Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Υπόθεση του κινήματος η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής

-- Το ΚΚΕ, απ' ό,τι έχουμε καταλάβει είναι αντίθετο με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σε όποια εκδοχή από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ως τώρα, για τους δικούς του βεβαίως λόγους. Πώς εκτιμά όμως το ΚΚΕ ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και φυσικά του ναζισμού;

-- Καταρχήν, μέχρι στιγμής, ως τώρα που μιλάμε, έχουμε στα χέρια μας δύο προτάσεις νόμου, είναι η κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και η πρόταση νόμου της ΝΔ. Αυτές είναι οι 2 και γι' αυτές μπορώ να πω, άλλες δεν έχουμε δει, έχουμε ακούσει, έχει ειπωθεί ότι θα καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τη δούμε κι αυτήν την πρόταση. Εμείς αυτό που απ' την πρώτη στιγμή είπαμε, εκφράζοντας την ανησυχία μας -μάλιστα τοποθετηθήκαμε και είπαμε ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι καθόλου αθώα- και επαληθεύεται αυτό και με αυτές τις δύο προτάσεις νόμου και με το νομοσχέδιο πριν του κ. Ρουπακιώτη.

Δηλαδή ενσωματώνουν και οι 2 αυτές προτάσεις αυτό που βάζαμε ως βασικό πρόβλημα, μια αντιδραστική οδηγία, νόμο - πλαίσιο, της ευρωπαϊκής επιτροπής που στην ουσία ανοίγει το δρόμο για δίωξη των απόψεων, των θέσεων, της ιδεολογίας, που μιλάει για ταξική πάλη, που μιλάει για κριτική του καπιταλισμού. Που ενσωματώνει όλες αυτές τις αντιδραστικές ουσιαστικά διεθνείς συμφωνίες, δεν θα τις πω έτσι -μια νομολογία υπάρχει προς το παρόν- αλλά και αποφάσεις άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών για τις γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, για την άρνηση της Ιστορίας, δηλαδή. Κι απ' αυτήν τη σκοπιά εμείς είχαμε τοποθετηθεί.

Και, βέβαια, δεν αναφερόμαστε εδώ ούτε στη γενοκτονία των Ποντίων, ούτε στη γενοκτονία των Αρμενίων, όλα αυτά που έχει αποφασίσει και τα έχουμε ψηφίσει κι εμείς ως Κόμμα στην ελληνική Βουλή, ούτε βεβαίως στο ολοκαύτωμα των Εβραίων απ' τους ναζί και τους χιτλερικούς. Αναφερόμαστε σε πολύ απλά παραδείγματα, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, με τη νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων και την οπισθοδρόμηση -τη μεγάλη που υπάρχει- και σε επίπεδο Ευρώπης και παγκόσμια, όπου ανοίγει ο δρόμος να μπορεί αύριο να κατηγορηθεί κάποιος επειδή δεν συμφωνεί ότι ήταν εθνοκάθαρση, ότι ήταν γενοκτονία, αυτό που έκανε ο Μιλόσεβιτς ενάντια στους Κοσσοβάρους και εξέφρασε γι' αυτό το λόγο την αντίθεσή του στον πόλεμο, γιατί αυτή ήταν η βασική, ας πούμε, αφορμή εντός εισαγωγικών, αυτή που επικαλέστηκαν οι ιμπεριαλιστές για να κάνουν την επέμβαση και να μακελέψουν το λαό.

Αρα, λοιπόν, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές, μαζικές εργατικές οργανώσεις, ο κάθε άνθρωπος καλής θέλησης που βρέθηκε εκείνες τις μέρες στο Βελιγράδι ή που επαναλαμβάνει δημόσια αυτό, θα μπορεί αύριο να κατηγορείται, να σέρνεται στα δικαστήρια. Αρα, λοιπόν, όλη αυτή η πλευρά αυτού του ζητήματος μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και βέβαια αυτή η αντιδραστική οδηγία είναι ενσωματωμένη και στις δύο προτάσεις νόμου.

Απ' την άλλη, υπάρχουν κι άλλες πλευρές που πρέπει να τις δούμε. Εμείς γενικά δεν είμαστε αντίθετοι με το να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που να αντιμετωπίζει και πολύ πρακτικά και ποινικά τα ρατσιστικά φαινόμενα ή το ναζισμό, χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι στις συνθήκες του συστήματος που ζούμε, αυτού του κράτους που υλοποιεί και τους νόμους που ψηφίζονται απ' τη Βουλή κ.λπ., ότι μπορεί να λυθούν τα ζητήματα με κάποια νομική κατοχύρωση, από κάποιους νόμους. Ξαναλέμε, δεν είμαστε αντίθετοι, όπου χρειάζεται, αλλά αυτά πρέπει να τα δούμε συγκεκριμένα. Δεν λύνεται όμως ουσιαστικά το ζήτημα.

Η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται από το ίδιο το λαϊκό - εργατικό κίνημα, τους οργανωμένους φορείς των εργατών, των αγροτών, των επαγγελματιών, της νεολαίας κ.λπ. και μέσα σ' αυτούς και τα πολιτικά κόμματα, το ΚΚΕ που πρωτοστατεί στους χώρους αυτούς μέσω των μελών και στελεχών, να αντιπαλέψει και ιδεολογικά και πολιτικά και πολύ πρακτικά ενέργειες ή δράσεις και βεβαίως με βάση τον ποινικό νόμο, τους νόμους που υπάρχουν ή αυτούς που χρειάζεται να ενισχυθούν να αντιμετωπιστεί και ποινικά όταν αφορά ποινικά αδικήματα κ.λπ.

Αυτή είναι η βασική κριτική μας, χωρίς να παραβλέπουμε ότι σ' αυτές τις δύο προτάσεις νόμου υπάρχουν κι άλλες διατάξεις που είναι πιο αντιδραστικές. Για παράδειγμα, στην πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, στην προστασία θυμάτων ρατσιστικής βίας, πετάει απέξω τους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα προστατεύονται; Αν κάποιος τους χτυπήσει, τους σκοτώσει, αν κάποιοι κάνουν και πράξη εκτός από τη ρατσιστική προπαγάνδα και συμπεριφέρονται έτσι. 'Η άλλες πλευρές.

Να σχολιάσουμε το ζήτημα με την πρόταση νόμου της ΝΔ η οποία πλασάρεται και ως κάπως καλύτερη. Ουσιαστικά, δίνει άσυλο να εκφέρονται ρατσιστικές απόψεις από στρατιωτικούς, από αστυνομικούς, από εκπαιδευτικούς και από ιερωμένους, δηλαδή απ' τον άμβωνα. Ο οποιοσδήποτε ιερέας, επίσκοπος θα μπορεί να κάνει ρατσιστική ή όποια άλλη προπαγάνδα θέλει -γιατί ακούσαμε το τελευταίο διάστημα ακόμα και καθαρή ναζιστική προπαγάνδα να κάνουν κάποιοι- και βεβαίως γι' αυτό να του προσφέρεται άσυλο, να μη διώκεται ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και η πρόταση αυτή, μας πάει πίσω.

'Η άλλες πλευρές που τώρα δεν τις έχω πρόχειρες. Υπάρχει Τμήμα της ΚΕ για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη, που επεξεργάζεται πιο αναλυτικά αυτά τα ζητήματα και βεβαίως η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα επεξεργαστεί πιο αναλυτικά με βάση και τις συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, όταν έρθουν στη Βουλή, για την οριστική τοποθέτησή μας που θα αποτυπωθεί και με τη σχετική ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ