ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ψήφιση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, με ορισμένες απώλειες, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες μετά από μαραθώνιες συζητήσεις τα δύο πρώτα άρθρα (1 και 2) του νομοσχεδίου της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που συζητιέται στη γαλλική βουλή. Τα άρθρα προβλέπουν την αύξηση των χρόνων καταβολής συνταξιοδοτικών εισφορών, κάθε έτος ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από το 2020 και με καταληκτική ημερομηνία το 2035, οπότε πλέον θα έχει αυξηθεί σε 43 χρόνια ο αναγκαίος χρόνος καταβολής εισφορών, προκειμένου κάποιος να βγει στη σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού εκτιμάται ότι υπό τις σημερινές εργασιακές συνθήκες, για να συμπληρώσει κάποιος 43 χρόνια καταβολής εισφορών προκειμένου να λάβει πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχει φτάσει τουλάχιστον 67 αν όχι 68 χρόνων.

Υπέρ των αλλαγών ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, με εξαίρεση οκτώ που καταψήφισαν, μαζί με το Μέτωπο της Αριστεράς, τους Οικολόγους, την κεντροδεξιά Ενωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI) και το νεογκωλικό «Ενωση για Ενα Λαϊκό Κίνημα» (UMP - αξιωματική αντιπολίτευση), το οποίο ουσιαστικά διαφώνησε γιατί τα άρθρα δεν προβλέπουν ξεκάθαρα και την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης.

Η συζήτηση στη βουλή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συνεχίζεται μέχρι την επόμενη Τρίτη οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία το συνολικό νομοσχέδιο. Αυτή είναι και η ψηφοφορία που θεωρείται καθοριστική και σε αυτήν αναμένεται να συμμετάσχουν πολύ περισσότεροι από τους λιγότερους από 200 βουλευτές που βρίσκονταν τα ξημερώματα στην αίθουσα συνεδριάσεων, εξ ου και η τελική καταμέτρηση έδειξε μόνο 101 υπέρ και 64 κατά (577 το σύνολο των βουλευτών). Για σήμερα, τα συνδικάτα CGT, Φορς Ουβριέρ, Solidaires, FSU, προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ για την ημέρα της ψηφοφορίας οργανώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

ΗΠΑ
Ανησυχία προξενεί η παράταση του αδιεξόδου

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ετοιμος να καταβάλει μια νέα προσπάθεια για άρση της αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ, που συνεχίστηκε χτες για ένατη μέρα, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Δήλωσε την προθυμία του να διαπραγματευτεί υπό την προϋπόθεση πως το Κογκρέσο θα ψηφίσει εγκαίρως (πριν τις 17 του μήνα) την αύξηση του κρατικού δανεισμού έστω και για ένα περιορισμένο, σύντομο χρονικό διάστημα.

Με αυτό το στόχο, προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο γύρω στις 23.30 χτες βράδυ (ώρα Ελλάδας) 200 Ρεπουμπλικάνους - μέλη του Κογκρέσου, προκειμένου να τους πείσει να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα για την αποτροπή μιας στάσης πληρωμών. Η πρόσκληση έγινε λίγες ώρες μετά τη δήλωση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ που εξέφρασε ανησυχία για την παράταση της κρίσης, σημειώνοντας ότι «ακόμη και η απειλή μιας αμερικανικής χρεοκοπίας μπορεί να τραυματίσει τις αναδυόμενες αγορές και τον αναπτυσσόμενο κόσμο με καταστροφικές συνέπειες».

Πάντως, όσο περνούν οι μέρες και γίνονται πιο απτές στα λαϊκά στρώματα οι σοβαρές επιπτώσεις από την αναστολή λειτουργίας σημαντικού μέρους του δημόσιου τομέα, αυξάνεται το ποσοστό των Αμερικανών (περίπου 70%) που επιρρίπτει στους Ρεπουμπλικάνους τη βασική ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση αν και η μεγάλη μερίδα των κυρίαρχων ΜΜΕ αποσιωπά το γεγονός πως το αδιέξοδο Λευκού Οίκου - Κογκρέσου είναι άμεσο παρεπόμενο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων στις ΗΠΑ.

  • Την 67χρονη Τζάνετ Γέλεν, σημερινή αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ και πρώην καθηγήτρια οικονομικών σε μεγάλα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια, επέλεξε ο Πρόεδρος Ομπάμα για την προεδρία της Fed. Η Γέλεν θα αναλάβει το αξίωμα εφόσον το κογκρέσο εγκρίνει την υποψηφιότητά της.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Σινο-αμερικανικές τριβές και ανταγωνισμοί

ΜΠΑΝΤΑΡ ΣΕΡΙ ΜΠΕΓΚΑΒΑΝ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και η προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού κυριάρχησαν χτες στις πρώτες συναντήσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με ηγέτες και ανώτερους αξιωματούχους χωρών του Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο περιθώριο της 8ης ετήσιας Διάσκεψης Κορυφής Ανατολικής Ασίας που ξεκινά επισήμως σήμερα στο σουλτανάτο του Μπρουνέι.

Ο Κεκιάνγκ κάλεσε σε λύσεις μέσω διαπραγμάτευσης στις εδαφικές διαφορές με χώρες της περιοχής (π.χ. Βιετνάμ, Φιλιππίνες) στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας διατρανώνοντας την ίδια ώρα την «αταλάντευτη αποφασιστικότητα» τού να υπερασπιστεί κυριαρχικά δικαιώματα και εδαφική ακεραιότητα. Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις σινικές εδαφικές διενέξεις με χώρες της περιοχής στη Θάλασσα Νότιας Κίνας ο Κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε πως θα πρέπει να λυθούν μέσω διαβούλευσης ωστόσο απέκλεισε οποιοδήποτε ρόλο στις ΗΠΑ λέγοντας πως «σε αυτήν τη διαβούλευση θα πρέπει να συμμετέχουν μόνον οι άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές...»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζ. Κέρι δε σταμάτησε να απολογείται για την απουσία του Προέδρου Ομπάμα και να υποστηρίζει τη διαρκή «δέσμευση» των ΗΠΑ στη στρατηγική περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.

Στην 8η Διάσκεψη Κορυφής Ανατολικής Ασίας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προσπάθειες του ASEAN να δημιουργήσει μια ενιαία αγορά, με στόχο την «απελευθέρωση» διακίνησης εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και επενδύσεων έως το 2015. Περιορισμένες προσδοκίες υπάρχουν σχετικά με τις προσπάθειες κατάληξης ενός κοινού κώδικα ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω τριβές.

Η πρώτη διάσκεψη κορυφής Ανατολικής Ασίας έγινε το 2005 ανάμεσα στο 10μελή σύνδεσμο ASEAN και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Ινδία, Ν. Ζηλανδία. Συμμετέχουν ηγέτες και αξιωματούχοι από 18 χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης πήρε χτες ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, απερχόμενος καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, 10 μέρες μετά τις εκλογές στην Αυστρία. Πιο πιθανή πάντως είναι μια κυβέρνηση με το δεύτερο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, αφού τρίτο είναι το εθνικιστικό ρατσιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που είναι ανοιχτό για συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις αναμένονται την επόμενη βδομάδα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το Νόμπελ Χημείας 2013 απονεμήθηκε χτες στον 83χρονο Αμερικανο-Αυστριακό καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Μάρτιν Κάρπλους, στον 66χρονο Αμερικανό νοτιοαφρικανικής καταγωγής καθηγητή του πανεπιστημίου Στάνφορντ Μάικλ Λίβιτ και στον 72χρονο Ισραηλινο-Αμερικανό καθηγητή του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Αριέχ Βαρσέλ για την ανάπτυξη μοντέλων πολλαπλών κλιμάκων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την κατανόηση περίπλοκων χημικών συστημάτων. Το έργο των τριών καθηγητών υπήρξε κρίσιμο για διαδικασίες όπως ο σχεδιασμός φαρμάκων.

ΤΟΚΙΟ.-- Ραδιενεργό νερό διέρρευσε και χτες από εγκατάσταση αφαλάτωσης στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, όταν εργάτες κατά λάθος αποσύνδεσαν ένα σωλήνα από την εγκατάσταση αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή για περισσότερα από 50 λεπτά στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει περίπου 10 τόνοι μολυσμένου νερού, δίχως όμως να φθάσουν στη θάλασσα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δικαίωμα έφεσης έδωσε το κινεζικό δικαστήριο στον πρώην αξιωματούχο της χώρας, Μπο Σιλάι, ο οποίος έχει πρωτόδικα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για δωροδοκία, υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Νέες κατηγορίες για «σοβαρά εγκλήματα» ετοιμάζονται να απαγγείλουν οι ρωσικές αρχές σε βάρος μελών του πλοίου της «Greenpeace» που βρίσκονται κρατούμενοι για πειρατεία στη χώρα, καθώς, όπως αναφέρουν, βρήκαν ναρκωτικές ουσίες και «ύποπτο εξοπλισμό» στο σκάφος τους.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέα βομβιστική επίθεση με στόχο πολίτες σημειώθηκε χτες στη νότια Βαγδάτη με οκτώ νεκρούς και αρκετούς ακόμη τραυματίες. Ερχεται μετά το μπαράζ συντονισμένων επιθέσεων της Δευτέρας, που προκάλεσαν το θάνατο σε περίπου 70 ανθρώπους, καθώς συνεχίζεται το κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα με επεισόδια μεταξύ δογμάτων και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους από τις αρχές του χρόνου.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών προχώρησε χτες το Αζερμπαϊτζάν, με φαβορί να θεωρείται ο σημερινός πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγιεφ, καθώς οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, στην πρόθεση ψήφου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ποινές σε αξιωματικούς του στρατού

ΑΓΚΥΡΑ._

Στην επικύρωση των ποινών για περίπου 230 πρωτόδικα καταδικασθέντες αξιωματικούς του στρατού, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην υπόθεση «Βαριοπούλα», προχώρησε χτες το τουρκικό Εφετείο. Οι περισσότεροι από 300 αξιωματικοί, βρέθηκαν στο εδώλιο με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 2003. Η υπόθεση «Βαριοπούλα» θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον «ισλαμιστή» Ρ. Ερντογάν, μαζί με την υπόθεση «Εργκένεκον», για την «εκκαθάριση» του στρατού, του δεύτερου μεγαλύτερου σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εφετείου, επικυρώνονται -μεταξύ άλλων- οι ποινές 20ετούς κάθειρξης που είχαν επιβληθεί στον στρατηγό εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής της πρώτης στρατιάς, Τσετίν Ντογάν, στον πρώην αρχηγό της τουρκικής αεροπορίας Ιμπραήμ Φιρτίνα και τον απόστρατο ναύαρχο Οζντέν Ορνέκ.

Αθώοι κρίθηκαν 36 κατηγορούμενοι, ενώ για ακόμα 88 αποφασίστηκε επανεξέταση της υπόθεσης από κατώτερα δικαστήρια, προκειμένου να κριθεί αν θα επαναληφθεί η δίκη τους ή όχι.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία, παρουσιάζουν την υπόθεση ως προσπάθεια να πληγεί η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία είναι η πρώτη η οποία εισήγαγε φέτος, σειρά «μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμού», στο μέτρο πάντα των επιδιώξεων της αστικής τάξης της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ