ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Εκτός τετράδας η Εθνική γυναικών

Την ελπίδα να υπερασπιστεί τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας έχασε χτες η Εθνική γυναικών

Associated Press

Την ελπίδα να υπερασπιστεί τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας έχασε χτες η Εθνική γυναικών
Πέφτοντας θύμα του πολλές φορές αντιαθλητικού παιχνιδιού των παικτριών της Αυστραλίας και έχοντας αφήσει τις περισσότερες δυνάμεις στην υπερπροσπάθεια του αγώνα κόντρα στην Ιταλία η Εθνική γυναικών αποχαιρέτησε χτες τα όνειρα για κάποιο μετάλλιο στο φετινό Παγκόσμιο υγρού στίβου της Βαρκελώνης. Για την προημιτελική φάση του τουρνουά πόλο η Ελλάδα ηττήθηκε από την Αυστραλία με 9-5 και πλέον η παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Σανγκάη το 2011 θα συμβιβαστεί με τη διεκδίκηση της 5ης θέσης. Τα οκτάλεπτα: 3-1, 1-1, 2-2, 3-1. Επόμενος αντίπαλος θα είναι ο Καναδάς που για τη φάση των οκτώ ηττήθηκε και αυτός από τη Ρωσία με 17-9.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην οκτάδα καθώς στο λεγόμενο χιαστί αγώνα μετά την ολοκλήρωση του Α' γύρου επικράτησε μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι της Ιταλίας με 13-12 στα πέναλτι αφού ο κανονικός αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 9-9 και η παράταση 10-10. Καθοριστική για την Ελλάδα η απόδοση της τερματοφύλακα Ελενας Κούβδου που απέκρουσε δύο πέναλτι.

Με Ουγγαρία για τα ημιτελικά οι άνδρες

Κόντρα στην Ουγγαρία σήμερα (16.30) θα διεκδικήσει η Εθνική ανδρών την είσοδο στην οκτάδα του δικού της τουρνουά. Η ελληνική ομάδα, που έχει εντυπωσιάσει τερματίζοντας αήττητη στον όμιλο μετά και την επικράτηση επί των οικοδεσποτών Ισπανών και τον περίπατο κόντρα στη Ν. Αφρική για τον χιαστί αγώνα, σήμερα καλείται να αντεπεξέλθει στα πιο δύσκολα. Κόντρα σε μια παραδοσιακή δύναμη του χώρου αλλά με εφαλτήριο τις δυο νίκες στη διάρκεια της προετοιμασίας έναντι των «Μαγιάρων», στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όλοι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να τριτώσει το καλό.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Σε... ρηχά νερά

Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς διάκρισης έγινε η πρεμιέρα της ελληνικής αποστολής και στους αγώνες κολύμβησης. Η Κριστέλ Βουρνά κατετάγη 27η στα 100 μ. πεταλούδα με χρόνο 1.00.33. Την ίδια τύχη είχε και ο Γιάννης Κατραντζής στα 50 μ. πεταλούδα καταλαμβάνοντας την 33η θέση με επίδοση 24.29. Στα 100 μ. πρόσθιο ο Παναγιώτης Σαμιλίδης περιορίστηκε στην 30ή θέση με χρόνο 1.01.48.

Ανοιχτή θάλασσα: Τα ...μούσκεψε στο τέλος ο Γιαννιώτης

Ενα λάθος στέρησε από τον Σπύρο Γιαννιώτη κάποια διάκριση και στα 25 χλμ της ανοιχτής θάλασσας με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 6η θέση με χρόνο 4.47.31.3. Ο Ελληνας πρόσφατος παγκόσμιος πρωταθλητής των 10 χλμ μετά από σχεδόν 5 ώρες κολύμπι προηγούνταν στον τελευταίο γύρο με διαφορά μεγαλύτερη του ενός δευτερολέπτου του Βέλγου Μπρίαν Ρίχεμαν, όμως έκανε λάθος περνώντας από μια σημαδούρα, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω και έχασε τη θέση του. Στο τελευταίο χιλιόμετρο το άλλο σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος, ο Τόμας Λουρτζ, εκμεταλλεύτηκε την πείρα του και πήρε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης σε χρόνο 4.47.27.0 μόλις τέσσερα δέκατα γρηγορότερος από τον Ρίχεμαν και 1.1 δευτερόλεπτα από τον τρίτο, τον Ρώσο Εβγένι Ντράτσεφ.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Ψάχνει... μέταλλο πρόκρισης ο ΠΑΟΚ

Τις βάσεις για την πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ τα οποία και θα κρίνουν τη συμμετοχή του στους ομίλους θέλει να βάλει σήμερα ο ΠΑΟΚ, που υποδέχεται την ουκρανική Μέταλιστ Χάρκιφ (21.00, ΟΤΕ-SPORTS 1) στον πρώτο αγώνα τους για τον Γ' προκριματικό της διοργάνωσης. Μάλιστα αυτή είναι η πρώτη επίσημη υποχρέωση για την ελληνική ομάδα, σε αντίθεση με την ουκρανική όπου έχει ήδη αρχίσει το πρωτάθλημα στη χώρα της. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο μειονέκτημα του Δικεφάλου για το σημερινό παιχνίδι, αφού λόγω τιμωρίας της Τούμπας θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο στους «ασπρόμαυρους» υπάρχει η αισιοδοξία ότι ακόμα και έτσι μπορούν να τα καταφέρουν απέναντι στη Μέταλιστ, που δε θεωρείται και... μεγαθήριο. Ο Ολλανδός τεχνικός του ΠΑΟΚ Χουμπ Στέφενς έχει ζητήσει οι γραμμές να βρίσκονται κοντά ώστε να υπάρχει αλληλοκάλυψη και να μη δημιουργούνται κενά, καθώς οι παίκτες της ουκρανικής ομάδας τη δεδομένη στιγμή υπερέχουν σε ταχύτητα. O Στέφενς άφησε εκτός αποστολής τους Γκαρσία, Κάτσε, Σπυρόπουλο με το κόψιμο των δυο τελευταίων να αποτελεί έκπληξη (αφού ο Γκαρσία δεν ήταν έτοιμος). Στην αντίπερα όχθη, ο προπονητής της Μέταλιστ, Μίρον Μάρκεβιτς, τόνισε πως στόχος της ομάδας του είναι να μη χάσει σήμερα και μιλώντας για τις πιθανότητες εξήγησε πως αυτές είναι 50-50.

ΣΤΙΒΟΣ
«Ζέσταμα» Μπολτ ενόψει Μόσχας

Επίδειξη δύναμης ενόψει του επερχόμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου που θα διεξαχθεί στη Μόσχα (10-18 Αυγούστου) έκανε ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ στο διεθνές μίτινγκ του Λονδίνου όπου σημείωσε την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στα 100μ με 9.85. Ο Τζαμαϊκανός πήρε με αυτόν τον τρόπο μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα του στο ίδιο αγώνισμα στο ξεκίνημα της σεζόν από τον Αμερικανό Γκάτλιν στο μίτινγκ της Ρώμης, ενώ ας σημειωθεί ότι κατέχει και την καλύτερη παγκόσμια φετινή επίδοση στα 200μ με 19.73. Πέρα από τα αγωνιστικά θέματα πάντως, για μια ακόμη φορά ο Μπολτ αναφέρθηκε και στο θέμα της χρήσης αναβολικών εξαιτίας του πρόσφατου σκανδάλου που αφορούσε τους Γκέι και Πάουελ δηλώνοντας για μια ακόμη φορά την καθαρότητα του ιδίου στο θέμα. Εκτός του Τζαμαϊκανού στους ίδιους αγώνες ξεχώρισε και ο Γάλλος πρωταθλητής του επί κοντώ Λαβινελί ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή επίδοση στο αγώνισμα με άλμα στα 6,02. Μάλιστα στη συνέχεια δοκίμασε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ (6,14) βάζοντας τον πήχη στο 6,16 αλλά απέτυχε. Στο ύψος των ανδρών αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του Ουκρανού Μπονταρένκο που θέλοντας να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ έβαλε τον πήχη στα 2,47 χωρίς ωστόσο επιτυχία. Από ελληνικής πλευράς στους αγώνες συμμετείχε και η Αθανασία Πέρρα, η οποία είχε τρεις άκυρες πορσπάθειες στο τριπλούν.

  • Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το θέμα της χρήσης αναβολικών από τον Αμερικανό Τάισον Γκέι έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά και την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εξέταση του δεύτερου δείγματος του αθλητή ,το οποίο βρέθηκε και αυτό θετικό. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press» ο Αμερικανός σπρίντερ βρέθηκε θετικός και σε άλλους ελέγχους φέτος.
  • Με απολογισμό για την Ελλάδα 18 μετάλλια συνολικά και την 4η θέση σε Ανδρες (175 β.) και Γυναίκες (168 β.) ολοκληρώθηκαν οι 66οι Βαλκανικοί Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στην πόλη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Την πρώτη θέση στους Ανδρες κατέλαβε η Τουρκία (192 βαθμούς) και στις Γυναίκες η Ρουμανία (202 βαθμούς).
ΒΟΛΕΪ

Μετά από δύο ήττες οι κορασίδες χαμογέλασαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε με 3-0 της Αργεντινής, κάτι που το φέρνει κοντά στην πρόκριση στους «16» του θεσμού. Σήμερα το μεσημέρι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Ιαπωνία και χρειάζεται μόνο νίκη προκειμένου να σφραγίσει το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
«Χρυσή» η Νικολαΐδου

H Κατερίνα Νικολαΐδου αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκιφ ελαφρών βαρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 στο Λιντζ. Η 20χρονη κωπηλάτρια πρώτευσε με χρόνο 7.58.12 δίχως να χάσει το προβάδισμα σε κανένα σημείο του τελικού. Στο βάθρο την πλαισίωσαν η Λευκορωσίδα Αλένα Κριβασεγιένκα και η Γιαπωνέζα Αγιάμι Ολσι.

Στον τελικό της δίκωπου άνευ ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος και ο Αλέξανδρος Δαφνής κατετάγησαν στην πέμπτη θέση, περίπου πέντε δευτερόλεπτα μακριά από το χάλκινο μετάλλιο.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Κοντά σε Λοτζέσκι ο Ολυμπιακός

Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Βόσνιου σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης Μίρζα Μπέγκιτς ο Ολυμπιακός φέρεται να έχει καταθέσει πρόταση στην Οστάνδη για την απόκτηση του 28χρονου Αμερικανού σμολ - φόργουορντ Ματ Λοτζέσκι. Αυτό προκύπτει απο δημοσίευμα της ιταλικής ιστοσελίδας «sportando» η οποία εντάσσει την κίνηση των «ερυθρολεύκων» στο πλαίσιο της εύρεσης αντικαταστάτη του Δημήτρη Πανανικολάου. Η είδηση για τις επαφές επιβεβαιώθηκε και από την ομάδα της Οστάνδης, κάτι που σημαίνει ότι η μεταγραφή ίσως και να είναι ζήτημα ωρών. Την ίδια ώρα ζεστό παραμένει το ενδιαφέρον των «ερυθρολεύκων» και για την περίπτωση του νεαρού Γιάννη Παπαπέτρου.

  • Εξυπνη ομάδα χαρακτήρισε ο Αντρέα Τρινκέρι την Εθνική Ελλάδας, σε συνέντευξή του στο «eurohoops.net». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός από το Καρπενήσι, όπου γίνεται η προετοιμασία της Εθνικής, μίλησε για την ευθύνη που αισθάνεται για να κάνει κάτι η Εθνική και αρνήθηκε να δεχτεί τον τίτλο του φαβορί ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.
  • Η Εθνική Εφήβων ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λετονίας νικώντας την Τσεχία με 85-65 και καταλαμβάνοντας την ενδέκατη θέση, με απολογισμό έξι νίκες και τρεις ήττες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ