Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Συρία και ενεργειακά στο τραπέζι των συζητήσεων

Σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Στο Ισραήλ θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, για συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τoν πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Αύριο θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στο επίκεντρο των επαφών με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους θα βρεθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, στο φόντο και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για επέμβαση στη Συρία.

Η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει την πολιτικο - στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ και σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα πιθανά να πραγματοποιηθεί και νέα κοινή στρατιωτική άσκηση. Επίσης, στις συναντήσεις θα συζητηθεί το ενδιαφέρον εταιρειών του Ισραήλ να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω της εξαγοράς των κρατικών εταιρειών «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», «ΕΛΒΟ» κ.ά. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει για τη συνεργασία με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους στους τομείς του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων και των ακινήτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι τα ενεργειακά. Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί η προοπτική της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου μέσω Ελλάδας στην κεντρική Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία «Noble» (αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων) ήδη πραγματοποιεί έρευνες σε Κυπριακά οικόπεδα για φυσικό αέριο, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Ισραήλ -με παρέμβαση και των ΗΠΑ- συζητάει με την τουρκική κυβέρνηση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα διαπερνά το έδαφος της Τουρκίας και θα καταλήγει στην Ευρώπη. Την προηγούμενη βδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, πρότεινε να μεταφερθεί μέσω της Τουρκίας το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ. Με συνέντευξή του στην αγγλόφωνη έκδοση της «Χουριέτ», υποστηρίζει ότι «η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αυτό μεταφερθεί με έναν αγωγό που θα περνάει από την Τουρκία. Οι αριθμοί αυτό δείχνουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία «είναι ανοιχτή σε όλα τα σχέδια αφού πρώτα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» και σημείωσε ότι θέτει «ως κόκκινη γραμμή τη διανομή του υποθαλάσσιου πλούτου μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου». Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε το «θέμα συζητήθηκε, και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ» του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρι για τον «East Med» (2019-12-17 00:00:00.0)
Προωθεί τον αγωγό «East Med» (2018-01-25 00:00:00.0)
Βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2012-08-07 00:00:00.0)
Τα ισραηλινά «ενδιαφέροντα» (2010-10-10 00:00:00.0)
Σκάνδαλα δίχως τελειωμό... (1997-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ