ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ»
Δεν κρύβεται το αντιδραστικό και επικίνδυνο περιεχόμενο

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της επικίνδυνης απόφασης - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ

Την από κοινού κατάθεση του λεγόμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου που συνέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφάσισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, μετά μετά την προχτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης και την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στην κατάθεσή του. Είχε προηγηθεί χτες επιστολή που έστειλε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, με την οποία ζητούσε να έρθει άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την «Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας».

Στην επιστολή επιβεβαιώνεται και η επιδίωξη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η αντιδραστική απόφαση της ΕΕ που εξισώνει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό και επιδιώκει την ποινικοποίηση των ταξικών αγώνων. Η επιστολή του ΠΑΣΟΚ αναφέρει επί λέξει την ανάγκη εναρμόνισης (της ελληνικής νομοθεσίας) με την Απόφαση - Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ».

Η απόφαση αυτή καθιστά ποινικά αδικήματα που τιμωρούνται: 1) Τη «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» κατά προσώπων ή ομάδων λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας τους, των γενεαλογικών καταβολών τους ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους και 2) τη «δημόσια επιδοκιμασία, ή άρνηση ή χονδροειδή υποτίμηση της σοβαρότητας όσον αφορά εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και εγκλήματα πολέμου».

Για τη δεύτερη κατηγορία αδικημάτων, των λεγόμενων αδικημάτων «εγκωμιασμού» ή «άρνησης», η αιτιολογική σκέψη 10 ορίζει: «Η παρούσα απόφαση - πλαίσιο δεν εμποδίζει κράτος - μέλος να θεσπίζει διατάξεις εθνικού δικαίου με τις οποίες επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής (...) και σε εγκλήματα που απευθύνονται εις βάρος ομάδας προσώπων, η οποία προσδιορίζεται βάσει άλλων κριτηρίων εκτός από εκείνα της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενετικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, όπως είναι αυτά της κοινωνικής θέσης ή των πολιτικών πεποιθήσεων».

Χτες, συνεδρίασε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να δοθεί «προθεσμία μέχρι την Πέμπτη στην ΝΔ, προκειμένου να αποσαφηνίσει την τελική της θέση σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης». Παρέμβαση υπέρ της ψήφισης αντιρατσιστικού νόμου έκαναν η επίτροπος της Κομισιόν για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δείχνοντας την πρεμούρα της ΕΕ να γίνουν νόμος του κράτους οι κατευθύνσεις της για ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης για την ιστορία από αυτή που διακινούν οι αστοί.

Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαβεβαιώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο. Μιλώντας στον «Real Fm», ο Γ. Μανιάτης είπε ότι «εμείς στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και το εννοούμε απολύτως», ενώ στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν ότι «η διαφωνία για το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει το βασικό άξονα λειτουργίας της κυβέρνησης».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Συρία και ενεργειακά στο τραπέζι των συζητήσεων

Σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Στο Ισραήλ θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, για συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τoν πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Αύριο θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στο επίκεντρο των επαφών με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους θα βρεθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, στο φόντο και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για επέμβαση στη Συρία.

Η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει την πολιτικο - στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ και σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα πιθανά να πραγματοποιηθεί και νέα κοινή στρατιωτική άσκηση. Επίσης, στις συναντήσεις θα συζητηθεί το ενδιαφέρον εταιρειών του Ισραήλ να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω της εξαγοράς των κρατικών εταιρειών «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», «ΕΛΒΟ» κ.ά. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει για τη συνεργασία με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους στους τομείς του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων και των ακινήτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι τα ενεργειακά. Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί η προοπτική της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Ελλάδας στην κεντρική Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία «Noble» (αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων) ήδη πραγματοποιεί έρευνες σε Κυπριακά οικόπεδα για φυσικό αέριο, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Ισραήλ -με παρέμβαση και των ΗΠΑ- συζητάει με την τουρκική κυβέρνηση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα διαπερνά το έδαφος της Τουρκίας και θα καταλήγει στην Ευρώπη. Την προηγούμενη βδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, πρότεινε να μεταφερθεί μέσω της Τουρκίας το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ. Με συνέντευξή του στην αγγλόφωνη έκδοση της «Χουριέτ», υποστηρίζει ότι «η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αυτό μεταφερθεί με έναν αγωγό που θα περνάει από την Τουρκία. Οι αριθμοί αυτό δείχνουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία «είναι ανοιχτή σε όλα τα σχέδια αφού πρώτα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» και σημείωσε ότι θέτει «ως κόκκινη γραμμή τη διανομή του υποθαλάσσιου πλούτου μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου». Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε το «θέμα συζητήθηκε, και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ» του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΡΟΪΤΕΡΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ
Δίνει προβάδισμα στον ΤΑΡ έναντι του «Nabucco»

Περιγράφοντας τους ανταγωνισμούς, σημειώνει ότι η βιωσιμότητα όποιου αγωγού κι αν γίνει κινδυνεύει από το ρωσικό «South Stream»

Στους ανταγωνισμούς για τους αγωγούς Ενέργειας αναφέρεται δημοσίευμα του «Ρόιτερς», εστιάζοντας στους TAP, «Nabucco» και «South Stream», οι οποίοι αποτελούν τους έως τώρα υποψήφιους νότιους ενεργειακούς διάδρομους για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με αέριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο TAP έχει προβάδισμα έναντι του «Nabucco», καθώς πλησιάζει η μέρα επιλογής του ενός ή του άλλου αγωγού για να μεταφέρει στην Ευρώπη το αέριο από το κοίτασμα «Σαν Ντενίζ 2» του Αζερμπαϊτζάν.

Την τελική επιλογή θα κάνει τον Ιούνη η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα. Το «Ρόιτερς» σημειώνει ωστόσο ότι όποιος από τους δύο αγωγούς κι αν επιλεγεί, η βιωσιμότητά του εξαρτάται από το κατά πόσο η Ρωσία θα προχωρήσει στην κατασκευή του «South Stream», ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει αέριο από τα εδάφη της στην ΕΕ, μέσω του νότιου διαδρόμου. Τα ρωσικά κοιτάσματα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα αζέρικα και οι ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι «ο ΤΑΡ είναι σε άνοδο έναντι του αγωγού "Nabucco"» και βάζει το ερώτημα αν ένας τέτοιος αγωγός είναι βιώσιμος, σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο «South Stream». Το «Ρόιτερς» κάνει λόγο για αλλαγή στάσης από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τους δυο αγωγούς από το Αζερμπαϊτζάν. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενώ αρχικά η ΕΕ έδειχνε να προτιμάει τον «Nabucco», στη συνέχεια υιοθέτησε τη στάση της «ουδετερότητας του project», δηλώνοντας «ευτυχής με οποιονδήποτε αγωγό είτε και με τους δύο».

Ο «Nabucco» εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 8 δισ. δολάρια, αλλά δίνει πρόσβαση σε περισσότερες αγορές απ' ό,τι ο TAP, που είναι φθηνότερος στην κατασκευή του, σύμφωνα με έναν Αζέρο ειδικό. Το δημοσίευμα καταλήγει με την εκτίμηση ότι οι νότιες χώρες της Ευρώπης θα επωφεληθούν επίσης από τον αγωγό.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές η ρωσική «Sintez» ανακοίνωσε πως τελικά δε θα υποβάλει πρόταση για τη ΔΕΠΑ, αλλά ίσως το κάνει για τη ΔΕΣΦΑ. Η «Sintez» ήταν μία από τις δύο ρωσικές εταιρείες, μαζί με την «Gazprom», που είχαν δείξει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ (ο διαγωνισμός πήρε παράταση μέχρι τις 7 Ιούνη). Ωστόσο, μετά τις τελευταίες πληροφορίες που έφεραν την «Gazprom» να περιορίζει το ενδιαφέρον της στη ΔΕΠΑ, η «Sintez» δείχνει να αποσύρεται και να συμμετέχει μόνο στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, ανταγωνιστικά προς την αζέρικη «Socar».

Η ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας εντείνει τη φημολογία ότι η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ μοιράστηκαν στα ρωσικά και αζέρικα μονοπώλια, αντίστοιχα, γεγονός που συνδέεται και με τα παζάρια για τον TAP.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Συνάντηση με το ΤΕΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με το προεδρείο του ΤΕΕ, αύριο Πέμπτη 30/5 και ώρα 13:00. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Σε συγκέντρωση στη Λαμία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στη Λαμία (πλατεία Πάρκου), την Παρασκευή 31/5, στις 8.30 μ.μ.

KΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για το νερό

Την Πέμπτη 6 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη

Ημερίδα με θέμα «Νερό: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα; Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η KΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 6 Ιούνη στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ομιλητές θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, ο Μπάμπης Ζιώγας, υπεύθυνος της Ομάδας Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ