Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποδέσμευση από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων

-- Είπατε ότι το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη γραμμή ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, στη θέση αυτή, το ζήτημα της εξόδου από την Ευρωζώνη δεν συνιστά μια στιγμή;

-- Γενικά στιγμή μπορεί να συνιστά, όμως από την άποψη αν συμφέρει τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, κατηγορηματικά λέμε όχι, διότι αποδέσμευση από την ΕΕ, έτσι κι αλλιώς - δηλαδή πρέπει να είναι κάποιος εντελώς «αλλού γι' αλλού» για να μην έχει καταλάβει ότι σημαίνει και έξοδο από την Ευρωζώνη- δεν μπορεί να γίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, χωρίς να βγεις κι από την Ευρωζώνη.

Ομως να βγεις από το ευρώ και να πας σε ένα άλλο ευρώ, πιο χαλαρό, ή δεν ξέρω σε άλλο νόμισμα, παράδειγμα δραχμή, χωρίς να έχεις όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που συνιστούν τα εργαλεία για μια κυβέρνηση, για ένα κράτος λαϊκό, για μια εξουσία, δηλαδή να μπορείς να κάνεις κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων... Πώς θα κατανείμεις τους πόρους, το εργατικό δυναμικό, πώς θα οδηγήσεις στην ανάπτυξη αξιοποιώντας φυσικά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας σου, την αγροτική οικονομία, αν δεν έχεις αυτά τα εργαλεία;

Πρέπει να έχεις κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια, πρέπει να έχεις αποδέσμευση από την ΕΕ και όχι μόνο απο το ευρώ για να μπορείς για παράδειγμα να απελευθερωθείς, γιατί σου έχουν δεμένα τα χέρια τώρα, να παράγεις αγροτικά προϊόντα αυτά που θες, αυτά που χρειάζονται για να θρέψεις τα δέκα εκατομμύρια εργαζόμενους της πατρίδας σου αλλά και για να κάνεις εξαγωγές σε ισότιμη βάση με άλλες χώρες και της Ευρώπης και του κόσμου.

Και το λέμε αυτό γιατί κρύβεται απ' αυτή την άποψη κι από δυνάμεις μάλιστα που λένε ότι είναι αριστερές, επαναστατικές, προοδευτικές, ανατρεπτικές, αντικαπιταλιστικές, ότι εδώ ΕΕ σημαίνει - μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ - ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και όλα αυτά. Σημαίνει ότι δεν έχεις κανένα προστατευτικό δασμό, σημαίνει ότι δεν μπορείς να παράγεις γιατί σου απαγορεύουν στο γάλα, στο κρέας, στη ζάχαρη, σε άλλα προϊόντα να παράγεις, υπάρχουν ποσοστώσεις, σου απαγορεύουν να τα εξάγεις, την ίδια ώρα που έχεις ποτάμι εισαγωγών που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα. Και τα φέρνεις απ' αλλού, ενώ μπορείς να τα παράγεις, να αναπτύξεις την αγροτική σου οικονομία.

Αρα μιλάμε για μια υπόθεση, για μια στιγμή, όπως μου την είπατε, που μένει στον αέρα και βεβαίως ευνοεί αυτούς που έχουν συμφέρον για αλλαγή του νομίσματος μόνο, αλλά διατήρηση αυτού του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, για την κερδοφορία τους. Και βεβαίως μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν τμήματα και του ελληνικού κεφαλαίου και του ευρωπαϊκού και διεθνώς που ενδιαφέρονται για έξοδο απ' το ευρώ. Τα λένε μόνοι τους. Αλλού φτιάχνουν κόμματα για την έξοδο από το ευρώ, όπως στη Γερμανία. Αλλού, όπως στην Ιταλία, στηρίζουν δυνάμεις που μιλάνε για έξοδο από το ευρώ μόνο και τελεία μετά.

Αρα λοιπόν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις συνολική στρατηγική γι' αυτά, θέλεις άλλη εξουσία, άλλη διακυβέρνηση του τόπου, θέλεις κοινωνικοποίηση μονοπωλίων, θέλεις αποδέσμευση από την ΕΕ, θες ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Και όχι να τον κλωθογυρνάς στο φαύλο κύκλο των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων, της ανέχειας και της φτώχειας, γιατί αυτό θα γίνει και γίνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ