Παρασκευή 5 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Διαβεβαίωση κοινών συμφερόντων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συζήτηση εφ' όλης ύλης είχαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με την ύπατη αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, στην Αγκυρα, με τη Συρία, τις επικείμενες συνομιλίες στο Αλμάτι για το Ιράν και τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ να τίθενται στο επίκεντρο. Στο θέμα της Συρίας, ο Α. Νταβούτογλου είπε ότι η Αγκυρα θα επιμείνει στην πολιτική των «ανοιχτών θυρών», διαβεβαιώνοντας για την ευθυγράμμιση της τουρκικής αστικής τάξης με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στα οποία διεκδικεί μερίδιο.

Η Κ. Αστον χαρακτήρισε το ρόλο της Τουρκίας καθοριστικό για την ΕΕ λέγοντας ότι οι «27» εκτιμούν τη στάση της Αγκυρας όσον αφορά το Συριακό και τους πρόσφυγες.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ξεκινούν σήμερα στο Αλμάτι του Καζακστάν και όπως είπε η Κ. Αστον πρέπει να αποδειχθούν επιτυχείς, εκφράζοντας την «ελπίδα» η Τεχεράνη να δεχθεί την πρόταση που θα μπει στο τραπέζι. Οπως υποστήριξε, η νέα πρόταση έχει στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αναμένεται η ανταπόκριση του Ιράν. Ο Α. Νταβούτογλου από την πλευρά του υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα η Κ. Αστον εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΕ για την έναρξη της ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, συγχαίροντας τις ηγεσίες τους και ισχυριζόμενη ότι αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Τέλος Νταβούτογλου και Αστον συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό το πρίσμα της «πολύτιμης συμμαχίας» της Αγκυρας, με αιχμή την άρση των περιορισμών βίζας για Τούρκους πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ