Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχουν οι βάσεις να στηριχτεί η λαϊκή οικονομία

-- Μιλήσατε για 30% πτώση του ΑΕΠ, από την άλλη προαναγγέλλεται ερχομός επενδύσεων. Φοβάστε ότι αυτές που θα έρθουν οδηγούν τη χώρα σε αποβιομηχάνιση; Κι αν ναι, από ποια παραγωγική βάση θα ξεκινήσει η λαϊκή εξουσία για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες;

-- Καταρχήν έχουμε πλουτοπαραγωγικές πηγές τεράστιες, απίθανες. Αυτό που λέμε - και δεν το λέμε ως σχήμα λόγου, πολλοί το λένε σήμερα - η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος κι από την άποψη των ενεργειακών πηγών, των ορυκτών, του πλούτου που βρίσκεται στη γη μας δηλαδή, αλλά και την αγροτική οικονομία, βοηθούν σ' αυτό και οι κλιματολογικές συνθήκες και η θέση που βρίσκεται η χώρα.

Αρα, θα ξεκινήσεις απ' αυτά τα εργαλεία και βεβαίως θα ξεκινήσεις απ' αυτή την παραγωγική βάση που έχεις και τεράστιο έμψυχο εργατικό, τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό, με τεράστια εμπειρία και με τεράστιες ικανότητες, με τεχνογνωσία, που μπορεί να σε πάει μπροστά γιατί πρέπει να στηριχτεί αυτή η λαϊκή οικονομία, αυτή η οικονομία σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο παραγωγός του πλούτου είναι ο εργάτης, ο λαός είναι αυτός που παράγει, ο αγρότης για την αγροτική οικονομία.

Αρα απ' αυτή την άποψη έχουμε να στηριχτούμε. Υπάρχει βιομηχανία σε πάρα πολλούς κλάδους και τομείς. Αν έχετε δει τις αποφάσεις του Συνεδρίου μιλάμε αναλυτικά για πολλούς κλάδους που θα μπορούσαν να αναπτύξουν και να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τώρα κοιτάξτε, «αποβιομηχάνιση» είναι όρος που δεν τον χρησιμοποιούμε γιατί παραπέμπει αλλού. Βιομηχανία παρότι έκλεισε σε αρκετούς κλάδους όπως π.χ. κλωστοϋφαντουργία, που βρέθηκε σε δεινή θέση τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις η βιομηχανία της χώρας αναπτύχθηκε, έχεις σε μια σειρά τομείς - Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, αυτοί είναι κλάδοι της βιομηχανίας, είναι στρατηγικής σημασίας, μπορείς και να τους αναπτύξεις, χώρια που σε μια σειρά ζητήματα, εκτός από το λιγνίτη, αναφέρομαι στην Ενέργεια, που υπάρχουν στην Πτολεμαΐδα, κάτω στην Πελοπόννησο, έχεις την αιολική ενέργεια που μπορείς να δεις. Αλλες μορφές ενέργειας πιο σύγχρονες, πιο εξελιγμένες, και η Ελλάδα προσφέρεται για τέτοιες, άρα λοιπόν μια λαϊκή εξουσία μπορεί να σταθεί στα πόδια της αρκεί να στηριχτεί σε έναν καλά οργανωμένο λαό, με επικεφαλής την εργατική τάξη και σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι' αυτά. Να πω παρεμπιπτόντως ότι η ΚΟ Αττικής έχει ξεκινήσει μια δουλειά στις βιομηχανικές ζώνες, εδώ στο Θριάσιο, όπου είναι τεράστια τα προβλήματα ιδιαίτερα στο μέταλλο, στα ναυπηγεία, σε άλλους τομείς, αλλά και άλλες ΚΟ σε όλη τη χώρα με παρεμβάσεις για το τι συμβαίνει σήμερα στη βαριά βιομηχανία, για το πώς πρέπει να προχωρήσει η λαϊκή πάλη, η ταξική πάλη σε αυτούς τους χώρους και γενικότερα, ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ γύρω απ' αυτά τα ζητήματα. Θα μας δοθεί νομίζω η ευκαιρία και πολύ πιο αναλυτικά να μιλήσουμε γι' αυτά. Οπως και για ξεχωριστούς κλάδους.

Για παράδειγμα, δεν υποτιμάμε καθόλου, πρόσφατα που πήγαμε στη Θεσσαλονίκη, για ομιλία και παρεμβάσεις, αυτό το ζήτημα με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, εκεί. Το νερό είναι μεγάλο πρόβλημα και αφορά και το πόσιμο και τα άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με γεωτρήσεις, με την αγροτική οικονομία κλπ. Η ιδιωτικοποίηση σ' αυτόν τον τομέα είναι ένα μεγάλο θέμα, πρέπει όχι μόνο να μας βρει αντίθετους κι απέναντι, αλλά πρέπει να οργανωθεί και συγκεκριμένα αυτή η πάλη, και από το Συνέδριό μας και η ΚΕ έχει δώσει τέτοιες κατευθύνσεις για ανάπτυξη δραστηριότητας, για ανάπτυξη πρωτοβουλιών εδώ και δυο μήνες πριν, γύρω απ' όλα αυτά τα ζητήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φιλία»... (2008-01-30 00:00:00.0)
Επιταχύνεται το "εκσυγχρονιστικό" ξεπούλημα (1997-01-19 00:00:00.0)
Πορεία συνεχούς υποβάθμισης της παραγωγικής βάσης (1997-01-12 00:00:00.0)
μικραΜΕΓΑΛΑ (1996-08-30 00:00:00.0)
"Οργιο" εργοδοτικής αυθαιρεσίας (1996-01-30 00:00:00.0)
"Ανάπτυξη" (1995-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ