Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Καταγγελίες για «ευρύτατη νοθεία»

ΧΑΡΑΡΕ.--

«Μνημειώδη νοθεία» και «τεράστια φάρσα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, και διεκδικητής της Προεδρίας την προχτεσινή εκλογική αναμέτρηση καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών. Ο Τσβανγκιράι υποστήριξε ότι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι εμποδίστηκαν να φτάσουν στην κάλπη καθώς και ότι οι εκλογικοί κατάλογοι περιείχαν ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει και μάλιστα αρκετές φορές.

Τις καταγγελίες του Τσβανγκιράι συμμερίζονται και τα μέλη του Δικτύου Υποστήριξης των Εκλογών, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες ντόπιους παρατηρητές. Ο επικεφαλής τους, Σόλομον Ζουάντα, έκανε λόγο για ευρεία γκάμα σοβαρών προβλημάτων, εκτιμώντας ότι με βάση τις παρατηρήσεις των μελών του Δικτύου υπήρξε συστηματική και μεθοδική προσπάθεια των αρχών να μην ψηφίσουν αρκετοί ψηφοφόροι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι περίπου 1 εκατομμύριο από τα 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους δεν είχαν καν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Από την άλλη, η επίσημη Εκλογική Επιτροπή δεν σχολίασε τις καταγγελίες και μίλησε για ομαλή διαδικασία. «Ομαλή» χαρακτήρισε τη διαδικασία και μια επιτροπή παρατηρητών από την Αφρικανική Ενωση αν και επιφυλάχθηκε να δώσει τελική εκτίμηση. Σήμερα θα δώσει την τελική της γνωμοδότηση ως προς την αξιοπιστία της διαδικασίας και η 15μελής Επιτροπή της Κοινότητας Νοτιοαφρικανικής Ανάπτυξης.

Παρά τις καταγγελίες αυτές, πάντως, όλες οι πλευρές παραδέχονται ότι η προχτεσινή εκλογική διαδικασία ήταν πολύ πιο ήρεμη και αναίμακτη σε σύγκριση με τις προηγούμενες το 2002 και το 2008 που είχαν σημαδευτεί από αιματηρά επεισόδια. Η, έστω και επιφανειακή αυτή, ηρεμία δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα συνεχιστεί για πολύ όχι μόνο λόγω της έντασης που πυροδοτούν οι διατυπωθείσες καταγγελίες αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι εκπρόσωποι του κόμματος ZANU-PF του, επί 33 χρόνια, Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε διαρρέουν ότι είναι «σίγουροι νικητές».

Ηδη στη Χαράρε έχουν αναπτυχθεί ενισχυμένες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν περάσουν πέντε μέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών οι οποίες ήταν ταυτόχρονα προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ