Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΓΑΛΛΙΑ
Η «δημοσιονομική χαλάρωση» τσεκουρώνει το λαό

Λίγες μέρες μετά την παράταση που πήρε από την Κομισιόν, η κυβέρνηση Ολάντ ανακοίνωσε περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα

Απο πρόσφατες εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία
Απο πρόσφατες εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην απόφαση της Κομισιόν να δώσει το «πράσινο φως» για δημοσιονομική χαλάρωση της Γαλλίας (διετή παράταση για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3%) και η κυβέρνηση Ολάντ ανακοίνωσε νέες περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 σε δαπάνες που αφορούν στο σύστημα των οικογενειακών επιδομάτων.

Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η «χαλάρωση» στη δημοσιονομική πολιτική, δεν αφορά το λαό, αλλά συνοδεύεται με ένταση των μέτρων εναντίον του. Οι περικοπές εστιάζονται στη μείωση των εξαιρέσεων από το φόρο εισοδήματος που μπορούν να διεκδικούν οι οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό παιδιών που έχουν.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, σε συνέντευξη στο περιοδικό «Spiegel», εμφανίστηκε αντίθετη στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Πολλά εξαρτώνται και για την Γερμανία από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή άλλες χώρες». «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ισχυρή, εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά», επισήμανε η ίδια, δείχνοντας τις σχέσεις αλληλεξάρτησης που υπάρχουν ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής του FDP, κυβερνητικού εταίρου της κυβέρνησης Μέρκελ, επέκρινε την καγκελάριο για τις προεκλογικές της υποσχέσεις περί αύξησης των δημοσίων δαπανών εν όψει των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες κοστολογούνται στα 28 δισ. ευρώ. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Γερμανία δεν πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.

Ολα αυτά, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, έκοψε στο 0,3% από 0,6% που προέβλεπε τον Απρίλη την εκτίμησή του για το ρυθμό μεγέθυνσης της γερμανικής οικονομίας το 2013. Για το 2014, το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη οριακά χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,5%, κοντά στο 1,3%.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η Α. Μέρκελ επεσήμανε, μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία ότι «τα προγράμματα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αγοράζουν απλώς χρόνο για τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται», ώστε κάθε κράτος να φροντίσει μόνο του για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Με άλλα λόγια, τα μνημόνια δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αναγκαίο προκάλυμμα και όχημα για να προχωρήσουν προαποφασισμένες ανατροπές σε εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας.

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διοχετεύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου σε ισπανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα πλαίσια διμερούς σχεδίου βοήθειας, που πραγματικό στόχο έχει να βοηθήσει τη διείσδυση γερμανικών κεφαλαίων στην ισπανική οικονομία. Σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW θα χορηγήσει 800 εκατ. ευρώ σε δάνεια και θα αποκτήσει συμμετοχές σε κεφάλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ