ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Διαδηλώσεις οργής για τη δολοφονία Παλαιστινίων

Κηδεύτηκαν ο στρατηγός Χαμντίγε που κατέληξε στη φυλακή και δύο έφηβοι που εκτελέστηκαν από ισραηλινές σφαίρες στο κεφάλι

Από τις χτεσινές κηδείες των εφήβων που εξελίχτηκαν σε οργισμένες διαδηλώσεις
Από τις χτεσινές κηδείες των εφήβων που εξελίχτηκαν σε οργισμένες διαδηλώσεις
ΡΑΜΑΛΑ.--

«Φαίνεται ότι το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει χάος στα παλαιστινιακά εδάφη. Από την αρχή είπαμε πως θέλαμε σταθερότητα και ηρεμία. Αντ' αυτού το Ισραήλ χρησιμοποιεί θανάσιμη βία κατά ειρηνικών, νεαρών διαδηλωτών ενώ ειρηνικές διαδηλώσεις καταστέλλονται με τη δύναμη των όπλων. Αυτά είναι απαράδεκτα...», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, σε συνεδρίαση στελεχών της «Φατάχ» στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις αφού συνόδευσαν στην τελευταία τους κατοικία τον 64χρονο στρατηγό Μάισαρα Αμπού Χαμντίγε (που πέθανε την Τετάρτη από καρκίνο σε νοσοκομείο μετά από 10ετή εγκλεισμό του στις ισραηλινές φυλακές) και δύο Παλαιστίνιους εφήβους, τον 16χρονο Αμέρ Νάσαρ και τον 17χρονο Νάτζι Μπιμπλίσι από το χωριό Ανάμπτα, που σκοτώθηκαν το περασμένο 48ωρο από φονικά ισραηλινά πυρά στο κεφάλι, σε φυλάκιο κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, επειδή διαμαρτύρονταν και πέταξαν πέτρες.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για την απότομη κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Οχθη, που συμπίπτει με την επανεμφάνιση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη με στόχο την επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας.

Μάλιστα, ο Μ. Αμπάς φέρεται πως είπε (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ») ότι δεν πρόκειται να ξανακαθίσει στο τραπέζι διαλόγου εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει αφενός ένα χάρτη με τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους ώστε να αποδείξει ότι εννοεί σοβαρά την επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας. Ο Αμπάς κάλεσε αφετέρου τον Νετανιάχου να προχωρήσει στην απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων που ανέρχονται σε πάνω από 4.600, ιδιαίτερα όσων κρατούνται πριν από τις συμφωνίες του Οσλο στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Μετά τις κηδείες του στρατηγού Χαμντίγε και των δύο νεαρών Παλαιστινίων έγιναν διαδηλώσεις δίχως να λείπουν οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών σε κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, με σοβαρότερα τα επεισόδια σε Χεβρώνα, Βηθλεέμ, Ναμπλούς. Επιπλέον, σε ένδειξη πένθους οι Παλαιστίνιοι έκλεισαν όλα τα καταστήματα σε Χεβρώνα, Ναμπλούς και Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ και οι 4.620 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές ολοκλήρωσαν χτες την τριήμερη απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεπαρκή περίθαλψη του καρκινοπαθούς στρατηγού Χαμντίγιε, που οδήγησε και στον πρόωρο θάνατό του...

ΣΥΡΙΑ
Συριακές αντιδράσεις για τη «διγλωσσία» της Ιορδανίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η Ιορδανία παίζει με τη φωτιά και κινδυνεύει να πέσει στον κρατήρα ηφαιστείου της συριακής κρίσης βοηθώντας στην εκπαίδευση τρομοκρατών και διευκολύνοντας την είσοδό τους στη Συρία», σημείωνε χτες, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο άρθρο της συριακής κυβερνητικής εφημερίδας Αλ Θάουρα. Η εφημερίδα σημειώνει τη διγλωσσία της Ιορδανίας ότι δημοσίως επιμένει στην πολιτική επίλυση της κρίσης, ενώ στο παρασκήνιο φιλοξενεί στο έδαφός της κέντρα εκπαίδευσης αντικαθεστωτικών δυνάμεων από τους Αμερικανούς.

Το ίδιο διάστημα, ρεπορτάζ της συριακής κρατικής τηλεόρασης έκανε εκτενείς αναφορές στις πρόσφατες πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ που αποκάλυπταν πως η Ιορδανία φιλοξενεί στο έδαφός της στρατόπεδα εκπαίδευσης ανδρών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» από Αμερικανούς, ότι περίπου 3.000 απ' αυτούς θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους ως το τέλος τρέχοντος μηνός και ότι αυτοί θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος της μεθορίου της Ιορδανίας με τη Συρία...

Παράλληλα, το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων αναμετέδιδε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, ο οποίος εξέφραζε την ανησυχία του για τη μετατροπή της Συρίας σε «πόλο έλξης της διεθνούς τρομοκρατίας», αλλά και για την «οικτρή πραγματικότητα» που καταγράφει την εμπλοκή και άλλων χωρών στην ενίσχυση της τρομοκρατίας στη Δαμασκό.

Στο μεταξύ, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ παραχωρώντας συνέντευξη σε τουρκικά δίκτυα υποστήριξε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος «στερείται νομιμότητας» διότι τελικά είναι «μια ένωση που αντιπροσωπεύει αραβικά κράτη, όχι τους αραβικούς λαούς, συνεπώς δεν μπορεί να προσδώσει νομιμότητα ούτε να την αφαιρέσει». Ο Ασαντ αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην πρόσφατη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να παραχωρήσει την έδρα της Συρίας στη συριακή αντιπολίτευση...

Τέλος και χτες δεν έλειψαν σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στο συριακό στρατό και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στις πόλεις Χαλέπι, Χομς, Δαμασκό και τα περίχωρά της, με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών δεκάδων ανθρώπων.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Διαβεβαίωση κοινών συμφερόντων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συζήτηση εφ' όλης ύλης είχαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με την ύπατη αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, στην Αγκυρα, με τη Συρία, τις επικείμενες συνομιλίες στο Αλμάτι για το Ιράν και τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ να τίθενται στο επίκεντρο. Στο θέμα της Συρίας, ο Α. Νταβούτογλου είπε ότι η Αγκυρα θα επιμείνει στην πολιτική των «ανοιχτών θυρών», διαβεβαιώνοντας για την ευθυγράμμιση της τουρκικής αστικής τάξης με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στα οποία διεκδικεί μερίδιο.

Η Κ. Αστον χαρακτήρισε το ρόλο της Τουρκίας καθοριστικό για την ΕΕ λέγοντας ότι οι «27» εκτιμούν τη στάση της Αγκυρας όσον αφορά το Συριακό και τους πρόσφυγες.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ξεκινούν σήμερα στο Αλμάτι του Καζακστάν και όπως είπε η Κ. Αστον πρέπει να αποδειχθούν επιτυχείς, εκφράζοντας την «ελπίδα» η Τεχεράνη να δεχθεί την πρόταση που θα μπει στο τραπέζι. Οπως υποστήριξε, η νέα πρόταση έχει στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αναμένεται η ανταπόκριση του Ιράν. Ο Α. Νταβούτογλου από την πλευρά του υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα η Κ. Αστον εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΕ για την έναρξη της ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, συγχαίροντας τις ηγεσίες τους και ισχυριζόμενη ότι αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Τέλος Νταβούτογλου και Αστον συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό το πρίσμα της «πολύτιμης συμμαχίας» της Αγκυρας, με αιχμή την άρση των περιορισμών βίζας για Τούρκους πολίτες.

ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ
Κοινή γραμμή στο Συριακό

Οι κατηγορίες κατά της Μόσχας και του Πεκίνου, ότι εμποδίζουν την πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης είναι αβάσιμες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Μοργκούλοφ και πρόσθεσε: «Και οι εταίροι μας στη Δύση και στην περιοχή αυτή γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Η αλήθεια είναι ότι την πολιτική διευθέτηση στη Συρία δεν την μπλοκάρουν η Ρωσία και η Κίνα αλλά οι δυνάμεις που συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τη συνέχιση της ένοπλης αντιπαράθεσης στη χώρα, υποστηρίζοντας άνευ όρων, τόσο με χρήματα, όσο και με όπλα, το ένα μέρος της εσωτερικής σύγκρουσης».

Ο Ρώσος διπλωμάτης επανέλαβε πως «η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης μέσα από έναν εσωτερικό εθνικό διάλογο χωρίς ξένη παρέμβαση» και υπογράμμισε πως η κοινή στάση της Ρωσίας και της Κίνας στο ζήτημα της Συρίας, που επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών υποστηρίζει πως «είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες για βίαιη αλλαγή του καθεστώτος από εξωτερικές δυνάμεις. Βλέπουμε την καταστροφικότητα του πονταρίσματος σε μια στρατιωτική επίλυση της κρίσης στη Συρία, όχι μόνο για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής».

Τέλος, ο Ρώσος υφυπουργός υπογράμμισε πως η Ρωσία και η Κίνα «είναι ενάντια σε μονομερείς κυρώσεις, που προσθέτουν πόνο και δυστυχία στο λαό της Συρίας» και κατέληξε πως οι δύο χώρες θα συντονίσουν τη δράση τους στις διεθνείς οργανώσεις για να υπερασπιστούν τις βασικές κοινές προσεγγίσεις τους στο συριακό.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απόσυρση των ενόπλων φέρεται να ζήτησε ο Οτσαλάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Να εγκαταλείψουν την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους εμφανίζεται να ζητά από τους ενόπλους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ο φυλακισμένος ηγέτης του κόμματος Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Η έκκληση Οτσαλάν, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από το ΡΚΚ, σύμφωνα με την εφημερίδα θα διαβιβαστεί στους αντάρτες στο όρος Καντίλ και στις 18 Απρίλη θα ξεκινήσει η αποχώρησή τους. Ωστόσο μέχρι στιγμής στελέχη του ΡΚΚ εμφανίζονται να φέρνουν αντιρρήσεις στους όρους της Τουρκίας για την αποχώρησή τους στο βόρειο Ιράκ, ενώ η διαδικασία «ειρήνευσης» στο Κουρδικό αναμένεται να διαρκέσει 10 χρόνια.

Στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής διαδικασίας», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε δεύτερη συνάντηση χτες με την «Επιτροπή Σοφών» για το Κουρδικό, που σύστησε ο ίδιος, προκειμένου να προωθηθεί επικοινωνιακά στις κουρδικές επαρχίες το σχέδιο, ενώ έχει συνεχόμενες επαφές και συσκέψεις για το θέμα, στις οποίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ