Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ»
Δεν κρύβεται το αντιδραστικό και επικίνδυνο περιεχόμενο

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της επικίνδυνης απόφασης - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ

Την από κοινού κατάθεση του λεγόμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου που συνέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφάσισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, μετά μετά την προχτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης και την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στην κατάθεσή του. Είχε προηγηθεί χτες επιστολή που έστειλε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, με την οποία ζητούσε να έρθει άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την «Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας».

Στην επιστολή επιβεβαιώνεται και η επιδίωξη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η αντιδραστική απόφαση της ΕΕ που εξισώνει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό και επιδιώκει την ποινικοποίηση των ταξικών αγώνων. Η επιστολή του ΠΑΣΟΚ αναφέρει επί λέξει την ανάγκη εναρμόνισης (της ελληνικής νομοθεσίας) με την Απόφαση - Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ».

Η απόφαση αυτή καθιστά ποινικά αδικήματα που τιμωρούνται: 1) Τη «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» κατά προσώπων ή ομάδων λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας τους, των γενεαλογικών καταβολών τους ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους και 2) τη «δημόσια επιδοκιμασία, ή άρνηση ή χονδροειδή υποτίμηση της σοβαρότητας όσον αφορά εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και εγκλήματα πολέμου».

Για τη δεύτερη κατηγορία αδικημάτων, των λεγόμενων αδικημάτων «εγκωμιασμού» ή «άρνησης», η αιτιολογική σκέψη 10 ορίζει: «Η παρούσα απόφαση - πλαίσιο δεν εμποδίζει κράτος - μέλος να θεσπίζει διατάξεις εθνικού δικαίου με τις οποίες επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής (...) και σε εγκλήματα που απευθύνονται εις βάρος ομάδας προσώπων, η οποία προσδιορίζεται βάσει άλλων κριτηρίων εκτός από εκείνα της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενετικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, όπως είναι αυτά της κοινωνικής θέσης ή των πολιτικών πεποιθήσεων».

Χτες, συνεδρίασε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να δοθεί «προθεσμία μέχρι την Πέμπτη στην ΝΔ, προκειμένου να αποσαφηνίσει την τελική της θέση σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης». Παρέμβαση υπέρ της ψήφισης αντιρατσιστικού νόμου έκαναν η επίτροπος της Κομισιόν για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δείχνοντας την πρεμούρα της ΕΕ να γίνουν νόμος του κράτους οι κατευθύνσεις της για ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης για την ιστορία από αυτή που διακινούν οι αστοί.

Σε κάθε περίπτωση, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαβεβαιώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο. Μιλώντας στον «Real Fm», ο Γ. Μανιάτης είπε ότι «εμείς στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και το εννοούμε απολύτως», ενώ στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν ότι «η διαφωνία για το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει το βασικό άξονα λειτουργίας της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ