ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τεταμένα πνεύματα ενόψει νέων διαδηλώσεων

ΚΑΪΡΟ.--

Τον άμεσο τερματισμό των καθιστικών διαμαρτυριών των οπαδών του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» ζήτησε, εκ νέου, χτες, η, υπό το στρατό, μεταβατική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών κάλεσε τους διαμαρτυρόμενους να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους δεσμευόμενος ότι δε θα υπάρξει κανένα μέτρο αντιποίνων και όλοι θα αποχωρήσουν ασφαλώς. Για άλλη μια φορά, άμεση ήταν η απάντηση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» καθώς και μιας νέας ισλαμιστικής «συμμαχίας κατά του πραξικοπήματος», οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν δεν αποκατασταθεί στην Προεδρία ο Μούρσι. Επίσης, κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις σήμερα, Παρασκευή, που είναι μέρα προσευχής.

Στο Κάιρο βρίσκεται από την Τετάρτη το βράδυ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ναμπίλ Φάχμι, και αναμενόταν να συναντηθεί και με άλλους αξιωματούχους τόσο της μεταβατικής κυβέρνησης και του στρατού όσο και των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο Βεστερβέλε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Φάχμι, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει το γρηγορότερο δυνατό «αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης» καθώς και αποκλιμάκωση της κατάστασης με αποφυγή του οποιουδήποτε φαινομένου «επιλεκτικής δικαιοσύνης». Ο Φάχμι ανταπάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση εκδίκησης απέναντι σε κανέναν».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες τουλάχιστον πληροφορίες, ο Βεστερβέλε δεν είχε στο πρόγραμμά του συνάντηση με τον κρατούμενο πρώην Πρόεδρο Μουχάμαντ Μούρσι. Επαφές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα άρχισε ήδη και ο απεσταλμένος της ΕΕ, Μπερναντίνο Λεόν.

Αργά χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προχώρησε στην πρώτη ανοιχτή δήλωση στήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης λέγοντας ότι ο αιγυπτιακός στρατός «ανέτρεψε τον Μούρσι για να προασπίσει τη δημοκρατία». Εσπευσε πάντως να καταδικάσει τη βίαιη καταστολή και να τονίσει ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τα γεγονότα. Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, ανακοίνωσε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αλλάζει τίποτε ως προς τη διεξαγωγή της καθιερωμένης ανά διετία μεγάλης αμερικανο-αιγυπτιακής στρατιωτικής άσκησης στην Αίγυπτο, που για φέτος έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Σεπτέμβρη.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Επαφές κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για αποκλιμάκωση της έντασης

TΥΝΙΔΑ.--

Κύκλο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών άρχισε, χτες, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού υπό το ισλαμιστικό «Ενάχντα», Αλί Λαραγιέντ, καθώς και ο Πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι. Στόχος των επαφών, όπως έχει διακηρυχθεί, είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση που πυροδότησε η δολοφονία, την περασμένη βδομάδα, του ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Μετώπου», Μουχάμαντ Μπράχμι, και η πολιτική κρίση που σοβεί έκτοτε.

Η αντιπολίτευση επιμένει στην αναγκαιότητα διάλυσης της κυβέρνησης και σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ορισμένες, μάλιστα, δυνάμεις υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διαλυθεί και η συντακτική Βουλή, η οποία εκλέχτηκε για να επιβλέψει την εκπόνηση νέου Συντάγματος. Το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα, το «Ενάχντα», αρνείται τη διάλυση της Βουλής και συζητά την πιθανότητα σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, επιμένοντας όμως στην παραμονή του πρωθυπουργού του, Αλί Λαραγιέντ, στη συγκεκριμένη θέση.

Διαμεσολαβητικό αλλά καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει στις διαπραγματεύσεις αυτές η θέση που τηρεί η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών, η οποία τάσσεται υπέρ της διάλυσης της κυβέρνησης και της σύστασης κυβέρνησης τεχνοκρατών με τη συναίνεση όλων, η οποία θα επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης του νέου Συντάγματος και της διεξαγωγής νέων εκλογών. Η Ενωση, πάντως, δεν συμφωνεί με την προοπτική διάλυσης της συντακτικής Βουλής εκτιμώντας ότι μπορεί να οδηγήσει, τελικά, και σε μη έγκριση του Συντάγματος. Χτες, ο επικεφαλής της Ενωσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Καταγγελίες για «ευρύτατη νοθεία»

ΧΑΡΑΡΕ.--

«Μνημειώδη νοθεία» και «τεράστια φάρσα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, και διεκδικητής της Προεδρίας την προχτεσινή εκλογική αναμέτρηση καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών. Ο Τσβανγκιράι υποστήριξε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι εμποδίστηκαν να φτάσουν στην κάλπη καθώς και ότι οι εκλογικοί κατάλογοι περιείχαν ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει και μάλιστα αρκετές φορές.

Τις καταγγελίες του Τσβανγκιράι συμμερίζονται και τα μέλη του Δικτύου Υποστήριξης των Εκλογών, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες ντόπιους παρατηρητές. Ο επικεφαλής τους, Σόλομον Ζουάντα, έκανε λόγο για ευρεία γκάμα σοβαρών προβλημάτων, εκτιμώντας ότι με βάση τις παρατηρήσεις των μελών του Δικτύου υπήρξε συστηματική και μεθοδική προσπάθεια των αρχών να μην ψηφίσουν αρκετοί ψηφοφόροι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι περίπου 1 εκατομμύριο από τα 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους δεν είχαν καν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Από την άλλη, η επίσημη Εκλογική Επιτροπή δεν σχολίασε τις καταγγελίες και μίλησε για ομαλή διαδικασία. «Ομαλή» χαρακτήρισε τη διαδικασία και μια επιτροπή παρατηρητών από την Αφρικανική Ενωση αν και επιφυλάχθηκε να δώσει τελική εκτίμηση. Σήμερα θα δώσει την τελική της γνωμοδότηση ως προς την αξιοπιστία της διαδικασίας και η 15μελής Επιτροπή της Κοινότητας Νοτιοαφρικανικής Ανάπτυξης.

Παρά τις καταγγελίες αυτές, πάντως, όλες οι πλευρές παραδέχονται ότι η προχτεσινή εκλογική διαδικασία ήταν πολύ πιο ήρεμη και αναίμακτη σε σύγκριση με τις προηγούμενες το 2002 και το 2008 που είχαν σημαδευτεί από αιματηρά επεισόδια. Η, έστω και επιφανειακή αυτή, ηρεμία δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα συνεχιστεί για πολύ όχι μόνο λόγω της έντασης που πυροδοτούν οι διατυπωθείσες καταγγελίες αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι εκπρόσωποι του κόμματος ZANU-PF του, επί 33 χρόνια, Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε διαρρέουν ότι είναι «σίγουροι νικητές».

Ηδη στη Χαράρε έχουν αναπτυχθεί ενισχυμένες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν περάσουν πέντε μέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών οι οποίες ήταν ταυτόχρονα προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τουλάχιστον 1.057 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούλη στο Ιράκ σε βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις και άλλοι 2.326 τραυματίστηκαν. Εξ αυτών η συντριπτική πλειοψηφία είναι άμαχοι. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ, η οποία σημειώνει ότι ο φετινός Ιούλης είναι ο αιματηρότερος μήνας των τελευταίων πέντε χρόνων για τη χώρα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να αναζωπυρωθεί περαιτέρω η διαδογματική διαμάχη μεταξύ σουνιτών - σιιτών.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- «Ούτε παραιτούμαι ούτε προκηρύσσω εκλογές» δήλωσε κατηγορηματικά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ενώπιον της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα το σκάνδαλο με το «μυστικό ταμείο» που φέρεται να διατηρούσε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, και στο οποίο επιχειρηματίες και κατασκευαστικές εταιρείες «κατέθεταν χρηματοδοτήσεις» τις οποίες λάμβαναν πολλά στελέχη του κόμματος ως δώρα. Ο Ραχόι, απαντώντας στο αίτημα του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος να παραιτηθεί, δήλωσε «αθώος», υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτε και ότι δεν υπάρχει αυτό το ταμείο και ότι η όλη υπόθεση οφείλεται στο ότι «έδειξε εμπιστοσύνη σε λάθος άνθρωπο», όπως χαρακτήρισε τον προφυλακισμένο πρώην ταμία του κόμματος, Λουίς Μπαρθένιας.

ΣΟΦΙΑ.-- Στην έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που ενέτεινε τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις λόγω της ενίσχυσης των μέτρων λιτότητας που προωθεί και πλήττουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας, προχώρησε χτες η Βουλή της Βουλγαρίας.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Οπλισμένος εντοπίστηκε να κυκλοφορεί ο Τζορτζ Ζίμερμαν, μέλος οργάνωσης εθελοντικής «πολιτοφυλακής» στις ΗΠΑ, ο οποίος σκότωσε πέρυσι τον άοπλο νεαρό Τρέιβον Μάρτιν, γιατί τον θεώρησε ύποπτο και αθωώθηκε πρόσφατα από δικαστήριο της Φλόριντα, προκαλώντας σειρά διαμαρτυριών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η κρατική καταστολή

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέος γύρος βίας σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων συμπαράστασης για τον 14χρονο Μπερκίν Ελβάν ο οποίος χτυπήθηκε από δακρυγόνο στις 16 Ιούνη και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση μέχρι σήμερα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε, για ακόμα μία φορά, αντλίες νερού, χημικά και βία κατά των διαδηλωτών, στην πλατεία Ταξίμ. Οι γονείς του 14χρονου σε δήλωσή τους ανέφεραν ότι στόχος τους ήταν να κάνουν μία δήλωση στα ΜΜΕ, αναφορικά με την κατάσταση του γιου τους, η οποία παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, ζητώντας την τιμωρία των υπαίτιων.

Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις στην Τουρκία ξεκίνησαν με αιχμή τα σχέδια της κυβέρνησης για το Πάρκο Γκεζί και εξελίχθηκαν σε μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, ενάντια στη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται στην Τουρκία και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με χιλιάδες τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

  • Ενας Τούρκος βοσκός σκοτώθηκε χτες από πυρά Αρμένιων στρατιωτών, στα σύνορα των δύο χωρών, όταν προσπαθούσε να πιάσει ένα από τα ζώα του, που πέρασε τη συνοριακή γραμμή, με τον κυβερνήτη της επαρχίας Καρς να κάνει λόγο για «δυσανάλογη χρήση βίας».
ΙΤΑΛΙΑ - ΔΙΚΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
Επικυρώθηκε η κάθειρξη

ΡΩΜΗ.--

Επικύρωσε την τετραετή ποινή κάθειρξης του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για φορολογική απάτη στην υπόθεση εξαγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του δικτύου του Mediaset. Ταυτόχρονα, παραπέμπει σε άλλη δικαστική διαδικασία την επανεξέταση της πρωτόδικης ποινής του για πεντάχρονη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου γνωστοποιήθηκε αργά χτες βράδυ και την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχε υπάρξει ακόμη αντίδραση από πλευράς του Μπερλουσκόνι ή του κόμματός του «Λαός της Ελευθερίας». Σε προγενέστερες δηλώσεις τους εκπρόσωποι του κόμματος είχαν προειδοποιήσει ότι αν επικυρωθεί η ποινή σε βάρος του Μπερλουσκόνι, κυρίως, αυτή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, θα προκληθεί σοβαρή πολιτική κρίση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης της στήριξης της κυβερνητικής συμμαχίας υπό τον Ενρίκο Λέτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπερλουσκόνι αν και έχει βρεθεί αμέτρητες φορές αντιμέτωπος με δικαστικές καταδίκες, καμία από αυτές δεν έχει επικυρωθεί τελικά, και ούτε φυσικά έχει εφαρμοστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ