Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΥΓΗ»
Αλλαγή διευθυντή και νέα διευθυντική δομή

Σε αλλαγή του διευθυντή της «Αυγής» Δημήτρη Χατζησωκράτη προχώρησε το ΔΣ της εφημερίδας στην προχτεσινή συνεδρίασή του, κάνοντας δεκτή την πρόταση του προέδρου Φ. Ηλιού για μια νέα διευθυντική δομή και την αντικατάστασή του από τον ΚώσταΚάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε κανένα μέλος του ΔΣ που να μη συμφώνησε με την απόφαση αυτή, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμφωνία και του προσωπικού της εφημερίδας, το οποίο θα κληθεί τις επόμενες μέρες να κρίνει την απόφαση του ΔΣ με μυστική ψηφοφορία.

Ο Δ. Χατζησωκράτης, σε άρθρο του χτες στην «Αυγή», κάνει λόγο για «πολιτικές επιλογές», λέγοντας πως ναι μεν το ΔΣ είχε κάθε δικαίωμα να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, ωστόσο «κάθε κίνηση σηματοδοτεί μια πρόθεση και μια κατεύθυνση. Τα πρόσωπα - με μια συγκεκριμένη διαδρομή στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς - φορείς πολιτικών αντιλήψεων, έχουν πάντα το ρόλο τους. Οι επιλογές είναι πολιτικές και σηματοδοτούνται με τα πρόσωπα».

Αξίζει να αναφερθεί πως μια τέτοια εξέλιξη κυοφορούνταν εδώ και καιρό. Η παραμονή του Δ. Χατζησωκράτη στη θέση του διευθυντή της εφημερίδας είχε αρχίσει να συζητιέται πριν το Συνέδριο του Συνασπισμού. Στα τέλη του περασμένου Μάη δημοσιεύτηκαν στον Τύπο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το προσωπικό της εφημερίδας ζητούσε αντικατάστασή του. Τα ίδια δημοσιεύματα έφεραν ακόμα και τον Ν. Κωνσταντόπουλο σφόδρα δυσαρεστημένο από τη «φιλοεκσυγχρονιστική» στροφή της «Αυγής», για την οποία επέρριπταν την ευθύνη στον Δ. Χατζησωκράτη.

Η τελευταία εξέλιξη δεν αποτελεί παρά αντανάκλαση της έρπουσας κρίσης στο Συνασπισμό και της σύγκρουσης μεταξύ τάσεων και ομάδων. Με τον τρόπο αυτό άλλωστε ολοκληρώνεται η αναδιάταξη και η ανακατανομή ρόλων που άρχισε μετά το Συνέδριο του ΣΥΝ, ως αποτέλεσμα της ανάδειξης του «αριστερού ρεύματος» σε κυρίαρχο στον εσωκομματικό συσχετισμό δυνάμεων. Ετσι, στην απόφαση απομάκρυνσης του Δ. Χατζησωκράτη θα βάρυνε και το γεγονός ότι ο ίδιος στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΝ τάχθηκε με τη μειοψηφία των «εκσυγχρονιστών».

Να σημειώσουμε εδώ πως η απομάκρυνσή του έρχεται λίγες μέρες μετά την αντίδραση του Θ. Μαργαρίτη (ομοϊδεάτη του Δ. Χατζησωκράτη και με κοινή διαδρομή) για τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνδιάσκεψη της ΝΕ Β` Αθήνας του Συνασπισμού. Θυμίζουμε πως ο Θ. Μαργαρίτης στηλίτευσε την επιλογή της ηγεσίας για την πλήρωση της θέσης του γραμματέα της ΝΕ, που μέχρι τότε κατείχε ο ίδιος, λέγοντας πως αυτές εκφράζουν «παρωχημένες αντιλήψεις υπερίσχυσης εσωκομματικών μηχανισμών, της στρεβλής έννοιας περί "κομματικής νομιμότητας"» και ακόμα «αναπαραγωγή περιχαρακώσεων σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες, όπως προέκυψαν από το τελευταίο συνέδριο».

Αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΝ

Τρία μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ οι Μ. Παπαγιαννάκης, Θ. Μαργαρίτης, Κ. Πουλάκης, με ανακοίνωσή τους χτες εκφράζουν την έκπληξή τους γιατί όπως αναφέρουν «μάθαμε ότι, προφανώς και με τη συναίνεση του ΣΥΝ, επήλθαν σημαντικές αλλαγές στη διεύθυνση της εφημερίδας χωρίς να έχει γίνει απολύτως καμία σχετική συζήτηση σε οποιοδήποτε όργανο του ΣΥΝ και χωρίς επομένως να έχουμε ούτε καν ενημερωθεί για τους λόγους και τα πρόσωπα».

Σημειώνουμε εδώ ότι ο ΣΥΝ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας. Παρακάτω οι τρεις καταγγέλλουν ότι οι αλλαγές επήλθαν κατόπιν επιθυμίας της πλειοψηφίας, δηλαδή του «αριστερού ρεύματος». Αναφέρουν συγκεκριμένα: «Είναι φυσικό και εύλογο να αποφασίζει τελικά η πλειοψηφία και η εξ αυτής προκύπτουσα ηγεσία, αλλά η στοιχειώδης πολιτική λειτουργία επιβάλλει να αποφασίζει εκφραζόμενη μέσα στα όργανα και αφού ενημερώσει και ακούσει τα μέλη αυτών των οργάνων. Αλλιώς προκύπτουν σημαντικές πολιτικές ευθύνες και κάποια ερωτήματα, όπως π.χ., το πού και πώς, εκτός οργάνων, συνήλθε η πλειοψηφία μόνη της, αν βέβαια συνήλθε, και πήρε τις αποφάσεις της. Πιο σημαντικό ωστόσο είναι το ερώτημα που αφορά στις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της απόφασης, γιατί ασφαλώς υπάρχουν και είναι για την ώρα ατεκμηρίωτες και ως εκ τούτου δυσδιάκριτες».

Και η απάντηση

Ο συντονιστής της ΠΓ Στ. Πιτσιόρλας απάντησε στη δήλωση των τριών, ισχυριζόμενος πως ο ΣΥΝ «ως μέτοχος συμμετέχει στην εκλογή του ΔΣ, δεν παρεμβαίνει, όμως, κατά κανέναν τρόπο στο έργο του. Για τη στάση του ΣΥΝ ως μετόχου κατά την εκλογή του ΔΣ υπήρξε αναλυτική συζήτηση στην ΠΓ του ΣΥΝ». Αναφέρει ακόμα πως σε ειδική συνεδρίαση η ΠΓ ενημερώθηκε από το ΔΣ της εφημερίδας για το σύνολο των αλλαγών και πως σε εκείνη τη συνεδρίαση, που ήταν παρόντες οι τρεις, εκφράστηκε πάλι η απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΔΣ να χειριστεί όλα τα ζητήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς έκτακτο συνέδριο με πολλές αντιδράσεις (2010-01-28 00:00:00.0)
Ολα τα μέτωπα ανοιχτά σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ (2010-01-17 00:00:00.0)
Συνεχείς τριβές και αντιπαραθέσεις (2009-08-06 00:00:00.0)
Από το 13ο στο 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2001-07-17 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στραμμένο στο Συνέδριο (2000-04-20 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις για την "Αυγή ΑΕ" (1999-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ