Παρασκευή 3 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ
Αντί να καταργεί το φόρο στο πετρέλαιο ψάχνει για νέα πρόστιμα

Ανησυχητικές κυβερνητικές διαρροές περί σαρωτικών ελέγχων σε λέβητες κεντρικής θέρμανσης για να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται

Στις διαθέσεις του... ανέμου επαφίεται η παρουσία της αιθαλομίχλης πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και όχι μόνο, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική που παγώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζει αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα, που στο βάθος κρύβουν νέες ευκαιρίες για να αρπάξει χρήμα από τα λαϊκά νοικοκυριά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την πρόσφατη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, η κυβέρνηση ετοιμάζει «σαρωτικούς ελέγχους» για να διαπιστωθεί η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι λέβητες κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια. Ακόμη δεν αποκαλύπτεται τι θα ισχύει σε περίπτωση που οι καυστήρες λόγω παλαιότητας ή άλλης αιτίας κριθούν από τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια ως «ρυπογόνοι», πάντως υπό τις σημερινές συνθήκες κανένα ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Αλλωστε, εντέχνως όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν μια λογική «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να βρουν τον ένοχο για τα τοξικά νέφη που πνίγουν συνοικίες της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας, στα φτωχά νοικοκυριά που καίνε «ακατάλληλη καύσιμη ύλη» για να ζεσταθούν...

Η κυβέρνηση δείχνει επίσης να προσανατολίζεται στην παροχή «έκπτωσης» στο ηλεκτρικό ρεύμα, τις ημέρες που εμφανίζεται η αιθαλομίχλη και για όσα νοικοκυριά δεν ξεπερνούν τις 2000 kwh στην κατανάλωσή τους.

Πρόκειται για εμπαιγμό άνευ προηγουμένου, καθώς ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα ισχύσει τελικά η έκπτωση, ύψους 50% όπως διαρρέεται, το μέτρο θα εφαρμόζεται αφού θα εμφανίζονται οι επικίνδυνοι ρύποι πάνω από τις πόλεις. Δηλαδή χωρίς να αντιμετωπίζει την αιτία που παγώνουν τα νοικοκυριά καταφεύγει σε μια εκ των υστέρων διαχείριση που κι αυτή είναι σκέτη κοροϊδία. Δεν θα εφαρμόζεται προληπτικά όταν για παράδειγμα θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη της ΕΜΥ περί επερχόμενων καιρικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη αιθαλομίχλης, αλλά αφού τα τοξικά νέφη «πνίξουν» τους κατοίκους των αστικών και ημιαστικών περιοχών της χώρας. Κι αν στο μεταξύ... «φυσήξει», τότε η έκπτωση δεν θα εφαρμόζεται καθόλου.

Είναι προφανές ότι δεν επιδιώκεται η ουσιαστική αντιμετώπιση ενός εξαιρετικά επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία φαινομένου, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων «για την προστασία των πολιτών». Στην πραγματικότητα, αυτό που για μία ακόμη φορά προκύπτει, είναι ότι η συγκυβέρνηση εμμένει στην εγκληματική της πολιτική που καταδικάζει στην ενεργειακή φτώχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, δίχως να την απασχολούν οι συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ