ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ
Αντί να καταργεί το φόρο στο πετρέλαιο ψάχνει για νέα πρόστιμα

Ανησυχητικές κυβερνητικές διαρροές περί σαρωτικών ελέγχων σε λέβητες κεντρικής θέρμανσης για να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται

Στις διαθέσεις του... ανέμου επαφίεται η παρουσία της αιθαλομίχλης πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και όχι μόνο, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική που παγώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζει αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα, που στο βάθος κρύβουν νέες ευκαιρίες για να αρπάξει χρήμα από τα λαϊκά νοικοκυριά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την πρόσφατη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, η κυβέρνηση ετοιμάζει «σαρωτικούς ελέγχους» για να διαπιστωθεί η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι λέβητες κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια. Ακόμη δεν αποκαλύπτεται τι θα ισχύει σε περίπτωση που οι καυστήρες λόγω παλαιότητας ή άλλης αιτίας κριθούν από τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια ως «ρυπογόνοι», πάντως υπό τις σημερινές συνθήκες κανένα ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Αλλωστε, εντέχνως όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν μια λογική «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να βρουν τον ένοχο για τα τοξικά νέφη που πνίγουν συνοικίες της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας, στα φτωχά νοικοκυριά που καίνε «ακατάλληλη καύσιμη ύλη» για να ζεσταθούν...

Η κυβέρνηση δείχνει επίσης να προσανατολίζεται στην παροχή «έκπτωσης» στο ηλεκτρικό ρεύμα, τις ημέρες που εμφανίζεται η αιθαλομίχλη και για όσα νοικοκυριά δεν ξεπερνούν τις 2000 kwh στην κατανάλωσή τους.

Πρόκειται για εμπαιγμό άνευ προηγουμένου, καθώς ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα ισχύσει τελικά η έκπτωση, ύψους 50% όπως διαρρέεται, το μέτρο θα εφαρμόζεται αφού θα εμφανίζονται οι επικίνδυνοι ρύποι πάνω από τις πόλεις. Δηλαδή χωρίς να αντιμετωπίζει την αιτία που παγώνουν τα νοικοκυριά καταφεύγει σε μια εκ των υστέρων διαχείριση που κι αυτή είναι σκέτη κοροϊδία. Δεν θα εφαρμόζεται προληπτικά όταν για παράδειγμα θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη της ΕΜΥ περί επερχόμενων καιρικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη αιθαλομίχλης, αλλά αφού τα τοξικά νέφη «πνίξουν» τους κατοίκους των αστικών και ημιαστικών περιοχών της χώρας. Κι αν στο μεταξύ... «φυσήξει», τότε η έκπτωση δεν θα εφαρμόζεται καθόλου.

Είναι προφανές ότι δεν επιδιώκεται η ουσιαστική αντιμετώπιση ενός εξαιρετικά επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία φαινομένου, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων «για την προστασία των πολιτών». Στην πραγματικότητα, αυτό που για μία ακόμη φορά προκύπτει, είναι ότι η συγκυβέρνηση εμμένει στην εγκληματική της πολιτική που καταδικάζει στην ενεργειακή φτώχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, δίχως να την απασχολούν οι συνέπειες.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Επιχείρηση θωράκισης των αστικών θεσμών

Ευρύτερες διαστάσεις αναμένεται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα η συζήτηση για τη λεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, αναφέρθηκε θετικά στους σχεδιασμούς αυτούς, ενώ ήδη γι' αυτό το ζήτημα ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, νομικοί και επιχειρηματίες, σε ημερίδες και συναντήσεις παρουσιάζουν το θέμα ως αναγκαιότητα. Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στην επιχείρηση παραπέρα θωράκισης των θεσμών του αστικού κράτους, της παραπέρα προσαρμογής τους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, δεν είναι καθόλου άσχετες με την προωθούμενη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού και δεν ωφελούν σε τίποτε το λαό.

Το 2013 συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2008 και μπορούν πλέον να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 110 παρ. 6 του ισχύοντος Συντάγματος. Η συζήτηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα στη Βουλή αφορά στο ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις που θα πάνε για ψήφιση στην επόμενη Ολομέλεια (τη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές) και χρειάζονται 180 ψήφους για να αναθεωρηθούν.

Η συνταγματική αναθεώρηση έρχεται ως προσπάθεια του αστικού κράτους από τη μια να αφαιρέσει δημοκρατικές κατακτήσεις που κάτω από τη λαϊκή πάλη είχαν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα και παραμένουν κι από την άλλη να κατοχυρώσει και θεσμικά στις νέες συνθήκες την εξουσία του. Μια τέτοια προοπτική σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη αναμόρφωση - αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού κόσμου και το νέο διπολισμό, εμποδίζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων, το μόνο που θα φέρει είναι νέες απογοητεύσεις, διαψεύσεις και άλλα χαμένα χρόνια, με το λαό να ελπίζει σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση, ενώ η αστική τάξη θα παραμένει στην εξουσία.

Οι προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής, έρχονται - στο όνομα της επίτευξης «ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» - να ζητήσουν παραπέρα αντιδραστικοποίηση των διατάξεων για τον έλεγχο και τη λειτουργία των κομμάτων, καθώς και την ανάγκη αλλαγών στον εκλογικό νόμο και τις συνταγματικές προβλέψεις, έτσι ώστε να υπηρετείται καλύτερα ο στόχος της συγκρότησης σταθερών αστικών κυβερνήσεων, με ικανότητα προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαρακτηριστικά, σε συζήτηση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τέλη Νοέμβρη, με τη συμμετοχή δικαστικών, εκλογολόγων, πανεπιστημιακών (στους διοργανωτές φιγουράριζαν και οικονομικοί παράγοντες, όπως το ΙΟΒΕ και «σύμβουλοι επιχειρήσεων»), ακούστηκαν τοποθετήσεις ενάντια στον έντονο κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία της χώρας και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Στο όνομα της υπεράσπισης του «φιλελεύθερου πολιτικού συστήματος» ζητείται η θεσμοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων ώστε να μην αρκεί μόνο η δήλωση ενός κόμματος ότι «δεν σκοπεύει στη βίαιη διάλυση του πολιτεύματος», αλλά να υπάρχει και έλεγχος για την ειλικρίνεια μιας τέτοιας δήλωσης.

Ζητήθηκε εξάλλου να κατοχυρωθεί ως εκλογικό σύστημα η ενισχυμένη αναλογική προς χάριν της «κυβερνησιμότητας». Αλλά και η όποια μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 2% προτάθηκε, στόχευε όχι σε μια καλύτερη αντιπροσώπευση του λαού, αλλά στην ανεύρεση λύσεων σε αστικοκυβερνητικές δυσκολίες. Είναι χαρακτηριστικό το επιχείρημα ότι «το Μάη του 2012 το 19% του λαού έμεινε δίχως εκπροσώπηση επειδή δεν έπιασε το 3%. Αν το όριο ήταν 2% θα έμπαιναν στη Βουλή άλλα 4 κόμματα, φέρνοντας μαζί τους και άλλες κυβερνητικές δυνατότητες».

Ταυτόχρονα, γίνονται και προτάσεις για ενίσχυση του συστήματος ενάντια στην όποια προσπάθεια αμφισβήτησής του, όπως: Κατάργηση του άρθρου 86 για το ακαταδίωκτο των υπουργών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και ενίσχυσή του με αρμοδιότητες, θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου, ασυμβίβαστο των ιδιοτήτων βουλευτή και υπουργού κ.ά.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Ο ένας «δίνει» τον άλλον

Στον ανακριτή χτες, δίνοντας ονόματα, ο Π. Ευσταθίου πρώην εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας

Ως εκβιαζόμενο από τον συγκατηγορούμενο του Α. Κάντα, εμφάνισε χτες τον εαυτό του, ο πρώην εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS Παναγιώτης Ευσταθίου, που συνέχιζε την απολογία του μέχρι αργά χτες το βράδυ, ενώπιον του ανακριτή. Τον Ευσταθίου είχε κατονομάσει στην απολογία του ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Κάντας. Ο Ευσταθίου με τη σειρά του χτες κατονόμασε -σύμφωνα με πληροφορίες- τουλάχιστον δέκα πρόσωπα που πήραν μίζες για συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές, δηλώνοντας σε πρώτη φάση ότι πράγματι έδωσε μίζες συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ σε Ελληνες αξιωματούχους.

Οπως είπε, ήταν θύμα εκβιασμού και κατήγγειλε μάλιστα τον Α. Κάντα ότι ήταν αυτός που του ζήτησε χρήματα για να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας των επίμαχων οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι μίζες διακινήθηκαν μέσω της off shore εταιρείας IRON που ήταν ιδιοκτησία του, ενώ όπως είπε στον ανακριτή είναι ιδιοκτήτης άλλων δύο εξωχώριων εταιρειών.

Ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία κατονόμασε, συμπεριλαμβάνεται πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ), που δε βρίσκεται στη ζωή και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μίλησε, επίσης, για τρεις Γερμανούς, μεγαλοστελέχη της ATLAS που μοίραζαν μίζες, για να κατακυρώνονται στην εταιρεία οι συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα. Στην απολογία του, επιπρόσθετα, εμπλέκει πρώην επικεφαλή της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ), που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, πήρε μίζα που την έδωσε στον κουμπάρο και στενό φίλο του Α. Τσοχατζόπουλου, Παύλο Νικολαΐδη. Ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος της ΕΒΟ, ενώ στη συνέχεια κατέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Τέλος, φέρεται να απάντησε αρνητικά στις ερωτήσεις για το αν δωροδοκήθηκαν οι πρώην υπουργοί Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου, και ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος.

ΜΑΡΜΑΡΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κατέστρεψαν την τιμητική πλάκα για τον καπετάν Διαμαντή

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ καταγγέλλει την καταστροφή της τιμητικής πλάκας για τον καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου), που τοποθέτησε σε ειδική εκδήλωση το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ στον τόπο που σκοτώθηκε, στα Μάρμαρα Φθιώτιδας, τιμώντας τον αγωνιστή κομμουνιστή και ξεχωριστό ηγέτη, στρατηγό του ΔΣΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι "άγνωστοι" δράστες έχουν γνωστό στόχο. Η ενέργειά τους δε στρέφεται μόνο κατά του ΚΚΕ, προσβάλλει τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καταφέρεται σε βάρος αυτών που στρατεύτηκαν με το λαϊκό - εργατικό κίνημα και το υπηρέτησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Αυτή η πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη. Το ΚΚΕ θα εντείνει τη δράση του στο λαό και τη νεολαία για να γνωρίσει τη σύγχρονη ιστορία, τις θυσίες και την προσφορά του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, τη δράση αγωνιστών, όπως ο Καπετάν Διαμαντής, που διώχτηκαν γιατί υπηρέτησαν με τη δράση και τις ξεχωριστές ικανότητές τους το δίκιο του λαού, που δε συμβιβάστηκαν με την αστική τάξη. Η τιμητική πλάκα θα επανατοποθετηθεί».

Σε ισχύ το τέλος για τη ΝΕΡΙΤ

Στα τρία ευρώ το μήνα θα ανέρχεται το ανταποδοτικό τέλος για τη «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ ΑΕ). Το τέλος αυτό, ισχύει από την 1η Γενάρη και θα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών τα έσοδα για το 2014 μέσω αυτού του χαρατσιού θα φτάσουν στα 191 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ φτάνει στα 101 εκατομμύρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ