Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Τη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων για τη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά ο καταναλωτής, ζητά η Ενωση Καταναλωτών "Ποιότητα Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ). Συγκεκριμένα, η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση της 23ης Σεπτέμβρη να προχωρήσει στη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, να αναβαθμιστεί η Υπηρεσία Ενημέρωσης Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, να θεσμοθετηθούν υψηλά πρόστιμα για νοθεία τροφίμων, παραπλανητική διαφήμιση κτλ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Η αποβιομηχάνιση φαίνεται ότι έπληξε την τελευταία 5ετία και τον κλάδο των παιδικών παιχνιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η παραγωγή και οι εξαγωγές του κλάδου παρουσίασαν σημαντική μείωση μετά το 1991, γεγονός που αποδίδεται στη σταδιακή διακοπή της παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικής εταιρίας του κλάδου. Ειδικότερα ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό εισαγωγικής διείσδυσης και δυναμική παρουσία των πολυεθνικών, πράγμα που αναμένεται στα επόμενα χρόνια να έχει ανοδική πορεία. Αντίθετα με την παραγωγή που παρουσίασε μείωση, η κατανάλωση την ίδια περίοδο σημείωσε αύξηση. Το συνολικό της μέγεθος για το 1995 εκτιμάται σε τιμές χονδρικής πώλησης σε 25,5 δισ. δρχ. και σε τιμές λιανικής σε 35 - 36 δισ. δρχ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος παρουσίασαν οι εισηγητές της τελευταίας συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Τουρισμού της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων. Τα ιδιαίτερης σημασίας θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο πλειστηριασμός ξενοδοχειακών μονάδων, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η ανάληψη της διαχείρισης αεροδρομίων και λιμανιών από τοπικά επιμελητήρια, ο έλεγχος των εξωξενοδοχειακού κόστους και τα μέτρα για την εξάλειψη της αισχροκέρδειας και το ενδεχόμενο ασφάλισης των τουριστικών υπηρεσιών έναντι κινδύνων πτώχευσης των ταξιδιωτικών γραφείων. Προτάθηκε επίσης η άρση των εμποδίων εκτέλεσης πτήσεων από τρίτες χώρες με παράλληλη χορήγηση VISA και η ενεργοποίηση του ελληνικού λόμπι στις Βρυξέλλες με προτάσεις συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ