ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δόθηκαν οι άδειες της ασύρματης

  Περίπου 20 δισ. δραχμές θα εισπράξει από τη δημοπρασία το δημόσιο, όταν το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών υπολόγιζε έσοδα 40 - 60 δισ.

Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις άδειες τις ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας. Τα χρήματα που συγκέντρωσε το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ λιγότερα από όσα περίμενε η κυβέρνηση, ενώ από τις επτά άδειες που δημοπρατούνταν, μία έμεινε αδιάθετη. Τα οριστικά σχήματα που θα χρησιμοποιήσουν τις άδειες, θα φανούν τους επόμενους μήνες.

Δημοπρατήθηκαν τέσσερις άδειες στη ζώνη των 25 GHz (απευθύνεται σε απαιτητικούς χρήστες, ευνοεί τη μεταφορά δεδομένων και εικόνας, πέρα από φωνή) και τρεις στη ζώνη των 3,5 Ghz (απευθύνεται σε οικιακούς χρήστες). Αλλες δύο άδειες (μία σε κάθε ζώνη) δίνονται αυτοδίκαια στον ΟΤΕ, ο οποίος θα καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο την υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε στη δημοπρασία από τους ιδιώτες, για κάθε ζώνη.

Το συνολικό ποσό είναι περίπου 20 δισ. δρχ., συνυπολογισμένων και των 5 δισ. που στοίχισαν οι άδειες στον ΟΤΕ. Σημειώστε ότι οι αρχικές προβλέψεις, που διαχέονταν από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ήταν για έσοδα 40 - 60 δισ. δρχ.

Μάλιστα, έμεινε αδιάθετη μία άδεια στο φάσμα των 3,5 Ghz. Αναμένεται να δημοπρατηθεί σε δύο χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα έχει εκδηλωθεί και ανάλογο ενδιαφέρον.

Ετσι, με την ολοκλήρωση του 13ου γύρου της δημοπρασίας, οι άδειες δόθηκαν για το φάσμα των 25 GHz στους: «Europrom» με 3,3 δισ. δρχ. Κοινοπραξία ΔΕΗ - «NBG GREEK FUND» - «ΑΛΦΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ» - «Γενική Τράπεζα» με 3,01 δισ. δρχ. «Μεσογειακές Ευρυζωνικές Υπηρεσίες» με 2,92 δισ. δρχ. και «Panafon» με 2,77 δισ. δρχ.

Για το φάσμα των 3,5 GHz, δόθηκαν στους: «Europrom» με 2,2 δισ. δρχ. και «Quest Wireless» με 1,5 δισ. δρχ.

Ετσι, σε πρώτη φάση, πλήρους φάσματος άδεια (και στα 25 και στα 3,5 GHz), πήρε μόνο η «Europrom». Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η μόνη ικανή να παρέχει όλες τις υπηρεσίες. Αλλωστε μένει να διερευνηθούν οι δυνατότητες των δικτύων κινητής των «Panafon» και «Telestet» (στις «Μεσογειακές» μετέχει η μητρική «Telecom Italia») και το πώς αλληλοσυμπληρώνονται με τα δίκτυα ασύρματης.

Η βασικότερη παράμετρος είναι αυτή που επιτρέπει, βάσει σχετικού νόμου, μετά από εννέα μήνες τη μεταπώληση άδειας. Κατ' αρχάς, αναμένεται η ΔΕΗ να εξαγοράσει το μερίδιο των άλλων εταίρων στην κοινοπραξία της. Να μεταπωλήσει κομμάτι σε ξένη τηλεπικοινωνιακή εταιρία και να κινηθεί μαζί της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, μέσω κοινοπραξίας. Δεν αποκλείονται κι άλλες τέτοιες κινήσεις, με αλλαγές ιδιοκτητών των αδειών στο επόμενο διάστημα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Τώρα παραπέμπεται στο 2001...

Το είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση μετά τους σεισμούς της Αθήνας 

Υπό ...επεξεργασία βρίσκεται ακόμη το θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή των ιδιωτικών έργων, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας, κινδυνεύοντας και αυτό να μείνει στις εξαγγελίες.

Πρόσφατα, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ), έδωσε για άλλη μία φορά την υπόσχεση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2001, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΠΜΕ επανέλαβαν τις πάγιες προτάσεις τους για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και την οργάνωση του χώρου παραγωγής των ιδιωτικών έργων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, η βελτίωση των προδιαγραφών μελετών ιδιωτικών έργων και της λειτουργίας των Πολεοδομικών Γραφείων, η αναγκαιότητα εκπόνησης εδαφοτεχνικών μελετών, η δημιουργία δικτύου επιταχυνσιογράφων που να καλύπτει τις βασικές οικιστικές συγκεντρώσεις, τη διασφάλιση της ποιότητας του υπολογιστικού λογισμικού που κυκλοφορεί στο εμπόριο, τον ουσιαστικό έλεγχο των υλικών, την καθιέρωση διαδικασιών συντήρησης και μητρώου ταυτότητας των κτιρίων, τον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων με στόχο την ενίσχυσή τους στη σημερινή στάθμη ασφάλειας κ.ά.

Επίσης έθεσαν το ζήτημα της εκτεταμένης χρήσης του θεσμού των συμβούλων στα δημόσια έργα με αναθέσεις σε ξένους οίκους που χρησιμοποιούν υπεργολαβικά ή υπαλληλικά το ελληνικό μελετητικό δυναμικό, με καταστρατήγηση πολλές φορές του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου περί ανάθεσης μελετών και ζήτησαν ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (Νόμος 716) να κινηθεί στην κατεύθυνση διασφάλισης αντικειμενικών και διαφανών διαδικασιών ανάθεσης και βελτίωσης της ποιότητας. Τέλος, σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις κατασκευαστικές εταιρίες, ζήτησαν να διασφαλιστεί η επιβίωση και ανάπτυξη των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων και να αποφευχθεί η δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων.

Χρόνια προβλήματα ταλανίζουν τη Ζαγορά Πηλίου

Αμεση χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών και έργων ζητούν με Ερώτηση από τους συναρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Γ. Πατάκης 

Τα πολλά και χρόνια προβλήματα σε σχέση με την ύδρευση και την άρδευση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του ορεινού Δήμου Ζαγοράς του Πηλίου, θέτουν με Ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Γιάννης Πατάκης, ζητώντας παράλληλα την άμεση χρηματοδότηση για τη λύση τους.

Η λύση τους - τονίζουν συγκεκριμένα οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ - απαιτεί άμεση χρηματοδότηση, τόσο για τις απαιτούμενες μελέτες, όσο και για την κατασκευή των παρακάτω έργων:

  • Μελέτη για την καταγραφή όλων των πηγών που υπάρχουν στο Δήμο και χρηματοδότηση έργων καλλιέργειας αυτών.
  • Μελέτη δυναμικότητας και χρηματοδότησης για εργασίες που αφορούν τη στεγανοποίηση του ταμιευτήρα που υπάρχει στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μακρυράχης.
  • Μελέτη - χρηματοδότηση για την κατασκευή δύο δεξαμενών άρδευσης στις θέσεις «Κατούνι» και «Καράβωμα».
  • Μελέτη - χρηματοδότηση για την κατασκευή κλειστού κυκλώματος άρδευσης με πιλοτική εφαρμογή σε συγκεκριμένη περιοχή και έκταση.
  • Επισκευή του αρδευτικού δικτύου που υπάρχει προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες απώλειες νερού.
  • Επίσης, είναι απαραίτητο κλιμάκιο του ΙΓΜΕ ή συναρμόδια υπηρεσία να επισκεφτεί το Δήμο Ζαγοράς προκειμένου να προχωρήσει στην καταγραφή της δυναμικότητας των πηγών ύδρευσης, άρδευσης όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου.

«Από τη λύση των παραπάνω προβλημάτων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ζωή και η ανάπτυξη του ορεινού Δήμου Ζαγοράς», τονίζουν τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 24

Την απόσυρση της προταθείσας αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, αποφάσισε ομόφωνα η ΓΣ του Τμήματος Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης. Το ΔΠΘ ζητά την απόσυρση της αναθεώρησης επειδή βλάπτει το φυσικό περιβάλλον ανεπανόρθωτα, δε διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη των δασών και των δασικών εκτάσεων, αλλά και επειδή οι πολιτικοί πειραματισμοί με τη φύση είναι εθνικά και βιοπεριβαλλοντικά επικίνδυνοι.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Να απομακρυνθούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Μεταφορών 

Την άμεση απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Δήμο Περιστερίου, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη, με Ερώτηση που απευθύνουν προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Το τελευταίο διάστημα - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - κάτοικοι και μαζικοί φορείς της συνοικίας Ανθούπολης Περιστερίου, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πυκνοδομημένη περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Αρτοξίνου 33. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η εν λόγω κεραία βρίσκεται σε απόσταση 30 μέτρων από το χώρο στον οποίο είναι εγκαταστημένα τα γυμνάσια, τα δημοτικά και το λύκειο Ανθούπολης.

Η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται - προσθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - μετά τη διαπίστωση ότι στην περιοχή υπάρχουν ήδη άλλες τρεις κεραίες:

α) Στο κτίριο της ΕΥΔΑΠ Περιστερίου στην οδό Θηβών.

β) Σε πολυκατοικία στην οδό Αγίου Γεωργίου.

γ) Σε κτίριο όπου στεγάζεται φροντιστήριο, δίπλα από το ΑΤ Ανθούπολης.

«Με δεδομένο ότι υπάρχουν πλήθος μελέτες οι οποίες αναφέρονται στους υψηλούς κινδύνους που απειλούν τους ανθρώπους από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες εγκαθίστανται σε πυκνοκατοικημένους χώρους, αλλά και την παράνομη τοποθέτησή τους - καταλήγουν οι τρεις βουλευτές - ερωτάται ο κ. υπουργός εάν θα προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνσή τους από το Δήμο Περιστερίου, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της πόλης».

ΠΕΠ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μόνο το 30% «ώριμο» για χρηματοδότηση

Μόνο το 30% των προτεινόμενων έργων που περιλαμβάνονται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Κ. Μακεδονίας είναι ώριμα να χρηματοδοτηθούν από το Γ` ΚΠΣ. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χτες στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Β. Βαλασόπουλος, που παρουσίασε τα πορίσματα χρηματοδότησης του ΠΕΠ. Πρόσθεσε ότι τα έργα αυτά θα απορροφήσουν το 40% περίπου των συνολικών χρηματοδοτικών πόρων, ύψους 2 τρισ., που προορίζονται τα επόμενα χρόνια για την Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας.

Οσον αφορά την περιοχή Θεσσαλονίκης, τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι:

  • Η Δυτική Είσοδος.
  • Η ολοκλήρωση των κλάδων των οδών που συμβάλλουν στον κόμβο Κ13, Κ16, έκτος προβλήτας, ανατολική περιφερειακή.
  • Η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βασικών λειτουργικών προβλημάτων του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης με το ποσό των 4 δισ. δραχμών.

Ο νομάρχης Πιερίας διαμαρτύρεται γιατί με πρόταση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κανένα οδικό και λιμενικό έργο της Πιερίας δεν εντάσσεται στο Γ` ΚΠΣ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, χαρακτήρισε την απόφαση «έγκλημα σε βάρος της Πιερίας» και «καταδίκη του νομού με συνοπτικές διαδικασίες», καθώς, όπως ανέφερε, η επιλογή των έργων έγινε χωρίς να προηγηθεί καμία συνεργασία, χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από εγκυκλίους και νόμους και χωρίς να ληφθεί υπόψη η ωριμότητα και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των προτεινόμενων έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ