ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΚΚΣΕ
Σε ισχυρές βάσεις η αναδιοργάνωση του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος

Η αντιπροσωπεία της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ παρέδωσε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο:

«Σεβαστοί σύντροφοι αντιπρόσωποι!

Το Συμβούλιο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας χαιρετίζει από καρδιάς εσάς, που συμμετέχετε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, και μαζί σας, όλα τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Πάνω από 80 χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας βρισκόταν και βρίσκεται σταθερά στις πρώτες γραμμές του παγκόσμιου επαναστατικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και προσέθεσε στην ιστορία του πολλές εντυπωσιακές σελίδες ηρωικών κατορθωμάτων στην πάλη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, για το θρίαμβο της υπόθεσης του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στον πλανήτη μας.

Σήμερα, μετά την προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού σε μια σειρά χώρες τα ιμπεριαλιστικά κράτη με ρεβανσιστική διάθεση ξεκίνησαν σκληρές διώξεις ενάντια στις δημοκρατικές δυνάμεις, ενάντια στο παγκόσμιο εργατικό και απελευθερωτικό κίνημα. Σ' αυτή τη δυσκολότατη εποχή, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ακολουθώντας τις καλύτερες παραδόσεις του προλεταριακού διεθνισμού, υποστηρίζει ενεργά το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, το βοηθά να αναλάβει από την ήττα και να συνειδητοποιήσει το ρόλο του εκ νέου ως την πιο οργανωμένη και με επιρροή επαναστατική δύναμη της σύγχρονης εποχής.

Και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι μαζί σας ότι «είναι αδύνατο να έχουμε σημαντικές επιτυχίες στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην πάλη για το σοσιαλισμό, όταν το κομμουνιστικό κίνημα (τόσο σε εθνική όσο και σε διεθνή κλίμακα Ο.Σ.) είναι οργανωτικά και ιδεολογικά διασπασμένο. Η αναδιοργάνωση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος αποτελεί αποτελεί άμεσο καθήκον... Για να είναι σταθερή η ενότητα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος πρέπει να στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις, όπως: αποδοχή της επαναστατικής θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, αναγνώριση του ρόλου και της συνεισφοράς του σοσιαλιστικού συστήματος του 20ού αιώνα, η υποστήριξη του προλεταριακού διεθνισμού ενάντια στις εθνικιστικές και σοβινιστικές τάσεις.

Δυστυχώς, ύστερα από την προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ οι Σοβιετικοί κομμουνιστές αντιμετώπισαν τη μαζική προδοσία των συμφερόντων του λαού από την ηγεσία του κόμματος, τον ανοιχτά δεξιό οπορτουνισμό αυτής της ηγετικής ομάδας, τον πόθο της να βολευτεί στο πλαίσιο της εγκληματικής αστικής εξουσίας, καλυπτόμενη πίσω από αριστερή φρασεολογία.

Σε αυτό έγκειται σήμερα η ουσία της κατάστασης στο ρωσικό κομμουνιστικό κίνημα, σε αυτό επίσης έγκειται και η ουσία της αδιάλλακτης πάλης μας ενάντια στον οπορτουνισμό, για μια ενιαία αδελφική ένωση λαών, για ένα ενιαίο κομμουνιστικό κόμμα στο μετασοβιετικό χώρο, για τη σοβιετική εξουσία, για το σοσιαλισμό.

Ευχόμαστε ολόψυχα στο 16ο Συνέδριο των Ελλήνων κομμουνιστών. Επιτυχίες στην υλοποίηση των σύνθετων καθηκόντων που θέτετε.

Με κομμουνιστικούς χαιρετισμούς

Ολέγκ Σένιν

Πρόεδρος του Συμβουλίου ΕΚΚ - ΚΚΣΕ

Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΛΙΒΑΝΟΥ
Σεβόμαστε τα επιτεύγματα και το έργο του ΚΚΕ

Από την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου δόθηκε στο 16ο Συνέδριο του Κόμματος το ακόλουθο χαιρετιστήριο:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους του ΚΚ Λιβάνου, του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΛ και όλων των μελών του κόμματός μας, με χαρά μεταφέρω και εκφράζω σε όλα τα μέλη του ΚΚΕ και τον ελληνικό λαό τους θερμούς χαιρετισμούς και ευχές μας, να ολοκληρωθούν οι εργασίες του 16ου Συνεδρίου σας, με στόχο να πραγματοποιήσει τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του ελληνικού λαού για πρόοδο, δικαιοσύνη και ειρήνη.

Ο λαός του Λιβάνου και η ηρωική εθνική αντίσταση του Λιβάνου επέτυχαν να απελευθερώσουν τα κατεχόμενα εδάφη τους και επέβαλαν την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ (425), δηλαδή την απόσυρση των κατακτητικών δυνάμεων του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη του Νοτίου Λιβάνου χωρίς όρους.

Στη νίκη αυτή συμμετείχαν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του Λιβάνου και ανάμεσά τους το κόμμα μας, το οποίο πρόσφερε εκατοντάδες μάρτυρες και εκατοντάδες τραυματίες και δεκάδες αιχμαλώτους καθόλη τη διάρκεια της αντίστασης και πάλης ενάντια των Ισραηλινών.

Ο αγώνας μας αυτό δεν μπορούσε να είχε το κατάλληλο αποτέλεσμα χωρίς τη στήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου και ειδικότερα τη στήριξη που πρόσφερε το ΚΚΕ.

Σύντροφοι,

Υστερα από την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη του Λιβάνου, το Ισραήλ συνεχίζει τις εχθροπραξίες του ενάντια στο λαό μας μέσω των καθημερινών παραβιάσεων του εναέριου χώρου, των εδαφών και των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου. Ακόμη οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν συνεχώς τα απελευθερωμένα εδάφη μας και το Ισραήλ κατέχει ακόμα τα εδάφη, τις φάρμες (Shaba), ακόμη το Ισραήλ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των δεκάδων αιχμαλώτων Λιβανέζων και μεταξύ τους ένα μεγάλο αριθμό των αντιστασιακών μελών του κόμματός μας βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ, εδώ και (20) χρόνια.

Οι εχθροπραξίες των Ισραηλινών γίνονται διαμέσου της γενικής πολιτικής, που τη στηρίζουν οι ΗΠΑ, που συνεχίζουν τη στήριξη του Ισραήλ σε όλες τις εχθροπραξίες του στην περιοχή και ενάντια του λαού της περιοχής.

Η στήριξη αυτή αγνοεί τις θεμελιώδεις αρχές της δίκαιης ειρήνης, η οποία έχει ως αρχή την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα η στίρηξη των Αμερικανών προς το Ισραήλ στοχεύει στην αύξηση της συχνότητας των εχθροπραξιών του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου και ειδικότερα εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Ακόμη ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίζει την κατοχή στα συριακά υψώματα του Γκολάν από το 1967.

Σήμερα το Ισραήλ και με την απόλυτη στήριξη των Αμερικανών αυξάνει με έντονο τρόπο τις εχθροπραξίες και τα εγκλήματά του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης και εναντίον των παιδιών, των γυναικών, των γερόντων του παλαιστινιακού λαού, με στόχο να εμποδίζει το λαό της Παλαιστίνης να έχει ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Ο λαός της Παλαιστίνης, της Συρίας και του Λιβάνου έχει την ανάγκη συνεχόμενης αλληλεγγύης όλων των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου, εναντίον της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ που υιοθετούν και στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Η αμερικανική πολιτική εξουσιάζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω του ελέγχου στα πλούτη της περιοχής και ειδικότερα των πηγών του πετρελαίου, στηριζόμενη στην άμεση στρατιωτική παρουσία των δυνάμεών της. Ακόμη, συνεχίζουν οι ΗΠΑ το εχθρικό εμπάργκο εναντίον του ιρακινού λαού και των παιδιών του Ιράκ και να "αδειάζουν" το πρόβλημα του κουρδικού λαού, να στηρίζουν τις δυνάμεις που δεν επιθυμούν την εθνική ένωση των Κυπρίων. Παράλληλα συνεχίζουν το άδικο εμπάργκο εναντίον της Κούβας, έως την πυροδότηση του πολέμου στα Βαλκάνια, την Αφρική και άλλων περιοχών του πλανήτη μας.

Σύντροφοι,

Η ζωτικότητα του κόμματός σας στον αγώνα του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων του ελληνικού λαού, για την πρόοδο και την ειρήνη. Η ζωτικότητά του στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιβαρυντικών επιπτώσεων της οικονομικής πολιτικής παγκοσμιοποίησης που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ. Η ζωτικότητα του ΚΚΕ στην αλληλεγγύη των λαών του κόσμου και τα δίκαια ζητήματά τους για την αντιμετώπιση της πολιτικής της μοναδικής παγκόσμιας δύναμης, η οποία κυβέρνα όλο τον κόσμο, αυτή η ζωτικότητα εκφράζεται στο πρόγραμμα του ΚΚΕ και στις συζητήσεις του συνεδρίου σας.

Το ΚΚ Λιβάνου είναι περήφανο και σέβεται τα επιτεύγματα και το έργο του ΚΚΕ. Οι σχέσεις που συνδέουν τα κόμματά μας είναι το ζωντανό παράδειγμα για τις καλές σχέσεις μεταξύ του λιβανικού λαού και του ελληνικού λαού.

Τέλος, πιστεύουμε στην επιτυχία των εργασιών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Ζήτω η Ελλάδα

Ζήτω το ΚΚΕ

Ζήτω ο Λίβανος

Δ. Χαλέντ Χαντάντα,

Μέλος του ΠΓ του ΚΚΛ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η διεθνής συνεργασία

Η αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας κατέθεσε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το παρακάτω χαιρετιστήριο:

«Σύντροφοι!

Με μεγάλη χαρά μεταφέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς των Σουηδών κομμουνιστών προς το 16ο Συνέδριό σας. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι οι εργασίες αυτών των ημερών θα έχουν μεγάλη σημασία για το ΚΚΕ και τον ελληνικό λαό, αλλά και ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στο διεθνή αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο των μονοπωλίων και τον ιμπεριαλισμό.

Εμείς οι Σουηδοί κομμουνιστές νιώθουμε σεβασμό και εκτίμηση στο σταθερό και συνεπή αγώνα που κάνετε για τους εργαζόμενους της χώρας σας και μαζί τους, για την ειρήνη και την αλληλεγγύη.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την εκτίμησή μας στις προσπάθειες που κάνει το ΚΚΕ για να συντονίσει και να δυναμώσει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Περισσότερο από ποτέ χρειάζεται σήμερα η διεθνής συνεργασία των κομμουνιστών και όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Η κατάσταση για τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχει χειροτερέψει σοβαρά σε όλο τον κόσμο. Πόλεμοι, καταπίεση, πείνα, κοινωνικές περικοπές, ανεργία και διαρκώς λιγότερη δημοκρατική επιρροή, είναι για δισεκατομμύρια ανθρώπους μια πραγματικότητα - και η ανάπτυξη στην παρούσα φάση πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση. Τόσο στις βιομηχανικές χώρες, όσο και στον τρίτο κόσμο, η επιρροή και η άμεση εξουσία του κεφαλαίου έχει αυξηθεί σε βάρος του λαού.

Η έλλειψη ενός σοσιαλιστικού σχηματισμού στην Ευρώπη έχει ενισχύσει τον επιθετικό χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού. Η βία και η γλώσσα της δύναμης ορίζουν τις διεθνείς σχέσεις. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία είναι η εισαγωγή σε ένα νέο, επικίνδυνο πολιτικό σενάριο. Τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα πάνε να καθιερώσουν ξανά τον πόλεμο ως κατευθείαν πολιτικό μέσο εξουσίας.

Ο ρόλος των ΗΠΑ ως πρώτο και κυρίαρχο κράτος καθορίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά την εικόνα του κόσμου.

Στη Σουηδία συνεχίζεται η διάλυση του κράτους πρόνοιας. Ο δημόσιος τομέας ιδιωτικοποιείται με φρενήρη ρυθμό και η κοινωνία χαρακτηρίζεται από βαθιές ταξικές διαφορές. Οι αλλαγές που το εργατικό κίνημα πραγματοποίησε με μακρόχρονο αγώνα, γκρεμίζονται από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση εντελώς υποταγμένη στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται δίχως δουλιά και η χρόνια ανεργία παγιώνεται. Οσοι έχουν δουλιά βρίσκονται κάτω από όλο και σκληρότερη πίεση και σε συνθήκες εργασίας που καθορίζονται μόνο από την προσπάθεια των μεγαλομετόχων για ύψιστο κέρδος.

Ανθρωποι και περιβάλλον εξοντώνονται για τα κέρδη του κεφαλαίου, με καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνία σαν σύνολο και σαν άτομα. Αυξανόμενες χρόνιες ασθένειες, βία, εγκληματικότητα και δεξιός εξτρεμισμός είναι μερικά από τα σημάδια της τρέχουσας κοινωνικής κρίσης. Ξέρουμε ότι αυτή η περιγραφή ισχύει και για Ελλάδα εξίσου.

Το 1995 η Σουηδία σύρθηκε - αντίθετα από τη θέληση του κόμματός μας - στην ΕΕ και οι αρνητικές συνέπειες σημαδεύουν τη χώρα. Βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως το όργανο με το οποίο το κεφάλαιο πισωγυρίζει τις συνθήκες ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης και δημιουργεί όλο και πιο μεγάλο χώρο δράσης κάτω από τις προϋποθέσεις του σύγχρονου «παγκοσμιοποιημένου» ιμπεριαλισμού. Η ΟΝΕ είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους σ' αυτό το σχέδιο, που θα διευκολύνει τη μεταφορά της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας μακριά από τη δημοκρατική επιρροή. Μέχρι στιγμής το ρεύμα ενάντια στην ένταξη της Σουηδίας στην ΟΝΕ είναι τόσο ισχυρό που η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί. Ομως στην πράξη ο συντονισμός της σουηδικής πολιτικής σύμφωνα με τις νόρμες της ΕΕ, δουλεύει για τα καλά. Το μεγάλο κεφάλαιο χρησιμοποιεί την ΕΕ με την ΟΝΕ για να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στο διεθνή ανταγωνισμό. Αλλά το κριτήριο σ' αυτή τη διαδικασία δεν είναι η "εθνική" κυριαρχία ή το καλό του λαού, παρά μόνο το κέρδος. Για το λόγο αυτό η ΕΕ/ΟΝΕ δεν έχει καμιά σχέση με "διεθνισμό" και "αλληλεγγύη", όπως πολιτικοί που στρέφονται δεξιά θέλουν να κάνουν τον κόσμο να πιστεύει.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιθετικοί πόλεμοι στο όνομα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν ακόμη και σε μια Σουηδία με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προβληθεί ως η ενδεδειγμένη δράση ενάντια σε χώρες που προασπίζονται την εθνική τους κυριαρχία. Σήμερα Σουηδοί στρατιώτες συμμετέχουν, κάτω από νατοϊκή διοίκηση, στη διατήρηση της κατοχής σε ένα τμήμα της Γιουγκοσλαβίας.

Η Σουηδία, που η πραγματική της πολιτική πολλές φορές φάνηκε ότι ήταν μια προσβολή των διακηρύξεων ουδετερότητας, εμφανίζεται τώρα ανοιχτά ως υπάκουο όργανο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η Σουηδία έχει υιοθετήσει τη θεωρία επιθετικής εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ενεργά συμμετέχει στην οικοδόμηση των νέων στρατιωτικών δομών τους και στη νέα δίνη των εξοπλισμών.

Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, ή, όπως λέμε εμείς οι κομμουνιστές, η αυξανόμενη κυριαρχία του καπιταλισμού σε όλους τους τομείς της ζωής στον πλανήτη, επιτάσσει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ενάντια στη δεξιά επίθεση. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι, ομάδες και δυνάμεις που όπως εμείς βιώνουν τις αδικίες της καπιταλιστικής κοινωνίας και τα αδιόρθωτα προβλήματα. Πολλοί επιδιώκουν μια καλύτερη, κοινωνικότερη, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο σταθερή, εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία. Με όλους αυτούς θα επιδιώξουμε ενότητα στη δράση και συνεργασία.

Τούτος ο αγώνας θα επιτύχει μόνο αν διεξαχθεί, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με συνεργασία και αλληλεγγύη. Καμιά όμως αλληλεγγύη και καμιά διεθνής συνεργασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική προσπάθεια, την προσωπική συμβολή στο σύνολο.

Από αυτές τις θέσεις προτρέπουμε σε κοινό αγώνα για ειρήνη και δημοκρατία - για το σοσιαλισμό.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!»

ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Πάλη για τη διατήρηση της ενότητας του «Συνταγματικού Κινήματος»

Από το Λαϊκό Μέτωπο στο Μπαχρέιν δόθηκε στο 16ο Συνέδριο το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Σύντροφοι, συμμετέχοντες στο Συνέδριο του ΚΚΕ

Αγαπητοί καλεσμένοι του Συνεδρίου

Με ευχαρίστηση σας χαιρετίζουμε εκ μέρους του Λαϊκού Μετώπου του Μπαχρέιν (PFB), που συνδέεται με το ΚΚΕ με αδερφικούς δεσμούς. Το ΚΚΕ διατήρησε επίμονο αγώνα στην υπεράσπιση του ελληνικού λαού και των μαζών που μοχθούν μπροστά στην άρνηση των κοινωνικών και οικονομικών τους επιτευγμάτων. Κατανοούμε τις ανησυχίες σας ως προς την περιθωριοποίηση των λαών, ιδίως των εργατών, υπό το τρέχον σύστημα, που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι υπερασπίζεστε τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα που θυσιάζονται για τα συμφέροντα των ηγετικών δυνάμεων στην ΕΕ και τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου που αγνοούνται από το κυβερνών καθεστώς, τα οποία πηγάζουν από πατριωτική και προλεταριακή αφοσίωση.

Το PFB και το NLFB, που αποτελούν τον πυρήνα του δημοκρατικού και αριστερού ρεύματος μέσα στην αντιπολίτευση του Μπαχρέιν, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να ενώσουν τη δημοκρατική αριστερά και να διατηρήσουν την ενότητα του συνταγματικού κινήματος.

Η χώρα μας γίνεται μάρτυρας σημαντικών εξελίξεων που θα είναι αποφασιστικές για δεκαετίες. Το Συνταγματικό Κίνημα, που ξεκίνησε στα τέλη του 1994, διασφάλισε την εντολή περισσοτέρων από 25 χιλιάδων πολιτών ανδρών και γυναικών, διαφόρων πολιτικών ρευμάτων και κοινωνικών θέσεων. Ο στόχος του κινήματος ήταν και εξακολουθεί να είναι η αποκατάσταση της συνταγματικής αρχής, που είχε ανασταλεί από το 1975 και να επιλύσει τις πολιτικές κρίσεις που κατακλύζουν τη χώρα από τότε. Το ειρηνικό Συνταγματικό Κίνημα αντιμετωπίστηκε με σθεναρή δύναμη, σκληρή διασπαστική πολιτική και συμμαχίες δαιμόνων. Το Μπαχρέιν είναι ζωτικό για την παγκόσμια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ως περιφερειακή στρατιωτική και μυστική εξουσία στον Αραβικό Κόλπο. Επί προσθέτως είναι το περιφερειακό και τραπεζικό κέντρο που απορροφά τα πετρο-δολάρια.

Ο νέος Εμίρης, κύριος (shaik) Χαμάντ Αλκαλίφ, που ανέλαβε στις 6 Μαρτίου 1999, βάζει μπρος σχέδιο να εμποδίσει τον αγώνα του λαού για πραγματική δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία της χώρας του. Αυτός και η κυβέρνησή του απεργάζονται ένα σχέδιο, ώστε να τροποποιήσουν το Σύνταγμα, να ανακηρύξουν μοναρχία και να δημιουργήσουν πιστούς θεσμούς που αρνούνται στους ανθρώπους πραγματική συμμετοχή στη διακυβέρνησή τους. Αυτό το σχέδιο πρόκειται να οριστικοποιηθεί ως τις 23 Δεκεμβρίου 2000, όπου ο Εμίρης θα αναζητήσει την υποστήριξη των ηγετών του GCC στη σύνοδό τους στο Μπαχρέιν στις 27-28 Δεκεμβρίου 2000. Διακηρύσσοντας τη λεγόμενη Συνταγματική Μοναρχία, ενώ εκατοντάδες από την αντιπολίτευση είναι φυλακισμένοι, πολιτικοί διαφωνούντες είναι εξόριστοι και σε χιλιάδες αρνούνται υπηκοότητας. Παρά την προπαγάνδα για ευημερία, το βιοτικό επίπεδο των μαζών έχει επιδεινωθεί.

Ζητούμε οι συμμετέχοντες και καλεσμένοι αυτού του συνεδρίου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο λαό του Μπαχρέιν στον αγώνα του για δημοκρατία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και την κυριαρχία της χώρας τους.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία για το συνέδριό σας

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη των εργαζόμενων λαών του κόσμου

Το Λαϊκό Μέτωπο στο Μπαχρέιν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΑΝΙΑΣ
Ενθάρρυνση και στις δικές μας προσπάθειες

Από την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας δόθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας, χαιρετίζω το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και διαβεβαιώνω τους Ελληνες κομμουνιστές για την αλληλεγγύη μας και τα αδελφικά μας συναισθήματα.

Τη στιγμή κατά την οποία το κομμουνιστικό κίνημα στο σύνολό του είχε σοβαρά πληγεί από την αντεπανάσταση, πολλά κομμουνιστικά κόμματα συρρικνώθηκαν σ' ένα τμήμα της πρώην δύναμής τους, οι Ελληνες κομμουνιστές επωμίστηκαν την ευθύνη να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να επανενώσουν το κατακερματισμένο παγκόσμιο κίνημα.

Κατά συνέπεια, το θεωρώ τιμή να παρευρίσκομαι ανάμεσα στους προσκεκλημένους στο 16ο Συνέδριό σας και η παρουσία μας σ' αυτό το γεγονός πρόκειται να αποτελέσει μια ενθάρρυνση στις προσπάθειές μας να ξαναχτίσουμε το κόμμα μας.

Χένρικ Στάμερ Χέκλιν

Εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Δανίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ