ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΕΘ
Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 7 Σεπτέμβρη

Στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6 μμ

Σε ασυμβίβαστο αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ενόψει της ΔΕΘ και σε μαζική συμμετοχή στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6μ.μ.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να διαδηλώσει και να παλέψει ενάντια στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων. Να πει «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις, στους φόρους και στα χαράτσια. «Να κόψουμε το χέρι όποιου τολμήσει -σημειώνει στο κάλεσμά του- να κατασχέσει ή να βγάλει στον πλειστηριασμό σπίτι άνεργου, φτωχού εργαζόμενου ή αυτοαπασχολούμενου για χρέη στις τράπεζες».

Πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη

Στο μεταξύ για την οργάνωση της κινητοποίησης στα Εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, διοργανώνει πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Καλεί σε μαζική συμμετοχή όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συνδικαλιστικά στελέχη.

«ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ»
«Λουκέτο» από 1η Σεπτέμβρη

Κάποια στιγμή θα ξανανοίξει, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

«Λουκέτο» μπαίνει από 1/9 στην Πολυκλινική και -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- θα ανοίξει ξανά κάποια στιγμή, ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Χαρακτηριστική για την αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για την Υγεία είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας χτες σε πρωινή εκπομπή είπε: «Ενα μαγαζί που κάνει ανακαίνιση κλείνει για λίγες μέρες και μετά ξανανοίγει». Πάντως, «δε θα έχει τελειώσει σε 16 μέρες η αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως έχει αρχίσει να εκκενώνεται από ασθενείς -έχουν μείνει 12- και τα προγραμματισμένα ραντεβού θα γίνονται εκεί μέχρι 28 Αυγούστου. Οπως καταγγέλλει το σωματείο της «Πολυκλινικής» οι ασθενείς θα στριμωχτούν στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως στον «Ευαγγελισμό», και σε κάθε εφημερία τα ράντζα θα «κάνουν παρέλαση». Χτες το σωματείο έκανε παρέμβαση στην Α' Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και μίλησε με τον αναπληρωτή διοικητή. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ακριβώς πώς θα λειτουργεί η δομή που θα απομείνει στη θέση του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάταξης του υπουργείου Υγείας εκεί θα μείνει μόνο μια παθολογική μονάδα και μια καρδιολογική μονάδα, βοηθητική στον «Ευαγγελισμό». Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μπορεί να δέχεται Επείγοντα Περιστατικά. Πάντως, τόσο η καρδιολογική μονάδα, όπως και το τμήμα επειγόντων περιστατικών απαιτούν για να λειτουργήσουν και άλλες ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγο, χειρουργό, ορθοπεδικό, πνευμονολόγο, νευρολόγο, γαστρεντερολόγο. Αυτές οι ειδικότητες όμως μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

«Αυτά θα τα δούμε μετά...», ήταν η απάντηση της Α' ΥΠΕ κάνοντας σαφές πως η επαναλειτουργία της «Πολυκλινικής», ακόμη και με αυτή την «κουτσουρεμένη» και πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις δυνατότητες μορφή, έχει δρόμο μπροστά της.

Στη Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία» που θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στο νομό Θεσσαλονίκης, δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και αποφάσισαν σήμερα Τρίτη, να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Στο μεταξύ χθες, στη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που έγινε στο νοσοκομείο, εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενημέρωσαν εκπροσώπους κομμάτων και φορέων για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το νοσοκομείο και τις επιπτώσεις που θα φέρει η υλοποίηση αυτής της απόφασης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις Λαϊκών Επιτροπών για την Υγεια

Κινητοποιήσεις, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας υψηλής ποιότητας για όλο το λαό, διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα. Καλούν το λαό να παλέψει ενάντια στη συρρίκνωση και το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων, να πάρει στα χέρια του την υπεράσπιση της ζωής του.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τρίτη, η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Δημαρχείου Καλαμαριάς, αντιδρώντας στο κλείσιμο του νοσοκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ».

Επίσης, σήμερα η Λαϊκή Επιτροπή Γιαννιτσών Πέλλας, θα πραγματοποιήσει μαζική εξόρμηση στο νοσοκομείο της πόλης.

Αύριο, Τετάρτη, η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει κινητοποίηση που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα από τη συμβολή των οδών Λαμπράκη και Διαγόρα και θα καταλήξει στο νοσοκομείο «ΛΟΙΜΩΔΩΝ».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου οι μειώσεις μισθών

Κάλεσμα στους εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους να σηκώσουν το μπόι τους ψηλότερα, να μην αποδεχτούν καμία νέα μείωση στους μισθούς, να υπερασπιστούν συλλογικά, αγωνιστικά τις ΣΣΕ, απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μπροστά στη νέα προσπάθεια των μεγαλοεπιχειρηματιών για νέα σφαγή των μισθών τους, όπως αυτή εκφράστηκε με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη.

Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ο Σύλλογος, «η ΕΣΕΕ, τις τελευταίες μέρες, με προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της, Κορκίδη (στέλεχος της ΝΔ) - κύριος εκφραστής των εμπορικών ομίλων και πολυκαταστημάτων - μιλάει για νέα κλαδική σύμβαση με μειώσεις μισθών 13% αξιοποιώντας τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα που χρησιμοποιούσε και στην κλαδική του 2012. Οτι αν δεν αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις μειώσεις μισθών, θα γενικευτούν οι ατομικές συμβάσεις με μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι».

Η μείωση μισθών 6,7% της προηγούμενης σύμβασης, αναφέρει ο Σύλλογος, σε τίποτα δεν εμπόδισε την εργοδοσία να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 10% έως 40% σ' ένα σωρό επιχειρήσεις. Χιλιάδες εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι από 3 έως 10 μήνες, όπως και χιλιάδες είναι οι άνεργοι γιατί κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν.

«Η παρέμβαση της ΕΣΕΕ είναι επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου που στόχο έχει να προσαρμόσει τον κλάδο στις γενικότερες επιλογές της κυβέρνησης, για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, για μισθούς που θα καθορίζονται από την "ανάπτυξη" και την ανεργία. Προετοιμάζουν τον κλάδο για να αποδεχτεί και νέες ανατροπές που αφορούν την κατάργηση των αποζημιώσεων, των επιδομάτων, των δώρων κ.ά.», τονίζεται.

Ο Σύλλογος σημαίνει συναγερμό στον κλάδο και για τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ) για τη δήθεν άρνησή της σε νέες μειώσεις μισθών. Υπενθυμίζει χαρακτηριστικά:

«Στη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης του 2012, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, δηλαδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε ανακοίνωσή τους πριν την υπογραφή καλούσαν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη σύμβαση με μείωση μισθών για να μη μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς κλαδική σύμβαση και υπάρξει ανεξέλεγκτη μείωση μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων, να διασφαλιστούν όροι και προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και ότι γίνεται προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση, και ταυτόχρονα ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, δηλαδή τα ίδια επιχειρήματα που επικαλείται η εργοδοσία και υπέγραψαν τη σφαγή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων».

Σημειώνει ότι «το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλόπουλος Θάνος, γραμματέας της ΟΙΥΕ, καταγγέλλει την ΕΣΕΕ ως προς το χειρισμό, ότι "δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια πρόταση χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί διάλογος" και την "κατηγορεί" για παλινωδίες και αντιφάσεις, ότι τα ίδια έλεγε και έκανε η ΕΣΕΕ για την κατάργηση της Κυριακής αργίας που αποδεχόταν τις 7 Κυριακές τον χρόνο, όταν η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ μαζί με την ΕΣΕΕ είχαν συντονισμό και έστησαν μια καρικατούρα που ονόμασαν "Συμμαχία για την Κυριακή Αργία". Αυτοί που θέλουν να εμφανίζονται "αριστεροί, αντιστασιακοί και αντιμνημονιακοί" ήταν από τις πρώτες ομοσπονδίες που υπέγραψαν "αντιμνημονιακή" σύμβαση με μειώσεις μισθών το 2012».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βολιβίας

Με τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες συναντήθηκε χτες, Δευτέρα, αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Γιώργο Μαυρίκο και τον Ραμόν Καρντόνα, περιφερειακό Γραμματέα της περιοχής της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως σημειώνει η ΠΣΟ στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, οι δυο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και την ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες των εργατών ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.

ΕΒΡΟΣ
Να παραμείνει υποχρεωτική αργία η Κυριακή

Παρέμβαση στην Αντιπεριφερειάρχη Εβρου, για το ζήτημα της κατάργησης της Κυριακής αργίας, έκαναν χτες το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «ΕΝΟΤΗΤΑ» και η Τοπική Γραμματεία Εβρου της ΠΑΣΕΒΕ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του εμπορίου και των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν με την Αντιπεριφερειάρχη Εβρου κ. Νικολάου, παρουσίασαν τη θέση τους ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και την κάλεσαν να σταθεί στο πλευρό όσων πλήττονται από την απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, δηλαδή στους εμποροϋπαλλήλους και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες.

Τέλος, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακής ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, για εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες τη βδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο. Για μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στο εμπόριο με 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο. Αλλά και για να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, για κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας για κάθε άνεργο και άνεργη εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο ανεξάρτητα από χρέη, απόσυρση όλων των φορολογικών μέτρων και των χαρατσιών, αφορολόγητο όριο στο επίπεδο των βασικών αναγκών διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ