Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κανένα πρόβλημα του λαού δε λύνουν καπιταλιστικές συμμαχίες

-- Κύριε Γραμματέα, επιδιώκει το ΚΚΕ τη συμπόρευση των λαών του Νότου για την ανατροπή της κρίσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο που θα επιτύχει έστω το πρώτο στάδιο να ανατρέψει τη λιτότητα και να αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις;

-- Τώρα φαντάζομαι ξέρετε ποιες είναι οι χώρες του Νότου. Ποια είναι τα κράτη της ΕΕ που ανήκουν στο Νότο, εκτός από την Ελλάδα. Είναι η Γαλλία είτε του κ. Ολάντ ή του κ. Σαρκοζί με τη συγκεκριμένη πολιτική, με αντιλαϊκά μέτρα, είναι η Ιταλία, μεγάλη καπιταλιστική χώρα, είναι η Ισπανία, από τα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, που επίσης είναι μέσα στην οικονομική κρίση και που βέβαια έχουν τις αντιθέσεις τους και μεταξύ τους, αλλά και με τη Γερμανία, με αυτό που ονομάζουμε χώρες του Βορρά. Αλλά αυτή η πολιτική, αυτή η διέξοδος, αυτή η συμμαχία των χωρών του Νότου είναι εντός των τειχών.

Για να πάω ξανά στο προηγούμενο ερώτημα, να θυμίσω, που λέγαμε ότι θυμίζει το ΠΑΣΟΚ κλπ. Θυμόσαστε τότε ήταν η μητρόπολη και η περιφέρεια, οι χώρες του Βορρά και οι χώρες του Νότου, η μεγάλη αντίθεση του Βορρά και του Νότου, η βασική γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ευρώπη. Δε λύνονται με συμμαχίες καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών κρατών, και να έχουμε πλήρη συνείδηση του τι λέμε.

Δεν υπονοώ ότι δεν έχει ο κ. Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρη συνείδηση του τι λέει, μάλλον έχει και αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, γιατί αλλιώς μπορείς να του καταλογίσεις αφέλεια ή ένα σύνθημα της στιγμής και τελεία. Αλλά είναι στρατηγική. Δηλαδή να πας μαζί μ' αυτούς που συμμετέχουν σε όλες τις επεμβάσεις, σε όλους τους πολέμους και να κάνεις συμμαχία ενάντια στην κ. Μέρκελ. Δε λύνεις το πρόβλημα.

Από αυτή την άποψη είναι όχι απλά ουτοπία, είναι πολύ επικίνδυνος αυτός ο δρόμος, αποπροσανατολίζει και βεβαίως δίνει μόνο κάποια «διέξοδο» σε προεκλογικές σκοπιμότητες και κυρίως για να λύσουν τα προβλήματα των Συνιστωσών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ