Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου οι μειώσεις μισθών

Κάλεσμα στους εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους να σηκώσουν το μπόι τους ψηλότερα, να μην αποδεχτούν καμία νέα μείωση στους μισθούς, να υπερασπιστούν συλλογικά, αγωνιστικά τις ΣΣΕ, απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μπροστά στη νέα προσπάθεια των μεγαλοεπιχειρηματιών για νέα σφαγή των μισθών τους, όπως αυτή εκφράστηκε με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη.

Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ο Σύλλογος, «η ΕΣΕΕ, τις τελευταίες μέρες, με προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της, Κορκίδη (στέλεχος της ΝΔ) - κύριος εκφραστής των εμπορικών ομίλων και πολυκαταστημάτων - μιλάει για νέα κλαδική σύμβαση με μειώσεις μισθών 13% αξιοποιώντας τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα που χρησιμοποιούσε και στην κλαδική του 2012. Οτι αν δεν αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις μειώσεις μισθών, θα γενικευτούν οι ατομικές συμβάσεις με μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι».

Η μείωση μισθών 6,7% της προηγούμενης σύμβασης, αναφέρει ο Σύλλογος, σε τίποτα δεν εμπόδισε την εργοδοσία να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 10% έως 40% σ' ένα σωρό επιχειρήσεις. Χιλιάδες εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι από 3 έως 10 μήνες, όπως και χιλιάδες είναι οι άνεργοι γιατί κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν.

«Η παρέμβαση της ΕΣΕΕ είναι επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου που στόχο έχει να προσαρμόσει τον κλάδο στις γενικότερες επιλογές της κυβέρνησης, για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, για μισθούς που θα καθορίζονται από την "ανάπτυξη" και την ανεργία. Προετοιμάζουν τον κλάδο για να αποδεχτεί και νέες ανατροπές που αφορούν την κατάργηση των αποζημιώσεων, των επιδομάτων, των δώρων κ.ά.», τονίζεται.

Ο Σύλλογος σημαίνει συναγερμό στον κλάδο και για τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ) για τη δήθεν άρνησή της σε νέες μειώσεις μισθών. Υπενθυμίζει χαρακτηριστικά:

«Στη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης του 2012, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, δηλαδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε ανακοίνωσή τους πριν την υπογραφή καλούσαν τα σωματεία και τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη σύμβαση με μείωση μισθών για να μη μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς κλαδική σύμβαση και υπάρξει ανεξέλεγκτη μείωση μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων, να διασφαλιστούν όροι και προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και ότι γίνεται προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση, και ταυτόχρονα ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, δηλαδή τα ίδια επιχειρήματα που επικαλείται η εργοδοσία και υπέγραψαν τη σφαγή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων».

Σημειώνει ότι «το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλόπουλος Θάνος, γραμματέας της ΟΙΥΕ, καταγγέλλει την ΕΣΕΕ ως προς το χειρισμό, ότι "δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια πρόταση χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί διάλογος" και την "κατηγορεί" για παλινωδίες και αντιφάσεις, ότι τα ίδια έλεγε και έκανε η ΕΣΕΕ για την κατάργηση της Κυριακής αργίας που αποδεχόταν τις 7 Κυριακές τον χρόνο, όταν η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ μαζί με την ΕΣΕΕ είχαν συντονισμό και έστησαν μια καρικατούρα που ονόμασαν "Συμμαχία για την Κυριακή Αργία". Αυτοί που θέλουν να εμφανίζονται "αριστεροί, αντιστασιακοί και αντιμνημονιακοί" ήταν από τις πρώτες ομοσπονδίες που υπέγραψαν "αντιμνημονιακή" σύμβαση με μειώσεις μισθών το 2012».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ