ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Χρέος όλων σήμερα να κατέβουν στα Προπύλαια
  • Μεγάλοι μαζικοί φορείς καλούν στη συγκέντρωση στις 5 μ.μ.
  • Επίσης στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου

Στρατιώτες πυροβολούν ενώ ένας κρατούμενος βρίσκεται στο έδαφος. Φυλακή Ουμράνιγιε...

Associated Press

Στρατιώτες πυροβολούν ενώ ένας κρατούμενος βρίσκεται στο έδαφος. Φυλακή Ουμράνιγιε...
Γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ομοσπονδιών και σωματείων της χώρας μας προς τους αγωνιζόμενους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της Τουρκίας. Ολοι, με ανακοινώσεις τους, καλούν τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους συμμετέχοντας σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και στην πορεία που θα ακολουθήσει μετά προς την τουρκική πρεσβεία.

Παράλληλα, μια ακόμα αποστολή αλληλεγγύης - με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών κινημάτων - θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη. Η πρωτοβουλία, αυτή τη φορά, ανήκει στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και ήδη στην «πρόσκληση» ανταποκρίθηκαν η ΑΔΕΔΥ, η ΟΤΟΕ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η ΕΕΔΥΕ. Μέσα στις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί εάν στη συγκεκριμένη αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει η ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΙΝΑΠ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και άλλοι φορείς.

Πάντως. τα δημοσιογραφικά γραφεία γέμισαν και χτες απ' τα δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατουμένους της Τουρκίας, που φθάνουν σχεδόν απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Το ΠΑΜΕ, στη νέα ανακοίνωσή του, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στους Τούρκους αγωνιστές και καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση ως φυσικό αυτουργό αυτών των εγκλημάτων. Παράλληλα, καταγγέλλει και τους ηθικούς αυτουργούς αυτών των εγκλημάτων, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, «που ως "Πόντιοι Πιλάτοι" συστήνουν, ένθεν και ένθεν, αυτοσυγκράτηση εξομοιώνοντας θύματα και θύτες». «Ευθύνες τεράστιες επωμίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, ως μέλος της ΕΕ αλλά και αυτοτελώς, γιατί, διά του πρωθυπουργού, αρκέστηκε σε μια απλή "πλατωνική" διαμαρτυρία», τονίζει το ΠΑΜΕ. Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

Στρατιώτες ανοίγουν τρύπες σε οροφές για να εισβάλλουν στα κελιά όπου βρίσκονται οι απεργοί πείνας. Φυλακές Τσανάκαλε

Associated Press

Στρατιώτες ανοίγουν τρύπες σε οροφές για να εισβάλλουν στα κελιά όπου βρίσκονται οι απεργοί πείνας. Φυλακές Τσανάκαλε
Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, προς όλο τον λαό, να πάρει μέρος στη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας, αλλά και ένα ανελέητο «κατηγορώ» για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και τη σιωπή της «πολιτισμένης» Δύσης, απευθύνουν με ανακοινώσεις δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας. Συγκεκριμένα, καταγγελίες εξέδωσαν τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας, Ενωση Αμμοβολιστών-Καθαριστών και Σωματείο Ηλεκτρονικών Θαλάσσης), η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο Στέφενσων», η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού- Δέρματος Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού-Δέρματος Ν. Αττικής, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, οι «Γιατροί του Κόσμου», η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου και το παράρτημα Λουτρακίου-Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ. Στη Θεσσαλονίκη ψηφίσματα καταγγελίας εξέδωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης, τα ΔΣ των Α΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ και το ΔΣ του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ειρήνης και Φιλίας.

Να σημειωθεί, τέλος, πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει πως θα απευθυνθεί στους Ευρωπαϊκούς Δικηγορικούς Συλλόγους και στις Διεθνείς Ενώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα για να εκδηλώσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται στην Τουρκία. «Αυτές οι παραβιάσεις στιγματίζουν την ιστορία του ανθρωπίνου πολιτισμού με τρόπο που βρίσκει ιστορική αναλογία μόνο με τη μαύρη περίοδο του ναζισμού», λέει χαρακτηριστικά ο ΔΣΑ.

Στη Λάρισα

Παράλληλα, εκδήλωση συμπαράστασης στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους διοργανώνουν σήμερα, στις 7 μ.μ., στη Λάρισα το Εργατικό Κέντρο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Κίνηση Επιστημόνων, Διανοουμένων, Καλλιτεχνών και η Επιτροπή Ειρήνης. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, θα μιλήσουν μεταξύ των άλλων, ο Αχμέτ Γιαλούν, Τούρκος πολιτικός εξόριστος, απεργός πείνας, και ο Γιώργος Αδαμίδης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλουν και τα ρέστα

Καπνός αναδύεται από τις φωτιές και τα δακρυγόνα: Φυλακές Τσανάκαλε

Associated Press

Καπνός αναδύεται από τις φωτιές και τα δακρυγόνα: Φυλακές Τσανάκαλε
Ενοχλημένη εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί με διάβημα για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη έκανε λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ θα βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό της χώρας. «Πιστεύουμε, είπε, ότι όταν η Τουρκία επιλύσει με επιτυχή τρόπο όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, τότε θα έχει φθάσει και η στιγμή, θα είναι ώριμες οι συνθήκες, να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια σε πλήρη βαθμό».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι «τα θέματα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσει η Τουρκία. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν λόγο να επισημαίνουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, επειδή, ως μέλη της ΕΕ, συγκροτούν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αύριο θα παρακάθονται στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία και θα λαμβάνουν αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα της Ευρώπης. Εχουν κάθε λόγο, λοιπόν, να συμβάλουν, ώστε να προετοιμαστεί η Τουρκία, προκειμένου να έρθει η στιγμή που θα γίνει μέλος της ΕΕ. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί εξαρτάται κυρίως από την ίδια την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα».

Ο Δ. Ρέππας, πάντως, επανέλαβε ότι «στην Τουρκία, κατ' επανάληψη, έχει σημειωθεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολίτες της Τουρκίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με τον τρόπο που επιθυμούν, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να μιλήσουν τη γλώσσα τους και όταν φυλακίζονται, ως πολιτικοί κρατούμενοι πλέον, αντιμετωπίζονται με τρόπο που οδηγεί στην εξόντωση, στην αφαίρεση της ίδιας της ζωής τους. Αυτά τα τραγικά φαινόμενα, τα οποία κατ' επανάληψη έχει διαπιστωθεί ότι εκδηλώνονται στην Τουρκία, δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι πρέπει να χαρακτηρίζει μια χώρα, η οποία επιθυμεί να προσεγγίσει την ΕΕ και να ενταχθεί σε αυτή».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος με αφορμή τα γεγονότα στην Τουρκία αμφισβήτησε τις κυβερνητικές επιλογές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Δ. Ρέππας είπε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα «γιατί καθένας, στο πλαίσιο των κυβερνητικών ή κομματικών λειτουργιών, έχει όχι απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση να εκφράζει τις απόψεις του και να συμβάλει στη βελτίωση της ακολουθούμενης πολιτικής. Θεωρούμε ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης και του Εκτελεστικού Γραφείου, ιδιαιτέρως αυτά, κάνουν ό,τι καλύτερο, προκειμένου να ανταποκριθούν στην εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός».

Σεβασμός στα στοιχειώδη δικαιώματα του ανθρώπου

Κάλεσμα προς τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις επιθέσεις στις φυλακές της χώρας και να ικανοποιήσουν το απόλυτα δίκαιο αίτημα των πολιτικών κρατουμένων να μη λειτουργήσουν τα «λευκά κελιά», απευθύνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» σε διαμαρτυρία - έκκλησή της.

Ολόκληρο το κείμενο της διαμαρτυρίας - το οποίο υπογράφουν οι Κ. Διάκος, Αλ. Ζορμπαλά, Δ. Καλτσώνης, Γ. Κακουλίδης, Γ. Κούρτοβικ, Στ. Κοιλάκος, Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, Γ. Νάκης, Ηλ. Νικολόπουλος, Χ. Παπαμάργαρης, Τ. Παππάς, Αγγ. Ρεμπής, Χρ. Σουλελές, Χρ. Σκεπετάρης, Αντ. Σκυλλάκος, Χ. Σμυρνιώτης, Γ. Σταυρόπουλος, Ν. Τσιούνης, Αλ. Τσώλης και Σπ. Φυτράκης - έχει ως εξής:

«Η "Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη" διαμαρτύρεται με τον πιο έντονο τρόπο για την επίθεση της αστυνομίας και του στρατού στις τουρκικές φυλακές εναντίον των πολιτικών κρατουμένων - απεργών πείνας, που προκάλεσε το θάνατο πολλών πολιτικών κρατουμένων και πλήθος τραυματιών, καθώς επίσης και κατά των συγκεντρωμένων συγγενών των πολιτικών κρατουμένων έξω από τις φυλακές.

Καλεί τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτήν την επίθεση και να ικανοποιήσουν το απόλυτα δίκαιο αίτημα των πολιτικών κρατουμένων να μη λειτουργήσουν τα κελιά απομόνωσης ("λευκά κελιά"). Ζητά επίσης, στο πλαίσιο του σεβασμού των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτά καθορίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την αποκατάσταση των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τους αγωνιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη γειτονική χώρα και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να θέσει το σοβαρό αυτό θέμα και να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, μάλιστα, επέλεξε τη συγκυρία αυτή για να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Τουρκία».

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Εμπρακτη συμπαράσταση στους πολιτικούς κρατούμενους

Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της Τουρκίας εκφράζουν οι Πολιτικές Νεολαίες της χώρας μας, που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη σημερινή συγκέντρωση που διοργανώνει η «Επιτροπή Αλληλεγγύης» και καλούν το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά. Η ΚΝΕ, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, η ΟΝΝΕΔ, η Νεολαία Συνασπισμού - ΕΑΝ και η Νεολαία ΔΗΚΚΙ κατέληξαν σε μια κοινή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν τη βάρβαρη επέμβαση και την καταπάτηση των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών της Τουρκίας, με την ανοχή κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και ζητούν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την κατάργηση των «λευκών κελιών».

Η ανακοίνωση των Πολιτικών Νεολαιών έχει ως εξής: «Εμείς οι πολιτικές νεολαίες καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βάρβαρη επέμβαση των δυνάμεων του τουρκικού καθεστώτος στις τουρκικές φυλακές, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων πολιτικών κρατουμένων και τον τραυματισμό πολύ περισσότερων.

Καταγγέλλουμε τον αυταρχικό αντιδημοκρατικό κατήφορο της τουρκικής κυβέρνησης, που κλιμακώθηκε με τη θέσπιση και δημιουργία κελιών τύπου - F ("λευκά κελιά").

Με τα πρόσφατα γεγονότα αναδεικνύεται δραματικά το γενικότερο πρόβλημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών της Τουρκίας, με την ανοχή κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια περίοδο που δρομολογείται η ενταξιακή της πορεία με ό,τι απορρέει από αυτή. Ολες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να πάρουν σαφή θέση στο πολιτικό και ανθρωπιστικό ζήτημα που αναδείχτηκε.

Καλούμε τη νεολαία, καθώς και τους κοινωνικούς, πολιτικούς και επιστημονικούς φορείς να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα του λαού και της νεολαίας της Τουρκίας για δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από τις τουρκικές φυλακές. Την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Την κατάργηση των κελιών τύπου -F ("λευκά κελιά")».

ΟΓΕ
Καταγγελία της θηριωδίας

Ανακοίνωση - καταγγελία για τις συνεχιζόμενες θηριωδίες στις τουρκικές φυλακές εξέδωσε χτες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Σε αυτήν αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε τη νέα θηριωδία του στρατοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας, ενάντια στους Τούρκους πολιτικούς κρατουμένους, απεργούς πείνας στις τουρκικές φυλακές. Αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της.

Καταγγέλλουμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ που υποκριτικά δε βλέπουν την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ' αυτή τη χώρα, όταν στο όνομα της υπεράσπισης αυτών των δικαιωμάτων βομβαρδίζουν ολόκληρους λαούς ή τους επιβάλλουν τον αργό θάνατο και τα εμπάργκο τους.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους αγωνιστές (στις μανάδες και στους συγγενείς τους) των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σ' αυτή τη χώρα.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους και την κατάργηση των "λευκών κελιών".

Κάνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να μπει μπροστά στις χώρες της ΕΕ, να καταγγείλει, να πιέσει και να απαιτήσει από τους διεθνείς οργανισμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα να σταματήσει αυτή η βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

ΕΕΔΥΕ
Κινητοποίηση για να σταματήσει η δολοφονία

Ολοι σήμερα στη συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στα Προπύλαια

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της, καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας σήμερα Παρασκευή στις 5.00 μ.μ. στα Προπύλαια, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Η ΕΕΔΥΕ, στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει: «Εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος, καταγγέλλει την επίθεση και τη δολοφονία πολιτικών κρατουμένων από τις τουρκικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις». Το στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας, επισημαίνεται, με τις ευλογίες και την ανοχή της «δημοκρατικής» Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη σιωπή και τις υποκριτικές κορόνες όλων όσοι συναινούν στη «νέα τάξη» της «Δημοκρατίας υπό προϋποθέσεις» που διαμορφώνεται στο διεθνές πεδίο, δολοφονεί απροκάλυπτα Τούρκους αγωνιστές που αρνούνται τον εγκλεισμό τους στα «λευκά κελιά». Η εφαρμογή αυτού του απάνθρωπου μέτρου γίνεται στα πλαίσια των «αντιτρομοκρατικών συμφωνιών» που προωθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών.

Η ΕΕΔΥΕ, μέσα από την ανακοίνωση, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πολιτικούς κρατούμενους και τον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό. Και επισημαίνει ότι «ήδη, εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ έχουν επισκεφτεί δυο φορές την Τουρκία, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του φιλειρηνικού κινήματος».

Η ΕΕΔΥΕ, τέλος, καλεί τις επιτροπές ειρήνης να κινητοποιήσουν το λαό για να ασκηθούν πιέσεις, για να σταματήσει η δολοφονία των κρατουμένων και η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από την τουρκική κυβέρνηση.

ΕΕΔΔΑ
Να ενισχυθεί η διεθνής συμπαράσταση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει «με αγανάκτηση και αποτροπιασμό» τη δολοφονία και το σοβαρό τραυματισμό, απ' τις δυνάμεις του τουρκικού στρατοκρατικού καθεστώτος, δεκάδων πολιτικών κρατουμένων - απεργών πείνας, που ζητούν την κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου 3713, σύμφωνα με τον οποίο νομιμοποιούνται, ουσιαστικά, τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις και οι δολοφονίες, καθώς και την άμεση κατάργηση των «λευκών κελιών» απομόνωσης, με τα οποία οι αρχές ασφαλείας επιδιώκουν να εξοντώσουν - φυσικά και ψυχικά - τους πολιτικούς κρατούμενους.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι διεξάγουν έναν τόσο ηρωικό, αλλά και άνισο αγώνα. Και δεν είναι η πρώτη φορά, που οι αρχές ασφαλείας τούς χτυπάνε αλύπητα. Αρκεί να θυμηθούμε τη μεγαλειώδη απεργία πείνας μέχρι θανάτου του 1996, ή την εισβολή στην κεντρική φυλακή της Αγκυρας το 1999», επισημαίνει η ΕΕΔΔΑ.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει πως ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε αυτές τις επιθέσεις και εκτελέσεις που οργανώνει το τουρκικό καθεστώς είναι η ενίσχυση της διεθνούς συμπαράστασης και αλληλεγγύης με τους πολιτικούς κρατούμενους και τον τουρκικό λαό. Τέλος, και η ΕΕΔΔΑ καλεί τα μέλη της και κάθε προοδευτικό Ελληνα να πάρουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και στην πορεία που θα γίνει στην τουρκική πρεσβεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ