Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Σήμερα η ετήσια αξιολόγηση των κρατών της Ευρωζώνης

Θα προτείνει επιμονή στη «δημοσιονομική εξυγίανση», με βραδύτερους κατά περίπτωση ρυθμούς

Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί η ετήσια αξιολόγηση της Κομισιόν για τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβεβαιώνεται η επιμονή στη δημοσιονομική εξυγίανση, με ρυθμό όμως που θα μπορεί να είναι πιο αργός, με το επιχείρημα ότι μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη έχει αποκατασταθεί.

Στην ίδια κατεύθυνση, θα συστείνεται στις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη μέσω των δημόσιων δαπανών, να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών τους, κάνοντας τις αγορές εργασίας πιο ευέλικτες ή ανοίγοντας τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Οι προτάσεις, αφού εγκριθούν στη σύνοδο του Ιούνη, θα αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα και θα ενσωματωθούν στους προϋπολογισμούς του 2014.

Η Κομισιόν έχει ήδη αναφέρει ότι θα δώσει στη Γαλλία και την Ισπανία δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ παράταση αναμένεται να δοθεί και σε άλλα κράτη. Σε «αντάλλαγμα», η Γαλλία και η Ισπανία θα πρέπει να δεσμευτούν για μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην αγορά εργασίας, δηλαδή για επιπλέον αντεργατικές και αντιλαϊκές ανατροπές.

Τα στοιχεία της Κομισιόν όπως και οι προβλέψεις της ΕΚΤ, δε φαίνεται να αλλάζουν τη βασική εκτίμηση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν βγαίνει από την κρίση ούτε το β' εξάμηνο του 2013, όπως είχε υπολογιστεί, παρά την οριακή πορεία της γερμανικής οικονομίας. Η ανεργία παραμένει χωρίς ορατές προοπτικές αλλαγής, κεντρικό στοιχείο της Ευρωζώνης και έχει χτυπήσει όλες τις ισχυρές οικονομίες, με πρώτη τη γαλλική και την ιταλική, ενώ στη Γερμανία φαίνεται πως εξαντλούνται οι «ελαστικότητες» που είχε εισάγει την προηγούμενη δεκαετία.

Σύμφωνα εξάλλου με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Β. Σόιμπλε αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας για την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης στα μέσα του Ιούνη. Η αρχή θα γίνει με την Ισπανία, ενώ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν Ελλάδα και Πορτογαλία. Σύμφωνα με την «Handelsblatt», η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW αναμένεται να χορηγήσει δάνειο ύψους έως 1 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο ισπανικό ίδρυμα ICO, με την εγγύηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Για παρόμοιες εγγυήσεις υπάρχει ήδη εγκεκριμένο κονδύλι συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ στο γερμανικό προϋπολογισμό. Στη συνέχεια, τα δάνεια θα χορηγούνται σε δόσεις στο ICO, μετά από διμερή συμφωνία για το σκοπό της δανειοδότησης. Είναι φανερό ότι τα δάνεια αυτά εξυπηρετούν τη διείσδυση γερμανικών κεφαλαίων στις οικονομίες άλλων κρατών μελών. Την επόμενη εβδομάδα, ο Β. Σόιμπλε αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ