Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προκαλεί ο υπουργός για τη σύγχρονη δουλεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε όριο έχει ξεπεράσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που, εκ μέρους της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει ενθαρρυντικά και θετικά τα νέα στοιχεία για την απασχόληση, εμπαίζοντας εργαζόμενους, άνεργους και μισοάνεργους. Τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν χτες και αντλήθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», δείχνουν ότι το Μάη του 2013 έχει 55.733 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις και πως το πρώτο πεντάμηνο του 2013 έχει 76.193 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις.

Ομως, τα στοιχεία λένε κι άλλα που ο υπουργός τα αποσιωπά. Λένε, για παράδειγμα, ότι από τις σχεδόν 55 χιλιάδες περισσότερες προσλήψεις το 99,9% ήταν στον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστίαση, ποτά, ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.ά.). Είναι, δηλαδή, προσλήψεις που αφορούν σε εποχιακή εργασία.

Από την άλλη, ο υπουργός κάνει ότι αγνοεί τα στοιχεία που αφορούν στις συνθήκες εργασίας, στη ζούγκλα δηλαδή που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή στην οποία είναι υπουργός.

Παράλληλα, με την ανεργία που τραβάει την ανηφόρα η κυβέρνηση φρόντισε να καταργήσει τις ΣΣΕ. Να πάει τον κατώτερο καθαρό μισθό στα 490 ευρώ για τους πάνω από 25 ετών και στα 420 ευρώ για τους κάτω από 25 ετών εργαζόμενους. Στον επισιτισμό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΣΣΕ, ενώ στα ξενοδοχεία οι μισθοί μειώθηκαν κατά 15%. Η εργοδοσία συνολικά στον τουρισμό απολαμβάνει τη δυνατότητα να απασχολεί νέους μέχρι 29 ετών με 400 - 450 ευρώ αμοιβή, ανασφάλιστους μέσω δήθεν προγραμμάτων κατάρτισης. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι πλέον το κυρίαρχο μοντέλο. Ετσι μια θέση εργασίας μοιράζεται σε δύο και τρεις εργαζόμενους, το ίδιο και τα ψίχουλα που δίνονται αντί για μισθούς.

Γι' αυτές τις θέσεις δουλείας -και όχι εργασίας- επαίρεται ο υπουργός Απασχόλησης και η κυβέρνηση. Γι' αυτές τις θέσεις δουλείας το μεγάλο κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του από χαρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ