ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Υπόθεση του κινήματος η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής

-- Το ΚΚΕ, απ' ό,τι έχουμε καταλάβει είναι αντίθετο με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σε όποια εκδοχή από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ως τώρα, για τους δικούς του βεβαίως λόγους. Πώς εκτιμά όμως το ΚΚΕ ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και φυσικά του ναζισμού;

-- Καταρχήν, μέχρι στιγμής, ως τώρα που μιλάμε, έχουμε στα χέρια μας δύο προτάσεις νόμου, είναι η κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και η πρόταση νόμου της ΝΔ. Αυτές είναι οι 2 και γι' αυτές μπορώ να πω, άλλες δεν έχουμε δει, έχουμε ακούσει, έχει ειπωθεί ότι θα καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τη δούμε κι αυτήν την πρόταση. Εμείς αυτό που απ' την πρώτη στιγμή είπαμε, εκφράζοντας την ανησυχία μας -μάλιστα τοποθετηθήκαμε και είπαμε ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι καθόλου αθώα- και επαληθεύεται αυτό και με αυτές τις δύο προτάσεις νόμου και με το νομοσχέδιο πριν του κ. Ρουπακιώτη.

Δηλαδή ενσωματώνουν και οι 2 αυτές προτάσεις αυτό που βάζαμε ως βασικό πρόβλημα, μια αντιδραστική οδηγία, νόμο - πλαίσιο, της ευρωπαϊκής επιτροπής που στην ουσία ανοίγει το δρόμο για δίωξη των απόψεων, των θέσεων, της ιδεολογίας, που μιλάει για ταξική πάλη, που μιλάει για κριτική του καπιταλισμού. Που ενσωματώνει όλες αυτές τις αντιδραστικές ουσιαστικά διεθνείς συμφωνίες, δεν θα τις πω έτσι -μια νομολογία υπάρχει προς το παρόν- αλλά και αποφάσεις άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών για τις γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, για την άρνηση της Ιστορίας, δηλαδή. Κι απ' αυτήν τη σκοπιά εμείς είχαμε τοποθετηθεί.

Και, βέβαια, δεν αναφερόμαστε εδώ ούτε στη γενοκτονία των Ποντίων, ούτε στη γενοκτονία των Αρμενίων, όλα αυτά που έχει αποφασίσει και τα έχουμε ψηφίσει κι εμείς ως Κόμμα στην ελληνική Βουλή, ούτε βεβαίως στο ολοκαύτωμα των Εβραίων απ' τους ναζί και τους χιτλερικούς. Αναφερόμαστε σε πολύ απλά παραδείγματα, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, με τη νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων και την οπισθοδρόμηση -τη μεγάλη που υπάρχει- και σε επίπεδο Ευρώπης και παγκόσμια, όπου ανοίγει ο δρόμος να μπορεί αύριο να κατηγορηθεί κάποιος επειδή δεν συμφωνεί ότι ήταν εθνοκάθαρση, ότι ήταν γενοκτονία, αυτό που έκανε ο Μιλόσεβιτς ενάντια στους Κοσσοβάρους και εξέφρασε γι' αυτό το λόγο την αντίθεσή του στον πόλεμο, γιατί αυτή ήταν η βασική, ας πούμε, αφορμή εντός εισαγωγικών, αυτή που επικαλέστηκαν οι ιμπεριαλιστές για να κάνουν την επέμβαση και να μακελέψουν το λαό.

Αρα, λοιπόν, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές, μαζικές εργατικές οργανώσεις, ο κάθε άνθρωπος καλής θέλησης που βρέθηκε εκείνες τις μέρες στο Βελιγράδι ή που επαναλαμβάνει δημόσια αυτό, θα μπορεί αύριο να κατηγορείται, να σέρνεται στα δικαστήρια. Αρα, λοιπόν, όλη αυτή η πλευρά αυτού του ζητήματος μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και βέβαια αυτή η αντιδραστική οδηγία είναι ενσωματωμένη και στις δύο προτάσεις νόμου.

Απ' την άλλη, υπάρχουν κι άλλες πλευρές που πρέπει να τις δούμε. Εμείς γενικά δεν είμαστε αντίθετοι με το να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που να αντιμετωπίζει και πολύ πρακτικά και ποινικά τα ρατσιστικά φαινόμενα ή το ναζισμό, χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι στις συνθήκες του συστήματος που ζούμε, αυτού του κράτους που υλοποιεί και τους νόμους που ψηφίζονται απ' τη Βουλή κ.λπ., ότι μπορεί να λυθούν τα ζητήματα με κάποια νομική κατοχύρωση, από κάποιους νόμους. Ξαναλέμε, δεν είμαστε αντίθετοι, όπου χρειάζεται, αλλά αυτά πρέπει να τα δούμε συγκεκριμένα. Δεν λύνεται όμως ουσιαστικά το ζήτημα.

Η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται από το ίδιο το λαϊκό - εργατικό κίνημα, τους οργανωμένους φορείς των εργατών, των αγροτών, των επαγγελματιών, της νεολαίας κ.λπ. και μέσα σ' αυτούς και τα πολιτικά κόμματα, το ΚΚΕ που πρωτοστατεί στους χώρους αυτούς μέσω των μελών και στελεχών, να αντιπαλέψει και ιδεολογικά και πολιτικά και πολύ πρακτικά ενέργειες ή δράσεις και βεβαίως με βάση τον ποινικό νόμο, τους νόμους που υπάρχουν ή αυτούς που χρειάζεται να ενισχυθούν να αντιμετωπιστεί και ποινικά όταν αφορά ποινικά αδικήματα κ.λπ.

Αυτή είναι η βασική κριτική μας, χωρίς να παραβλέπουμε ότι σ' αυτές τις δύο προτάσεις νόμου υπάρχουν κι άλλες διατάξεις που είναι πιο αντιδραστικές. Για παράδειγμα, στην πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, στην προστασία θυμάτων ρατσιστικής βίας, πετάει απέξω τους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα προστατεύονται; Αν κάποιος τους χτυπήσει, τους σκοτώσει, αν κάποιοι κάνουν και πράξη εκτός από τη ρατσιστική προπαγάνδα και συμπεριφέρονται έτσι. 'Η άλλες πλευρές.

Να σχολιάσουμε το ζήτημα με την πρόταση νόμου της ΝΔ η οποία πλασάρεται και ως κάπως καλύτερη. Ουσιαστικά, δίνει άσυλο να εκφέρονται ρατσιστικές απόψεις από στρατιωτικούς, από αστυνομικούς, από εκπαιδευτικούς και από ιερωμένους, δηλαδή απ' τον άμβωνα. Ο οποιοσδήποτε ιερέας, επίσκοπος θα μπορεί να κάνει ρατσιστική ή όποια άλλη προπαγάνδα θέλει -γιατί ακούσαμε το τελευταίο διάστημα ακόμα και καθαρή ναζιστική προπαγάνδα να κάνουν κάποιοι- και βεβαίως γι' αυτό να του προσφέρεται άσυλο, να μη διώκεται ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και η πρόταση αυτή, μας πάει πίσω.

'Η άλλες πλευρές που τώρα δεν τις έχω πρόχειρες. Υπάρχει Τμήμα της ΚΕ για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη, που επεξεργάζεται πιο αναλυτικά αυτά τα ζητήματα και βεβαίως η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα επεξεργαστεί πιο αναλυτικά με βάση και τις συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, όταν έρθουν στη Βουλή, για την οριστική τοποθέτησή μας που θα αποτυπωθεί και με τη σχετική ψηφοφορία.

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται στον καπιταλισμό

-- Αναφερθήκατε τώρα και στο θέμα των ανέργων, βλέπουμε συνεχώς τα ποσοστά της ανεργίας να αυξάνονται. Σύμφωνα με το ΚΚΕ πού οφείλεται αυτό και κυρίως πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα;

-- Ελεγα και πριν. Καταρχήν, αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί, φυσικά για δικούς της λόγους, να αναδείξει όλο αυτό το ζήτημα των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας που θα φέρουν, με ανοίγματα στην Κίνα και σε άλλες χώρες, ή τους αγωγούς στο Αζερμπαϊτζάν και αλλού, δε λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της ανεργίας. Από μια άποψη το επιδεινώνει. Κάποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, εμείς δεν λέμε ότι κάποια επένδυση, οποιαδήποτε επένδυση, δε θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Ομως, ο επενδυτής, ο ιδιώτης για να κάνει μια επένδυση, για να έχει αύξηση της κερδοφορίας του, θέλει αύξηση της παραγωγικότητας. Και με τον τεχνολογικό εξοπλισμό, βεβαίως, με τον εκσυγχρονισμό, αλλά και με εντατικοποίηση και εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, του εργαζόμενου που δουλεύει. Θα ρίξει πιο κάτω τα μεροκάματα για να γίνει ανταγωνιστικός, σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές του, μονοπώλια. Αυτό δημιουργεί και εντατικοποίηση της δουλειάς, για όσους έχουν δουλειά, άσχημες συνθήκες εργασίας. Αλλά, ταυτόχρονα χρειάζεται και τον εφεδρικό στρατό εργασίας - μιλάμε για το καπιταλιστικό σύστημα.

Δεν μιλάμε για ένα άλλο κοινωνικό σύστημα κάπου αλλού, ή αυτό που οραματιζόμαστε, ή έχουμε στόχο να φτιάξουμε. Μιλάμε στις συνθήκες του καπιταλισμού, της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που έχει μέσα και τη μερική ανάκαμψή της, βέβαια, στην πορεία, στον κύκλο αυτής της κρίσης. Αρα λοιπόν πρέπει αυτά τα ζητήματα να γίνουν ξεκάθαρα. Οριστική λύση στα πλαίσια αυτού του συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Οποια κυβέρνηση να έρθει, όποιες και όσες επενδύσεις γίνουν.

Δείτε αυτό το παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό, που βγήκε από το κρατικό κανάλι πριν 10 μέρες, που μιλάει για 22.000 εργαζόμενους που δουλεύουν στη Βουλγαρία σε 270 ελληνικές επιχειρήσεις, στον κλάδο της ένδυσης. Τη στιγμή που η κλωστοϋφαντουργία, η ένδυση, το ένδυμα, γιατί ο καθένας ντύνεται -ο κόσμος χρειάζεται ακόμη και στα δύσκολα οικονομικά που έχει- το 25% του ελληνικού ενδύματος, που καταναλώνεται στην ελληνική αγορά, φτιάχνεται στη Βουλγαρία. Και ήταν ελληνικές επιχειρήσεις που έφυγαν προς τα 'κεί.

Ο επενδυτής, ο καπιταλιστής θα πάει εκεί που έχει το μικρότερο, όπως το λένε, εργατικό κόστος. Για να ρίξει κάτω τις συνθήκες εργασίας, τα μεροκάματα, όσο γίνεται πιο χαμηλά.

'Η το παράδειγμα με τους Κινέζους. Η «Cosco» είναι πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Δημιούργησε 1.500 θέσεις εργασίας στο λιμάνι, όμως ταυτόχρονα χάθηκαν 30.000 άλλες θέσεις εργασίας, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν είναι δικά μας στοιχεία αυτά, ή στοιχεία του ΠΑΜΕ. Γιατί έκλεισαν εταιρείες, έκλεισαν γραφεία κ.λπ. Αρα έμειναν πολλές χιλιάδες άνεργοι. Γι' αυτό σας λέω και το πιο απλό ζήτημα, το πιο απλό λαϊκό πρόβλημα -και η ανεργία δεν είναι το πιο απλό, είναι το μεγάλο πρόβλημα για την εργατική, λαϊκή οικογένεια- και να πιάσεις πάντα σε οδηγεί στο διά ταύτα: Τι πρέπει να γίνει, ποια πολιτική, ποια εξουσία, ποια κυβέρνηση, με ποιους τρόπους.

Οταν έχεις τη ναυπηγοεπισκευή εδώ στην Ελλάδα, με πραγματικά εργατικό δυναμικό έμπειρο, ικανό, με χιλιάδες εργάτες, και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι Ελληνες εφοπλιστές ναυπηγούν στα ναυπηγεία της Κίνας 190 πλοία. Και μάλιστα τα τελευταία 3 ή 4 χρόνια είναι γύρω στα 700 τα πλοία που έχουν ναυπηγηθεί στην Κίνα. Λοιπόν, για τι λύση του προβλήματος της ανεργίας μιλάμε στα πλαίσια αυτού του συστήματος; Αυτό θα επιδεινώνεται. Θα επιδεινώνεται συνεχώς και θα αγκαλιάζει όλους τους κλάδους, όλους τους τομείς.

Ξαναλέμε, λοιπόν, ακόμα και με ανάπτυξη, ανάκαμψη, η οποία προβλέπουμε ότι θα είναι αναιμική και η οποία θα οδηγήσει σε νέα πιο βαθιά κρίση, στον κύκλο αυτό των καπιταλιστικών κρίσεων, όσο φυσικά υπάρχει αυτό το σύστημα, εδώ, στο οποίο ζούμε σήμερα και δεν πάμε για γενικότερες αλλαγές, ανατροπές, δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα της ανεργίας. Θα γίνονται τα μερεμέτια, θα βρίσκει ένας δουλειά σήμερα, θα τον ξαναδιώχνουν αύριο και βεβαίως θα συντηρείται αυτή η εφεδρική στρατιά που στον καπιταλισμό είναι απαραίτητη μόνο για να αυγαταίνουν τα κέρδη των λίγων, των καπιταλιστών, των μονοπωλίων.

Αποδέσμευση από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων

-- Είπατε ότι το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη γραμμή ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, στη θέση αυτή, το ζήτημα της εξόδου από την Ευρωζώνη δεν συνιστά μια στιγμή;

-- Γενικά στιγμή μπορεί να συνιστά, όμως από την άποψη αν συμφέρει τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, κατηγορηματικά λέμε όχι, διότι αποδέσμευση από την ΕΕ, έτσι κι αλλιώς - δηλαδή πρέπει να είναι κάποιος εντελώς «αλλού γι' αλλού» για να μην έχει καταλάβει ότι σημαίνει και έξοδο από την Ευρωζώνη- δεν μπορεί να γίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, χωρίς να βγεις κι από την Ευρωζώνη.

Ομως να βγεις από το ευρώ και να πας σε ένα άλλο ευρώ, πιο χαλαρό, ή δεν ξέρω σε άλλο νόμισμα, παράδειγμα δραχμή, χωρίς να έχεις όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που συνιστούν τα εργαλεία για μια κυβέρνηση, για ένα κράτος λαϊκό, για μια εξουσία, δηλαδή να μπορείς να κάνεις κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων... Πώς θα κατανείμεις τους πόρους, το εργατικό δυναμικό, πώς θα οδηγήσεις στην ανάπτυξη αξιοποιώντας φυσικά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας σου, την αγροτική οικονομία, αν δεν έχεις αυτά τα εργαλεία;

Πρέπει να έχεις κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια, πρέπει να έχεις αποδέσμευση από την ΕΕ και όχι μόνο απο το ευρώ για να μπορείς για παράδειγμα να απελευθερωθείς, γιατί σου έχουν δεμένα τα χέρια τώρα, να παράγεις αγροτικά προϊόντα αυτά που θες, αυτά που χρειάζονται για να θρέψεις τα δέκα εκατομμύρια εργαζόμενους της πατρίδας σου αλλά και για να κάνεις εξαγωγές σε ισότιμη βάση με άλλες χώρες και της Ευρώπης και του κόσμου.

Και το λέμε αυτό γιατί κρύβεται απ' αυτή την άποψη κι από δυνάμεις μάλιστα που λένε ότι είναι αριστερές, επαναστατικές, προοδευτικές, ανατρεπτικές, αντικαπιταλιστικές, ότι εδώ ΕΕ σημαίνει - μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ - ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και όλα αυτά. Σημαίνει ότι δεν έχεις κανένα προστατευτικό δασμό, σημαίνει ότι δεν μπορείς να παράγεις γιατί σου απαγορεύουν στο γάλα, στο κρέας, στη ζάχαρη, σε άλλα προϊόντα να παράγεις, υπάρχουν ποσοστώσεις, σου απαγορεύουν να τα εξάγεις, την ίδια ώρα που έχεις ποτάμι εισαγωγών που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα. Και τα φέρνεις απ' αλλού, ενώ μπορείς να τα παράγεις, να αναπτύξεις την αγροτική σου οικονομία.

Αρα μιλάμε για μια υπόθεση, για μια στιγμή, όπως μου την είπατε, που μένει στον αέρα και βεβαίως ευνοεί αυτούς που έχουν συμφέρον για αλλαγή του νομίσματος μόνο, αλλά διατήρηση αυτού του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, για την κερδοφορία τους. Και βεβαίως μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν τμήματα και του ελληνικού κεφαλαίου και του ευρωπαϊκού και διεθνώς που ενδιαφέρονται για έξοδο απ' το ευρώ. Τα λένε μόνοι τους. Αλλού φτιάχνουν κόμματα για την έξοδο από το ευρώ, όπως στη Γερμανία. Αλλού, όπως στην Ιταλία, στηρίζουν δυνάμεις που μιλάνε για έξοδο από το ευρώ μόνο και τελεία μετά.

Αρα λοιπόν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις συνολική στρατηγική γι' αυτά, θέλεις άλλη εξουσία, άλλη διακυβέρνηση του τόπου, θέλεις κοινωνικοποίηση μονοπωλίων, θέλεις αποδέσμευση από την ΕΕ, θες ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Και όχι να τον κλωθογυρνάς στο φαύλο κύκλο των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων, της ανέχειας και της φτώχειας, γιατί αυτό θα γίνει και γίνεται.

Υπάρχουν οι βάσεις να στηριχτεί η λαϊκή οικονομία

-- Μιλήσατε για 30% πτώση του ΑΕΠ, από την άλλη προαναγγέλλεται ερχομός επενδύσεων. Φοβάστε ότι αυτές που θα έρθουν οδηγούν τη χώρα σε αποβιομηχάνιση; Κι αν ναι, από ποια παραγωγική βάση θα ξεκινήσει η λαϊκή εξουσία για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες;

-- Καταρχήν έχουμε πλουτοπαραγωγικές πηγές τεράστιες, απίθανες. Αυτό που λέμε - και δεν το λέμε ως σχήμα λόγου, πολλοί το λένε σήμερα - η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος κι από την άποψη των ενεργειακών πηγών, των ορυκτών, του πλούτου που βρίσκεται στη γη μας δηλαδή, αλλά και την αγροτική οικονομία, βοηθούν σ' αυτό και οι κλιματολογικές συνθήκες και η θέση που βρίσκεται η χώρα.

Αρα, θα ξεκινήσεις απ' αυτά τα εργαλεία και βεβαίως θα ξεκινήσεις απ' αυτή την παραγωγική βάση που έχεις και τεράστιο έμψυχο εργατικό, τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό, με τεράστια εμπειρία και με τεράστιες ικανότητες, με τεχνογνωσία, που μπορεί να σε πάει μπροστά γιατί πρέπει να στηριχτεί αυτή η λαϊκή οικονομία, αυτή η οικονομία σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο παραγωγός του πλούτου είναι ο εργάτης, ο λαός είναι αυτός που παράγει, ο αγρότης για την αγροτική οικονομία.

Αρα απ' αυτή την άποψη έχουμε να στηριχτούμε. Υπάρχει βιομηχανία σε πάρα πολλούς κλάδους και τομείς. Αν έχετε δει τις αποφάσεις του Συνεδρίου μιλάμε αναλυτικά για πολλούς κλάδους που θα μπορούσαν να αναπτύξουν και να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τώρα κοιτάξτε, «αποβιομηχάνιση» είναι όρος που δεν τον χρησιμοποιούμε γιατί παραπέμπει αλλού. Βιομηχανία παρότι έκλεισε σε αρκετούς κλάδους όπως π.χ. κλωστοϋφαντουργία, που βρέθηκε σε δεινή θέση τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις η βιομηχανία της χώρας αναπτύχθηκε, έχεις σε μια σειρά τομείς - Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, αυτοί είναι κλάδοι της βιομηχανίας, είναι στρατηγικής σημασίας, μπορείς και να τους αναπτύξεις, χώρια που σε μια σειρά ζητήματα, εκτός από το λιγνίτη, αναφέρομαι στην Ενέργεια, που υπάρχουν στην Πτολεμαΐδα, κάτω στην Πελοπόννησο, έχεις την αιολική ενέργεια που μπορείς να δεις. Αλλες μορφές ενέργειας πιο σύγχρονες, πιο εξελιγμένες, και η Ελλάδα προσφέρεται για τέτοιες, άρα λοιπόν μια λαϊκή εξουσία μπορεί να σταθεί στα πόδια της αρκεί να στηριχτεί σε έναν καλά οργανωμένο λαό, με επικεφαλής την εργατική τάξη και σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι' αυτά. Να πω παρεμπιπτόντως ότι η ΚΟ Αττικής έχει ξεκινήσει μια δουλειά στις βιομηχανικές ζώνες, εδώ στο Θριάσιο, όπου είναι τεράστια τα προβλήματα ιδιαίτερα στο μέταλλο, στα ναυπηγεία, σε άλλους τομείς, αλλά και άλλες ΚΟ σε όλη τη χώρα με παρεμβάσεις για το τι συμβαίνει σήμερα στη βαριά βιομηχανία, για το πώς πρέπει να προχωρήσει η λαϊκή πάλη, η ταξική πάλη σε αυτούς τους χώρους και γενικότερα, ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ γύρω απ' αυτά τα ζητήματα. Θα μας δοθεί νομίζω η ευκαιρία και πολύ πιο αναλυτικά να μιλήσουμε γι' αυτά. Οπως και για ξεχωριστούς κλάδους.

Για παράδειγμα, δεν υποτιμάμε καθόλου, πρόσφατα που πήγαμε στη Θεσσαλονίκη, για ομιλία και παρεμβάσεις, αυτό το ζήτημα με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, εκεί. Το νερό είναι μεγάλο πρόβλημα και αφορά και το πόσιμο και τα άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με γεωτρήσεις, με την αγροτική οικονομία κλπ. Η ιδιωτικοποίηση σ' αυτόν τον τομέα είναι ένα μεγάλο θέμα, πρέπει όχι μόνο να μας βρει αντίθετους κι απέναντι, αλλά πρέπει να οργανωθεί και συγκεκριμένα αυτή η πάλη, και από το Συνέδριό μας και η ΚΕ έχει δώσει τέτοιες κατευθύνσεις για ανάπτυξη δραστηριότητας, για ανάπτυξη πρωτοβουλιών εδώ και δυο μήνες πριν, γύρω απ' όλα αυτά τα ζητήματα.

Κανένα πρόβλημα του λαού δε λύνουν καπιταλιστικές συμμαχίες

-- Κύριε Γραμματέα, επιδιώκει το ΚΚΕ τη συμπόρευση των λαών του Νότου για την ανατροπή της κρίσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο που θα επιτύχει έστω το πρώτο στάδιο να ανατρέψει τη λιτότητα και να αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις;

-- Τώρα φαντάζομαι ξέρετε ποιες είναι οι χώρες του Νότου. Ποια είναι τα κράτη της ΕΕ που ανήκουν στο Νότο, εκτός από την Ελλάδα. Είναι η Γαλλία είτε του κ. Ολάντ ή του κ. Σαρκοζί με τη συγκεκριμένη πολιτική, με αντιλαϊκά μέτρα, είναι η Ιταλία, μεγάλη καπιταλιστική χώρα, είναι η Ισπανία, από τα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, που επίσης είναι μέσα στην οικονομική κρίση και που βέβαια έχουν τις αντιθέσεις τους και μεταξύ τους, αλλά και με τη Γερμανία, με αυτό που ονομάζουμε χώρες του Βορρά. Αλλά αυτή η πολιτική, αυτή η διέξοδος, αυτή η συμμαχία των χωρών του Νότου είναι εντός των τειχών.

Για να πάω ξανά στο προηγούμενο ερώτημα, να θυμίσω, που λέγαμε ότι θυμίζει το ΠΑΣΟΚ κλπ. Θυμόσαστε τότε ήταν η μητρόπολη και η περιφέρεια, οι χώρες του Βορρά και οι χώρες του Νότου, η μεγάλη αντίθεση του Βορρά και του Νότου, η βασική γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ευρώπη. Δε λύνονται με συμμαχίες καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών κρατών, και να έχουμε πλήρη συνείδηση του τι λέμε.

Δεν υπονοώ ότι δεν έχει ο κ. Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρη συνείδηση του τι λέει, μάλλον έχει και αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, γιατί αλλιώς μπορείς να του καταλογίσεις αφέλεια ή ένα σύνθημα της στιγμής και τελεία. Αλλά είναι στρατηγική. Δηλαδή να πας μαζί μ' αυτούς που συμμετέχουν σε όλες τις επεμβάσεις, σε όλους τους πολέμους και να κάνεις συμμαχία ενάντια στην κ. Μέρκελ. Δε λύνεις το πρόβλημα.

Από αυτή την άποψη είναι όχι απλά ουτοπία, είναι πολύ επικίνδυνος αυτός ο δρόμος, αποπροσανατολίζει και βεβαίως δίνει μόνο κάποια «διέξοδο» σε προεκλογικές σκοπιμότητες και κυρίως για να λύσουν τα προβλήματα των Συνιστωσών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ