Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα η τρόικα για τα επόμενα μέτρα

Από σήμερα οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης με το «τεχνικό κλιμάκιο» ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ

Μόνο ο λαός με τη συμμαχία και την πάλη του μπορεί να βάλει τέλος στο φαύλο κύκλο των μέτρων
Μόνο ο λαός με τη συμμαχία και την πάλη του μπορεί να βάλει τέλος στο φαύλο κύκλο των μέτρων
Μονιμότητα και επέκταση στα ασήκωτα αντιλαϊκά χαράτσια, απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, περικοπές σε επιδόματα λαϊκών νοικοκυριών, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών αποτελούν τις συντεταγμένες της νέας αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Σήμερα Τρίτη καταφθάνουν για διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση τα λεγόμενα «τεχνικά κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στο πλαίσιο μιας ακόμη «αξιολόγησης» των πεπραγμένων και για την προετοιμασία της σαρωτικής επίθεσης που θα κλιμακώσουν από το φθινόπωρο φέτος, ενόψει και της διαμόρφωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Το πού το πάνε προκύπτει από την εγκύκλιο που έσπευσε να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στα υπουργεία για τη διαμόρφωση των προϋπολογισμών τους για το 2014.

Το νέο τσεκούρι στις δαπάνες φτάνει στα 4 δισ. ευρώ και από αυτά 1,5 δισ. ευρώ αφορούν σε κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τα οποία θα εξειδικεύσουν και επιμερίσουν στη συνέχεια με νέα μέτρα, όπως με την καρατόμηση της κρατικής επιχορήγησης ασφαλιστικά ταμεία, στα επιδόματα ανέργων, για τα παιδιά φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά. Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν ανοίξει τη συζήτηση και για τα μέτρα της περιόδου 2015-2016, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους. Στα σκαριά είναι το σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ και η συγχώνευση των βιομηχανιών πολεμικού υλικού ΕΑΒ-ΕΑΣ-ΕΛΒΟ, που σύμφωνα με τα κυβερνητικά σενάρια μπαίνουν ψηλά στη λίστα των απολύσεων. «Προγράμματα κινητικότητας» ετοιμάζουν για επιπλέον 12.500 δημόσιους υπαλλήλους.
  • Τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία επεκτείνονται σε κάθε σπιθαμή γης, εξέλιξη που ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής, θα ενισχύσει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Ενόψει της κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης αύριο Τετάρτη, συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με ορατό το ενδεχόμενο να καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις.
  • Η αύξηση του «τέλους επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες έχει πέσει στο τραπέζι, με «αιτιολογικό» την αναπλήρωση των προϋπολογιζόμενων κρατικών εσόδων, των «χαμένων» εισπράξεων, μετά και τα μαζικά λουκέτα και τη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων.
  • «Επαναξιολόγηση» στα προγράμματα Πρόνοιας και περικοπές σε επιδόματα και βοηθήματα, όπως ανεργίας, επίδομα τέκνων, ΕΚΑΣ.
  • Παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ.
  • Μειώσεις στα εφάπαξ, στη βάση των αναλογιστικών μελετών.
  • «Αναπροσαρμογές» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και αύξηση του φόρου για γονικές παροχές - κληρονομιές.
  • Ανατιμήσεις στα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε άλλα τιμολόγια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ