Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θλίβεται και ανησυχεί», αλλά... μέχρις εκεί!

Δε φαίνεται διατεθειμένη να κάνει  οτιδήποτε θα ενοχλούσε το  τουρκικό καθεστώς  για τις δολοφονίες των  κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές   

Η ελληνική κυβέρνηση «θλίβεται και ανησυχεί» για τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας επέβαλε την «τάξη» στις φυλακές. Πέρα, όμως, από τη θλίψη, η Αθήνα δε φαίνεται διατεθειμένη και ικανή να πράξει οτιδήποτε θα ενοχλούσε το τουρκικό καθεστώς, θα έθετε σε δοκιμασία την ελληνοτουρκική προσέγγιση ή θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι χτες βρήκαν τη μέρα να προχωρήσουν σε εκροές κοινοτικών κονδυλίων προς την Αγκυρα!

«Με ανησυχία και θλίψη πληροφορηθήκαμε τα διαδραματισθέντα στις τουρκικές φυλακές", δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μπαγκλαντές, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τις δολοφονίες Τούρκων πολιτικών κρατουμένων. Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις, ιδίως μετά την υπογραφή της εταιρικής σχέσης, που, ακόμα μια φορά, αναδεικνύεται ως πυξίδα κριτηρίων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας». Η Ελλάδα δεν έχει μόνο δημοκρατικές ευαισθησίες, αλλά και έχει δώσει δημοκρατικούς αγώνες. «Υποστηρίζουμε πάντα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολύ σύντομα θα συζητήσω με τη (Σουηδή υπουργό Εξωτερικών) Αννα Λιντ, για να δούμε τις απόψεις της Προεδρίας γι' αυτό το ζήτημα και για την εφαρμογή της εταιρικής σχέσης και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην Αθήνα ο Δ. Ρέππας αναφέρθηκε στο κείμενο «των συναδέλφων βουλευτών». Μάλιστα, χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία ως «ένα δείγμα ανθρωπισμού και δημοκρατικής ευαισθησίας», προσπαθώντας να αφαιρέσει το πολιτικό της περιεχόμενο.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας επιδόθηκε στο συνηθισμένο ευχολόγιο, υποστηρίζοντας ότι «η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία έχει, κατ` επανάληψη, επισημανθεί από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, πρέπει η διεθνής κοινότητα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις, προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η κηλίδα αυταρχισμού και απάνθρωπης βίας στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία, συνέχισε ο Δ.Ρέππας, πρέπει να εναρμονιστεί με τους δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εχει αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης με την ΕΕ. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, παραδεκτό και να αποδειχτεί στην πράξη ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι υπέρτερη όλων των άλλων. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, θα αντιμετωπίσει και θα αναδείξει αυτό το θέμα με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Και, βεβαίως, ο Πρόεδρος της Βουλής, που έχει δείξει και στο παρελθόν ανάλογη ευαισθησία για τέτοια θέματα, θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες στο δικό του πεδίο αρμοδιοτήτων, προκειμένου, απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε άλλους θεσμούς, να φέρει το θέμα και να επισημάνει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει να αναληφθεί συντονισμένη πρωτοβουλία, ώστε έτσι, επιτέλους, να πάψει να υπάρχει αυτό το στίγμα για τον πολιτισμό μας».

Ο Θ. Πάγκαλος

Η κτηνώδης αντίδραση του τουρκικού κράτους, έδωσε αφορμές στον Θ. Πάγκαλο να ασκήσει με τον δικό του τρόπο κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Μετά την πρωτοβουλία του για τη σύνταξη του κειμένου, το οποίο υιοθετήθηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων, ο πρώην υπουργός, χτες, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ επιτέθηκε με διμύτητα στις βασικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής και προσωπικά στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου. «Δε με ενδιαφέρει ο κ. Παπανδρέου», είπε χαρακτηριστικά o πρώην υπουργός, και δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στην εξωτερική πολιτική. Αναφέρθηκε μάλιστα απαξιωτικά στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε ο πρώην υπουργός, «βρίσκεται στο Νεπάλ, για να αναπτύξει τις ελληνονεπαλικές σχέσεις». Ο Θ. Πάγκαλος επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί τη θέση του υποτελούς πριγκιπάτου της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θέση που της επιφυλάσσει η Τουρκία, ενώ τόνισε επίσης ότι «όσοι επιδιώκουν τη φιλία που προκύπτει από αμοιβαία χαριεντίσματα, χαριεντίζονται με τους δυνάστες και τους καταπιεστές». Τέλος, σημείωσε ότι πολλά από τα όπλα που σκοτώνουν τους κρατουμένους στην Τουρκία έχουν αγοραστεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο υπουργός Τύπου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, σημείωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ευρισκόμενος σε άλλες χώρες, στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, προωθεί τα εθνικά συμφέροντα. Επιστρέφει στο τέλος της εβδομάδας. Το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την ηγεσία του κ. Παπανδρέου, ασχολείται με αυτό το θέμα και θα ασχοληθεί πιο συστηματικά, προκειμένου να καταλήξει στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει τις επόμενες ημέρες. Δε δικαιολογείται, λοιπόν, οποιαδήποτε κριτική για αμέλεια ή ολιγωρία. Ο υπουργός Εξωτερικών προωθεί τα συμφέροντα της χώρας με διάφορους τρόπους».

Οταν ο Δ.Ρέππας ρωτήθηκε για το τι περιμένει η Αθήνα από την ΕΕ, σχετικά με το θέμα της καταστολής στις τουρκικές φυλακές είπε «να αξιολογήσουν τη στάση της Τουρκίας, να "βαθμολογήσουν" τη συμπεριφορά της και να της στείλουν ένα μήνυμα ότι με αυτή την πολιτική στάση απομακρύνεται, δεν προσεγγίζει την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ