουργείο (Αριστοτέλους). Προκλήθηκαν μικροτραυματισμοί, δύσπνοια, εμετός και επικράτησε πανικός ιδιαίτερα από τους ψυχικά ασθενείς.

Αμέσως σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις και μετά από λίγο έληξε η κινητοποίηση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Πρωτιά και αυτοδυναμία για τις δυνάμεις του ΜΑΣ

Πρωτιά και αυτοδυναμία κατέκτησαν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ στο Σύλλογο Οικότροφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Τετάρτη.

Στις εκλογές ψήφισαν 192 σπουδαστές, 3 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα και 3 λευκά. Ελαβαν: Πανσπουδαστική ΚΣ 102 ψήφους, ποσοστό 56,35% και 3 έδρες στο ΔΣ, ΔΑΠ 40 ψήφους, ποσοστό 22,09% και μια έδρα και ΠΑΣΠ 36 ψήφους, ποσοστό 19,88% και μια έδρα.

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών τόνισαν μεταξύ άλλων: «Παρά τη μοιρολατρία, τη λογική της εύκολης "λύσης" και του "τίποτα δεν αλλάζει" οι εστιακοί στέλνουν μήνυμα ισχυροποίησης του Συλλόγου τους. Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε τη μάχη για τους ξεσπιτωμένους, για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδαστών, πάλεψε παρά τις αδυναμίες του για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τη ζωή των σπουδαστών, συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο πλάι των ταξικών δυνάμεων και του ΠΑΜΕ. Συνεχίζουμε ισχυροποιώντας το Σύλλογό μας, οργανώνοντας την πάλη μας για μόρφωση - ζωή - δουλειά σύμφωνα με τις ανάγκες μας».

«Η ΠΑΣΚ της ΔΟΕ αναμεταδίδει Χρυσή Αυγή»

Δήλωση της Θεοδώρας Δριμάλα, εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ

Την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ΔΟΕ στο Facebook βίντεο, που αναφέρεται σε ένα από τα αγαπημένα θέματα των αντικομμουνιστών όλων των χρωμάτων, με τίτλο «Τα αμερικάνικα κολέγια των ΚΚέδων» και στόχο την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το Χρυσαυγίτικης προέλευσης βίντεο το ανάρτησε ο ΓΓ της ΔΟΕ, ενώ επιβράβευσε (like) την ανάρτηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας (και οι δυο στελέχη της ΠΑΣΚ).

Με αφορμή τα παραπάνω, που εύλογα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, η Θεοδώρα Δριμάλα, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ δηλώνει μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για επικίνδυνο κατήφορο της ΠΑΣΚ και κατ' επέκταση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ. Πρόκειται για χοντροκομμένη και βρώμικη αντι-ΚΚΕ παρέμβαση εκπροσώπων της ΠΑΣΚ, που γίνεται μέσα από ιστοσελίδα συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, καθώς προφανώς η αναπαραγωγή της επιχειρηματολογίας και των ψευδολογιών των χρυσαυγιτών ήταν απαραίτητη στους ρεφορμιστές της ΔΟΕ ενόψει των εκλογών των διδασκαλικών συλλόγων για εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας».

Η Θ. Δριμάλα θέτει το ερώτημα «από πότε η ΔΟΕ λειτουργεί λογαριασμό στο facebook όπου καθένας θα μπορεί να αναρτά ό,τι θέλει πέρα κι έξω από κάθε συλλογική απόφαση; Συνάδελφοι, καταδικάστε τον κατήφορο της ΔΟΕ, βγάλτε τα συμπεράσματά σας», καλεί και καταλήγει: «Συσπειρωθείτε στους Συλλόγους και στις ΕΛΜΕ. Συμπορευτείτε με το ΠΑΜΕ, τη μόνη δύναμη που αποτελεί το αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή θύελλα.

Οργάνωση, ταξική ενότητα και πάλη για να μπλοκάρουμε την αντιλαϊκή πολιτική, να συγκρουστούμε με την ΕΕ και τα μονοπώλια και να πάρουμε τον πλούτο στα χέρια μας, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα, Παρασκευή

Η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Διαμερίσματος (Πανόρμου 59), με θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις - πες ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά».

Η ΟΒ ΑΕΙ Λάρισας, στο αμφιθέατρο της βιοχημείας, με θέμα «Γραμμή ενσωμάτωσης ή ανατροπής; Η πείρα της Αργεντινής». Ομιλητής Θοδωρής Αναπλιώτης, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Η OB Κτηνιατρικής Καρδίτσας, με θέμα «Η αγροτική οικονομία και το μέλλον των αποφοίτων της Κτηνιατρικής».

H ΟΒ ΜΗΠΕΡ Πολυτεχνείου Κρήτης, στις 2 μ.μ., με θέμα «Οι εξελίξεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής Μιχάλης Καπετανάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

Οι Οργανώσεις Ηλιούπολης, στις 6 μ.μ., στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλιούπολης, με θέμα «έχουν οι αγώνες αποτέλεσμα σήμερα; Τι αγώνες χρειαζόμαστε σήμερα;». Ομιλητής Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις Βύρωνα, με θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις - πες ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά».

Οι Οργανώσεις σε Λούτσα και Ραφήνα, με θέμα «αλλάζει ο κόσμος; με μεταρρύθμιση ή επανάσταση;». Ομιλητής Γιώργος Σκουρλής, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής την ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου Ξάνθης, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Α1 (ΠΡΟΚΑΤ), με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο των κατασκευών, οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής Γ. Κολλάρος, μέλος της Νομαρχιακή Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης.

Πανεπιστήμια ΑΕ

Ο νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχει οδηγήσει τα ιδρύματα να λειτουργούν όλο και περισσότερο σαν επιχειρήσεις και να υιοθετούν πρακτικές διαφήμισης τους έργου τους... Σε μια τέτοια προσπάθεια χτες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε πώς αξιοποιούνται τα χρήματα από το ΕΣΠΑ προς τη λογική ενός πανεπιστημίου - επιχείρηση, που λειτουργεί πέρα από την παροχή ακαδημαϊκών γνώσεων. Στο πρότυπο του νόμου - πλαίσιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υλοποίησε 13 προγράμματα διά βίου μάθησης (κατάρτισης), ενώ προχώρησε και στη λειτουργία 12 «θερινών σχολείων», με δίδακτρα (από 300 έως 700 ευρώ) και σκοπεύει να τα αυξήσει φέτος σε 26.

Πρόκειται για το «μοντέλο» του πανεπιστημίου που θέλει παντού να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Πρακτικά θα μιλάμε για ιδρύματα που θα «προσφέρουν» ή θα πουλάνε γνώσεις και δεξιότητες πολλαπλών ταχυτήτων μέσα από διάφορα προγράμματα. Με λίγα λόγια «μπίζνες», χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με σκοπό τα προγράμματα αυτά (π.χ. τα θερινά σχολεία) στη συνέχεια να «αυτοχρηματοδοτούνται» είτε μέσω των διδάκτρων μόνο, είτε και με χορηγούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ