Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων

Το πρόβλημα της ανεργίας, που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες, δεν είναι ένα νέο ούτε πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο. Είναι σύμφυτο του κοινωνικού - οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε, των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Η ανεργία αξιοποιείται, για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, για να προωθηθούν τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα, τα οποία από χρόνια βρίσκονται στο οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση των αποζημιώσεων, η κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης, να μειωθούν δραματικά οι μισθοί και συνεπώς οι συντάξεις των εργαζομένων.

Με τα μέτρα αυτά, επιδιώκεται από τη μια μεριά να περιορισθούν οι ζημιές του κεφαλαίου την περίοδο της κρίσης και από την άλλη να εξασφαλισθεί ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τη μετέπειτα φάση της ανάπτυξης - η οποία ωστόσο είναι αβέβαιη και επιπλέον θα είναι πρόσκαιρη και αναιμική - ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, η ανεργία αξιοποιείται για να συντηρείται ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με την απειλή απόλυσης, ώστε να κάμπτονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Τα μέτρα που εξαγγέλλουν κυβέρνηση και ΕΕ για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας είναι μέτρα που στην ουσία ανακυκλώνουν τη φτώχεια μέσα από τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν λίγους μήνες δουλειάς με άθλιες εργασιακές σχέσεις και μεροκάματα πείνας. Ταυτόχρονα, το επίδομα της ανεργίας το μετατρέπουν μέσω προγραμμάτων σε επιδότηση των επιχειρηματιών που τους χαρίζουν τζάμπα εργάτες.

Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στη βάση της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και του παραγωγικού συνεταιρισμού, με κεντρικό σχεδιασμό, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνο σε αυτές τις συνθήκες, όπου δε θα υπάρχει το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξάλειψη της ανεργίας.

Πάλη για άμεσα μέτρα

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή με μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων με συγκεκριμένα μέτρα, σημειώνοντας ότι η οικονομική κάλυψη των μέτρων αυτών είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμφίβολα έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο, προτείνοντάς τα ταυτόχρονα και ως περιεχόμενο πάλης του εργατικού κινήματος. Βεβαίως, η πρόταση νόμου απορρίφθηκε από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Με βάση και την πρόταση του ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα διαμόρφωσε στόχους πάλης και διεκδικεί:

  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, με παράλληλη κατάργηση του νόμου που μειώνει το επίδομα ανεργίας, και ουσιαστική αύξησή του.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους ανέργους κατά 50%.
  • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στις οικογένειες των ανέργων.
  • Απαλλαγή των ανέργων από τα φορολογικά βάρη και κάθε λογής χαράτσια.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από δημόσιο και τράπεζες στους ανέργους, με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής προς τράπεζες.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση (σφράγισμα των βιβλιαρίων χωρίς ένσημα).
  • Επιδότηση των ενοικίων και άμεση καταβολή του επιδόματος των παιδιών σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς και σίτιση σε αυτούς για τα παιδιά των ανέργων.

Για τους νέους και τα προγράμματα ανεργίας.

  • Σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους: για το πετρέλαιο θέρμανσης, για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, για βιβλιάριο ασθενείας κ.ά.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους.
  • Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.
  • Ολοι οι εργαζόμενοι μαθητές - σπουδαστές να δουλεύουν 6ωρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
  • Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ της Θεσσαλονίκης (2013-04-30 00:00:00.0)
Οι μουσικοί διεκδικούν (2013-01-23 00:00:00.0)
Προτείνουν απεργία την ερχόμενη Πέμπτη (2011-03-11 00:00:00.0)
Ψήφισε ΚΚΕ! (2007-06-22 00:00:00.0)
Διεκδικούμε! (2003-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ