ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Σήμερα διαδηλώνουν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα

Συγκέντρωση στις 11.30 π.μ., και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας συναντιούνται οι συνταξιούχοι από όλη την Ελλάδα και οι συνάδελφοί τους στην Αττική, προκειμένου να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν την αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων, των δώρων και των επιδομάτων. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Δημόσια Υγεία. Κατάργηση των χαρατσιών και της φοροληστείας, όλων των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων και μνημονίων. Το «ραντεβού» των συνταξιούχων είναι στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις για το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων έχουν οριστεί στις 11 π. μ. στα παρακάτω σημεία:

Ομόνοια: Τα πούλμαν από την επαρχία (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα, Κατερίνη, Εδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Αρτα, Πελοπόννησος, νησιά).

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: Οι συνταξιούχοι από ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, Πειραιά, Νίκαια, Ελευσίνα, Δημόσιο, Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Επισιτισμό, Ν. Πέραμο, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ.

Σύνταγμα: Οι συνταξιούχοι από Γλυφάδα, Καλλιθέα, Υμηττό, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριο.

Κάνιγγος: Οι συνταξιούχοι από Αγ. Παρασκευή, Αθήνα, Αιγάλεω, Α. Λιόσια, Ιλιον, Λαύριο, Λούτσα, Σαλαμίνα, Μαρούσι, Μενίδι, Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια, Χαλάνδρι.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Δυναμική παρέμβαση για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων

Από τη χτεσινή παρέμβαση
Από τη χτεσινή παρέμβαση
Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών απαιτώντας δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όλων των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων και των απλήρωτων εργαζομένων πραγματοποίησαν χτες το πρωί συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές.

Την πρωτοβουλία πήρε η Επιτροπή Ανέργων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας ενώ συμμετείχαν το ΣΕΤΗΠ, το Σωματείο Λογιστών Αθήνας, και οι Λαϊκές Επιτροπές Καλλιθέας Αργυρούπολης, 5ου-6ου Διαμερίσματος Αθήνας και το Συντονιστικό Εργαζομένων μέσω ΜΚΟ.

Με πανό «Απαιτούμε δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων με τα Μέσα μαζικής μεταφοράς», συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και άνεργοι προχώρησαν αρχικά σε μαζική εξόρμηση στο μετρό της Εθνικής Αμυνας. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Μεταφορών όπου και είχαν συνάντηση με το γενικό γραμματέα. Η ηγεσία του υπουργείου, αν και δέχτηκε ότι είναι δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων, ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί με το πρόσχημα πως η τρόικα θα αντιδράσει.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να μην επιβάλλονται πρόστιμα για όσους ανέργους δεν έχουν εισιτήριο, δίχως όμως να υπάρξει καμία δέσμευση και γι' αυτό το ζήτημα από την πλευρά του υπουργείου.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν με το Μετρό στο Σύνταγμα, όπου πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση.

Οι συγκεντρωμένοι με ψήφισμα που κατέθεσαν στο υπουργείο μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Η ανεργία στη χώρα μας συνεχώς αυξάνεται. Τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία, ανεβάζουν τα ποσοστά της στο 27% του εργατικού δυναμικού ενώ ταυτόχρονα οι επιδοτούμενοι με το πενιχρό επίδομα ανεργίας αποτελούν τη μειοψηφία. Ακόμα, ενώ μπορεί να μην καταγράφεται ως άνεργος, στην πραγματικότητα άνεργος είναι και αυτός που εργάζεται μία και δύο ώρες την ημέρα, ή εκ περιτροπής κ.λπ. Εκατοντάδες συνάδελφοι εργαζόμενοι είναι για πολλούς μήνες απλήρωτοι και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το επίδομα ανεργίας δεν αρκεί, δεδομένου μάλιστα ότι οι άνεργοι κάθε μέρα θέλουν να κινηθούν για τις ανάγκες τους και αδυνατούν να πληρώσουν πέραν όλων των άλλων (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ενοίκιο σπιτιού, χαράτσια, φοροληστεία, αγορά ειδών διαβίωσης κ.λπ.) και το εισιτήριο για τη μετακίνησή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Το ψήφισμα καταλήγει: «Αποτελεί απαίτηση των χιλιάδων ανέργων, των συνδικάτων, των εκατοντάδων επιτροπών ανέργων, να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι φορείς ζητάμε δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όλων των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των απλήρωτων εργαζομένων».

«Ερχεται» η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Στους σχεδιασμούς που έχει συμφωνήσει με την τρόικα για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και σε επέκταση του χρόνου των εκπτώσεων προχωρά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συγκυβέρνηση, αδιαφορώντας τόσο για την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο του εμπορίου όσο και για τα πρόσθετα προβλήματα επιβίωσης που θα προκαλέσει μια τέτοια ρύθμιση για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και μικρούς ΕΒΕ.

Βάσει των δηλώσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης θα προωθήσει νομοθέτημα το οποίο θα προβλέπει ότι:

Πρώτο: Επιτρέπεται όλες τις Κυριακές του χρόνου η λειτουργία των καταστημάτων με επιφάνεια μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα. Ο περιορισμός των τετραγωνικών υποτίθεται ότι γίνεται για... προστασία των «μικρών» εμπορικών καταστημάτων, κάτι βέβαια που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ομως, εκείνο που λείπει από τους μικρούς εμπόρους δεν είναι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τους, αλλά... πελάτες, που να διαθέτουν εισοδήματα, ώστε να κάνουν αγορές.

Δεύτερο: Ολα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά επτά Κυριακές το χρόνο. Δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα (κατ' εξαίρεση φέτος η δεύτερη Κυριακή θα είναι η 30ή Δεκέμβρη), μία πριν το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων) και από μία σε καθεμιά από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου.

Τρίτο: Αυξάνονται - με εξαίρεση την αγορά αυτοκινήτου - από δύο σε τέσσερις οι εκπτωτικές περίοδοι στη διάρκεια του χρόνου. Η πρώτη θα είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Γενάρη μέχρι το τέλος Φλεβάρη, η δεύτερη από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιούλη μέχρι το τέλος Αυγούστου, η τρίτη το πρώτο δεκαήμερο του Μάη και η τέταρτη το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΕΓΣΣΕ
Πρόσκληση στους εργοδότες για έναρξη διαπραγματεύσεων

Πρόσκληση προς τους εργοδοτικούς φορείς για έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως είχε αποφασιστεί στην τελευταία ολομέλεια της διοίκησής της απέστειλε χτες η ΓΣΕΕ.

Σε αντίθεση βέβαια με την πρόταση του ΠΑΜΕ, όπου κριτήριο είναι οι ανάγκες των εργαζομένων και κυρίως η οργάνωση της πάλης ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου, η πλειοψηφία, στην επιστολή της, εκφράζει την ανησυχία της, γιατί τα μέτρα που επιβλήθηκαν «απειλούν ευθέως την πολυδιαφημιζόμενη κοινωνική ειρήνη...» και θέτει ως αφετηρία διαπραγμάτευσης το «πλαίσιο της κοινής επιστολής ΓΣΕΕ - ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ» που απεστάλη το Φλεβάρη 2012 στην τότε κυβέρνηση που πέρα από το θέμα του κατώτερου μισθού και της ισχύος της τριετούς σύμβασης του 2010, η πλειοψηφία συνομολογούσε με τις εργοδοτικές οργανώσεις και αποδέχονταν την υπηρέτηση του στόχου της ανταγωνιστικότητας. Ειδικότερα, στην κοινή επιστολή αποδεχόταν την από κοινού «αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας», «τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» από τους εργοδότες, που μάλιστα ζητούσαν να νομοθετηθεί, ενώ αναδείκνυαν τον «κοινωνικό διάλογο» ως «βασικό εργαλείο συμφωνιών» κ.λπ.

ΕΟΠΥΥ
Σταθερά τα σχέδια να γίνει αγοραστής υπηρεσιών υγείας

Το σχέδιο για τον ακρωτηριασμό των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή του Οργανισμού μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κατά την παρουσίαση της ηλεκτρονικής δήλωσης των αναλυτικών παραστατικών υγείας για την ανοιχτή περίθαλψη.

«Το σχεδίασμα είναι ο ΕΟΠΥΥ να είναι αγοραστής και η παραγωγή υπηρεσιών να διαχωριστεί. Σε κάθε περίπτωση οι μονάδες υγείας θα είναι στο υπουργείο Υγείας» σημείωσε ο Μ. Σαλμάς. Συμπλήρωσε ότι θα αλλάξει ο τρόπος επάνδρωσης των μονάδων με γιατρούς χωρίς να αναφερθεί στον τύπο των εργασιακών σχέσεων καθώς, όπως είπε, υπάρχει διαβούλευση με τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν 1.500 προσλήψεις με «καθεστώς ΙΚΑ», ενώ πιλοτικά η ενιαιοποίηση των μονάδων ΠΦΥ θα αρχίσει από τα νησιά του Αιγαίου.

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά τον κατώτερο μισθό, τη διαιτησία και την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Η πρόταση, με βάση ερμηνεία που δίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε άρθρο του Συντάγματος, δεν μπήκε σε ψηφοφορία γιατί προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση...

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε το γεγονός ότι οι προτάσεις νόμων της αντιπολίτευσης δεν τίθενται σε ψηφοφορία με την επίκληση του Συντάγματος και υπενθύμισε ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το ΚΚΕ είχε δηλώσει ότι στην περίπτωση που αυτή ετίθετο σε ψηφοφορία θα την υπερψήφιζε.

Μεταξύ άλλων, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι σχετικά με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας θέση του ΚΚΕ είναι η επανασύστασή τους όχι μόνο για τους σκοπούς που είχαν, αλλά να ικανοποιούν τις διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες που έχουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ