Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η διεθνής συνεργασία

Η αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας κατέθεσε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το παρακάτω χαιρετιστήριο:

«Σύντροφοι!

Με μεγάλη χαρά μεταφέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς των Σουηδών κομμουνιστών προς το 16ο Συνέδριό σας. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι οι εργασίες αυτών των ημερών θα έχουν μεγάλη σημασία για το ΚΚΕ και τον ελληνικό λαό, αλλά και ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στο διεθνή αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο των μονοπωλίων και τον ιμπεριαλισμό.

Εμείς οι Σουηδοί κομμουνιστές νιώθουμε σεβασμό και εκτίμηση στο σταθερό και συνεπή αγώνα που κάνετε για τους εργαζόμενους της χώρας σας και μαζί τους, για την ειρήνη και την αλληλεγγύη.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την εκτίμησή μας στις προσπάθειες που κάνει το ΚΚΕ για να συντονίσει και να δυναμώσει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Περισσότερο από ποτέ χρειάζεται σήμερα η διεθνής συνεργασία των κομμουνιστών και όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Η κατάσταση για τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχει χειροτερέψει σοβαρά σε όλο τον κόσμο. Πόλεμοι, καταπίεση, πείνα, κοινωνικές περικοπές, ανεργία και διαρκώς λιγότερη δημοκρατική επιρροή, είναι για δισεκατομμύρια ανθρώπους μια πραγματικότητα - και η ανάπτυξη στην παρούσα φάση πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση. Τόσο στις βιομηχανικές χώρες, όσο και στον τρίτο κόσμο, η επιρροή και η άμεση εξουσία του κεφαλαίου έχει αυξηθεί σε βάρος του λαού.

Η έλλειψη ενός σοσιαλιστικού σχηματισμού στην Ευρώπη έχει ενισχύσει τον επιθετικό χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού. Η βία και η γλώσσα της δύναμης ορίζουν τις διεθνείς σχέσεις. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία είναι η εισαγωγή σε ένα νέο, επικίνδυνο πολιτικό σενάριο. Τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα πάνε να καθιερώσουν ξανά τον πόλεμο ως κατευθείαν πολιτικό μέσο εξουσίας.

Ο ρόλος των ΗΠΑ ως πρώτο και κυρίαρχο κράτος καθορίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά την εικόνα του κόσμου.

Στη Σουηδία συνεχίζεται η διάλυση του κράτους πρόνοιας. Ο δημόσιος τομέας ιδιωτικοποιείται με φρενήρη ρυθμό και η κοινωνία χαρακτηρίζεται από βαθιές ταξικές διαφορές. Οι αλλαγές που το εργατικό κίνημα πραγματοποίησε με μακρόχρονο αγώνα, γκρεμίζονται από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση εντελώς υποταγμένη στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται δίχως δουλιά και η χρόνια ανεργία παγιώνεται. Οσοι έχουν δουλιά βρίσκονται κάτω από όλο και σκληρότερη πίεση και σε συνθήκες εργασίας που καθορίζονται μόνο από την προσπάθεια των μεγαλομετόχων για ύψιστο κέρδος.

Ανθρωποι και περιβάλλον εξοντώνονται για τα κέρδη του κεφαλαίου, με καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνία σαν σύνολο και σαν άτομα. Αυξανόμενες χρόνιες ασθένειες, βία, εγκληματικότητα και δεξιός εξτρεμισμός είναι μερικά από τα σημάδια της τρέχουσας κοινωνικής κρίσης. Ξέρουμε ότι αυτή η περιγραφή ισχύει και για Ελλάδα εξίσου.

Το 1995 η Σουηδία σύρθηκε - αντίθετα από τη θέληση του κόμματός μας - στην ΕΕ και οι αρνητικές συνέπειες σημαδεύουν τη χώρα. Βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως το όργανο με το οποίο το κεφάλαιο πισωγυρίζει τις συνθήκες ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης και δημιουργεί όλο και πιο μεγάλο χώρο δράσης κάτω από τις προϋποθέσεις του σύγχρονου «παγκοσμιοποιημένου» ιμπεριαλισμού. Η ΟΝΕ είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους σ' αυτό το σχέδιο, που θα διευκολύνει τη μεταφορά της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας μακριά από τη δημοκρατική επιρροή. Μέχρι στιγμής το ρεύμα ενάντια στην ένταξη της Σουηδίας στην ΟΝΕ είναι τόσο ισχυρό που η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί. Ομως στην πράξη ο συντονισμός της σουηδικής πολιτικής σύμφωνα με τις νόρμες της ΕΕ, δουλεύει για τα καλά. Το μεγάλο κεφάλαιο χρησιμοποιεί την ΕΕ με την ΟΝΕ για να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στο διεθνή ανταγωνισμό. Αλλά το κριτήριο σ' αυτή τη διαδικασία δεν είναι η "εθνική" κυριαρχία ή το καλό του λαού, παρά μόνο το κέρδος. Για το λόγο αυτό η ΕΕ/ΟΝΕ δεν έχει καμιά σχέση με "διεθνισμό" και "αλληλεγγύη", όπως πολιτικοί που στρέφονται δεξιά θέλουν να κάνουν τον κόσμο να πιστεύει.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιθετικοί πόλεμοι στο όνομα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν ακόμη και σε μια Σουηδία με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προβληθεί ως η ενδεδειγμένη δράση ενάντια σε χώρες που προασπίζονται την εθνική τους κυριαρχία. Σήμερα Σουηδοί στρατιώτες συμμετέχουν, κάτω από νατοϊκή διοίκηση, στη διατήρηση της κατοχής σε ένα τμήμα της Γιουγκοσλαβίας.

Η Σουηδία, που η πραγματική της πολιτική πολλές φορές φάνηκε ότι ήταν μια προσβολή των διακηρύξεων ουδετερότητας, εμφανίζεται τώρα ανοιχτά ως υπάκουο όργανο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η Σουηδία έχει υιοθετήσει τη θεωρία επιθετικής εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ενεργά συμμετέχει στην οικοδόμηση των νέων στρατιωτικών δομών τους και στη νέα δίνη των εξοπλισμών.

Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, ή, όπως λέμε εμείς οι κομμουνιστές, η αυξανόμενη κυριαρχία του καπιταλισμού σε όλους τους τομείς της ζωής στον πλανήτη, επιτάσσει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ενάντια στη δεξιά επίθεση. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι, ομάδες και δυνάμεις που όπως εμείς βιώνουν τις αδικίες της καπιταλιστικής κοινωνίας και τα αδιόρθωτα προβλήματα. Πολλοί επιδιώκουν μια καλύτερη, κοινωνικότερη, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο σταθερή, εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία. Με όλους αυτούς θα επιδιώξουμε ενότητα στη δράση και συνεργασία.

Τούτος ο αγώνας θα επιτύχει μόνο αν διεξαχθεί, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με συνεργασία και αλληλεγγύη. Καμιά όμως αλληλεγγύη και καμιά διεθνής συνεργασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική προσπάθεια, την προσωπική συμβολή στο σύνολο.

Από αυτές τις θέσεις προτρέπουμε σε κοινό αγώνα για ειρήνη και δημοκρατία - για το σοσιαλισμό.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ