ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ
Υποσχέσεις και ξανά το «παραμύθι» της ανάπτυξης

Ο Ολάντ, που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, θα ...ξαναγίνει ο «κήρυκας της ανάπτυξης»
Ο Ολάντ, που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, θα ...ξαναγίνει ο «κήρυκας της ανάπτυξης»
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα αντανακλαστικά της γαλλικής αστικής τάξης προκάλεσε η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν και έτσι τη Δευτέρα το βράδυ ο «σοσιαλιστής» Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε διάγγελμά του, θέλησε να παίξει το «χαρτί» της ανάπτυξης για να «αλλάξει η εικόνα», όπως είπε, «που έχουν οι ψηφοφόροι και θεωρούν ότι η ΕΕ δεν τους προστατεύει». Θυμίζουμε ότι ο Ολάντ είχε παρουσιαστεί από σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, όπως το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως ο «άνεμος της αλλαγής στην ΕΕ», μόνο που εφάρμοσε τα μέτρα που πήραν ενάντια στους λαούς όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ανεξαρτήτως ταμπέλας.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα και τη νίκη της Λε Πεν, είπε ότι αποτελεί «ψήφο δυσπιστίας προς την Ευρώπη που έχει γίνει δυσανάγνωστη, απόμακρη, βασικά ακατανόητη, ακόμα και για τις κυβερνήσεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ «να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην εργασία». Και κατέληξε: «Είμαι Ευρωπαίος και είναι υποχρέωσή μου να αναμορφώσω τη Γαλλία και να επικεντρωθώ και πάλι στην Ευρώπη. Αύριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα επαναδιατυπώσω ότι προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη, η εργασία και οι επενδύσεις».

Επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις για μείωση της φορολογίας αλλά τόνισε ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα που παίρνονται, υποτίθεται για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, στην πραγματικότητα, όμως, για την ενίσχυση του κεφαλαίου για να ξεπεράσει την κρίση με λιγότερες απώλειες και είναι μέτρα που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Ο Ολάντ είχε, επίσης, χτες τηλεφωνική επικοινωνία με άλλους ηγέτες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, όπου, όπως ανακοινώθηκε, μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει η Ενωση. Φυσικά η ανησυχία των αστικών κομμάτων, είτε είναι σοσιαλδημοκρατικά είτε νεοφιλελεύθερα, αφορά τη διαπάλη για τη διαχείριση. Αυτό είναι, άλλωστε, το διακύβευμα και για τη Λεπέν, που, από άλλη μεριά και προβάλλοντας ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ, εκφράζει μια μερίδα του γαλλικού κεφαλαίου αλλά μπορεί, απ' ό,τι φαίνεται, πιο αποτελεσματικά να χειραγωγεί και τα λαϊκά στρώματα.

Χτες, επίσης, παραιτήθηκε από την ηγεσία του Γκωλικού UMP ο γραμματέας του Ζαν Φρανσουά Κοπέ, παίρνοντας την ευθύνη για την αποκάλυψη του σκανδάλου πλαστών τιμολογίων στην προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί κατά τις προεδρικές εκλογές του 2012.

ΙΤΑΛΙΑ
Το Δημοκρατικό Κόμμα μπροστά και στις δημοτικές εκλογές

Η χειραγώγηση του ιταλικού λαού από την ανανεωμένη ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, υπό τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, εκτός από τις ευρωκλογές που το κόμμα αυτό έφτασε το 41%, συνεχίζεται και με το προβάδισμα που έχει και στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές που έγιναν, επίσης, την Κυριακή στην Ιταλία.

Οι κεντροαριστεροί υποψήφιοι, Σέρτζιο Κιαμπαρίνο και Λουτσιάνο Ντ΄Αλφόνσο, έχουν σαφές προβάδισμα επί των υποψήφιων της κεντροδεξιάς στις περιφέρειες, αντίστοιχά, του Πεδεμόντιου (με πρωτεύουσα το Τορίνο) και του Αμπρούτσο στην κεντρική Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, στη Φλωρεντία εκλέγεται στον πρώτο γύρο ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Ντάριο Ναρντέλλα.

Σαφές προβάδισμα του Δημοκρατικού Κόμματος, με πιθανή διεξαγωγή, όμως, δεύτερου γύρου, σημειώνεται και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Πάδοβα, το Μπέργκαμο στη Βόρειο Ιταλία, το Λιβόρνο της Τοσκάνης και το Μπάρι της Κάτω Ιταλίας.

Σύσσωμος ο αστικός Τύπος της χώρας και διεθνώς, περιλαμβανομένης και τη χώρα μας, εμφανίζει τον Ρέντσι ως το νέο αίμα της κεντροαριστεράς, ως το νέο άφθαρτο και αποτελεσματικό πολιτικό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια, από τις πολλές που έχουν γίνει στην Ιτάλια τα τελευταία χρόνια, για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, για να εγκλωβίζονται λαϊκά στρώματα. Σε αυτό μεγάλο βάρος έχει το γεγονός της υποχώρησης και του συμβιβασμού του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, που ξεκινάει από την περίοδο του «μεγάλου ιστορικού συμβιβασμού», με τη μετάλλαξη του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και την πλήρη ενσωμάτωσή στο σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη συμμετοχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές αποκλείστηκε το ανασυσταθέν Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, που έχει ξεκάθαρη γραμμή ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και προβάλλει ως πρώτιστο καθήκον το δυνάμωμα της ταξικής πάλης.

ΣΥΡΙΑ
Ασφαλείς οι ερευνητές μετά τις φήμες για απαγωγή τους

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αντιφατικές παρέμεναν έως χτες βράδυ οι πληροφορίες σχετικά με την απόπειρα απαγωγής 11μελούς ομάδας ερευνητών και οδηγών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OAXO) από «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις κοντά στην κεντρική επαρχία Χάμα της Συρίας.

Εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ διέψευσε τις αρχικές πληροφορίες Σύρων αξιωματούχων για την απαγωγή 11μελούς ομάδας επιθεωρητών και οδηγών του Οργανισμού, μολονότι ο Μάικ Λούαν, εκπρόσωπος του Οργανισμού στη Χάγη είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μέλη της αποστολής που ταξίδευαν στην κεντρική Συρία δέχθηκαν επίθεση αλλά κατάφεραν στη συνέχεια να επιστρέψουν «σώοι και αβλαβείς» στην επιχειρησιακή τους βάση.

Το μεσημέρι, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έξι ερευνητές της αποστολής του ΟΑΧΟ και πέντε Σύροι οδηγοί τους που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα απήχθησαν από ομάδες τρομοκρατών. Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ πρεσβευτής Αχμέτ Ουζουμτζού εξέφρασε την ανησυχία του για τους επιθεωρητές και μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που εργάζονται στη Συρία και επανέλαβε την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να συνεργαστούν με την αποστολή, υποστηρίζοντας ότι «οι επιθεωρητές μας είναι στη Συρία για να διαπιστώσουν τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με τις καταγγελίες για επιθέσεις με αέριο χλωρίου».

Αυτά, ενώ οι νορβηγικές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν χτες ότι τρεις Νορβηγοί υπήκοοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στην ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) που πολεμάει το συριακό στρατό και επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα χολέρας

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Επιδεινώνεται η επιδημία χολέρας που μαστίζει από τα μέσα Μάη την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχει προκαλέσει η έναρξη εμφύλιων συγκρούσεων από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ανάμεσα στο νοτιοσουδανικό στρατό του Προέδρου Σάλβα Κιίρ και ένοπλους στασιαστές του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Τζούμπα έχουν καταγραφεί πάνω από 670 κρούσματα χολέρας, εκ των οποίων τουλάχιστον 23 ήταν θανατηφόρα.

Υποπτα κρούσματα χολέρας έχουν επισημανθεί και σε αστικά κέντρα άλλων πολιτειών όπως η πολιτεία Τζονγκλέι, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και η πολιτεία του Ανω Νείλου, στο βορειοανατολικό τμήμα και αυτήν των Λιμνών, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Η εμφάνιση χολέρας στο Νότιο Σουδάν προκαλεί φόβους για δραματική επιδείνωση μιας επιδημίας, την ώρα που περίπου 32.000 άνθρωποι, φοβούμενοι ότι θα τους σκοτώσουν εξαιτίας της καταγωγής τους, συνωστίζονται υπό άθλιες συνθήκες σε δύο βάσεις κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Τζούμπα, ενώ επίσης περισσότεροι από 1.000.000 Νοτιοσουδανοί προσπαθούν να ζήσουν δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό, στέγη και δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης.

Οι περίπου 79.000 άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο στις συνολικά οκτώ βάσεις του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν έχουν εμβολιαστεί, αλλά το εμβόλιο αυτό κατά της χολέρας θεωρείται αποτελεσματικό μόνο κατά 65%.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Βρέθηκε ο χώρος κράτησης των απηγμένων μαθητριών

AMΠOYTZA.--

Αίσθηση προκαλεί η παραδοχή ανώτατου Νιγηριανού στρατιωτικού αξιωματούχου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας γνωρίζουν την τοποθεσία παράνομης κράτησης περίπου 300 μαθητριών, που έχουν απαχθεί από ενόπλους της ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, αλλά αποκλείει, προς το παρόν, το ενδεχόμενο έναρξης επιχείρησης διάσωσής τους εξαιτίας φόβων για την ασφάλεια των κοριτσιών.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε νιγηριανά ΜΜΕ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, πτέραρχος Αλεξ Μπάντε, σημειώνοντας: «Τα καλά νέα για τους γονείς των κοριτσιών είναι ότι ξέρουμε που βρίσκονται αλλά δεν είμαστε σε θέση να σας το πούμε. Εκεί που κρατούνται μπορούμε να κάνουμε χρήση βίας; Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τα κορίτσια μας στην προσπάθειά μας να τα πάρουμε πίσω».

Ο πτέραρχος είχε, προφανώς, κατά νου την αιματοβαμμένη στρατιωτική επιχείρηση που έγινε στο Σοκότο το Μάρτη του 2012 για την απελευθέρωση ενός Βρετανού και ενός Ιταλού μηχανικού, που κρατούνταν όμηροι από τους απαγωγείς τους και η οποία έληξε με το θάνατο των θυμάτων και των δραστών.

Νωρίτερα, ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχιστον 54 στρατιώτες σε ενέδρα, που έστησαν κατά μιας στρατιωτικής περιπόλου στην κεντρική πολιτεία Πλατώ και σε επίθεση κατά αστυνομικών και στρατιωτικών στην πόλη Μπούνι Γιάντι, της Βορειοδυτικής Νιγηρίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ