Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Δρομολογούν εξελίξεις στο Κυπριακό

Διαρροές για σχέδιο επιστροφής της Αμμοχώστου, με αντάλλαγμα τη νομιμοποίηση αεροδρομίου στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε σχέδια επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους Ελληνοκύπριους αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, υποστηρίζοντας ότι γίνεται σχετική επεξεργασία από την ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία φέρεται να ζητά τη νομιμοποίηση του αεροδρομίου των κατεχομένων Ερτζιάν, κάτι που εάν ισχύει, δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα. Αναφερόμενος συνολικά στο Κυπριακό, ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ψευδαίσθηση την άποψη ότι μπορεί να λυθεί μόνο με εμπλοκή των δύο κοινοτήτων. Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά το Εθνικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επιμένουν να συνδέουν το Κυπριακό με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, πιέζοντας μαζί με την ΕΕ για ένα νέο «σχέδιο Ανάν». Σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Τζον Κένινγκ είπε χαρακτηριστικά ότι ενδεχόμενη ένταση στην περιοχή θα μπορούσε να κλονίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ και την Τουρκία και ταυτοχρόνως να εκτροχιάσει τις έρευνες για φυσικό αέριο της Noble Energy, γι' αυτό και η Ουάσιγκτον «προσβλέπει σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος».

Με όχημα τους υδρογονάνθρακες, Κύπρος και Ισραήλ ετοιμάζουν συνεργασία και σε θέματα ασφάλειας. Οπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου, στο διάλογο για την «ενεργειακή ασφάλεια» θα εμπλακεί και η Ελλάδα, αναγγέλλοντας ότι επίκειται συνάντηση των υπουργών Αμυνας των τριών χωρών. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει και η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ