Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ασφαλείς οι ερευνητές μετά τις φήμες για απαγωγή τους

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αντιφατικές παρέμεναν έως χτες βράδυ οι πληροφορίες σχετικά με την απόπειρα απαγωγής 11μελούς ομάδας ερευνητών και οδηγών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OAXO) από «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις κοντά στην κεντρική επαρχία Χάμα της Συρίας.

Εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ διέψευσε τις αρχικές πληροφορίες Σύρων αξιωματούχων για την απαγωγή 11μελούς ομάδας επιθεωρητών και οδηγών του Οργανισμού, μολονότι ο Μάικ Λούαν, εκπρόσωπος του Οργανισμού στη Χάγη είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μέλη της αποστολής που ταξίδευαν στην κεντρική Συρία δέχθηκαν επίθεση αλλά κατάφεραν στη συνέχεια να επιστρέψουν «σώοι και αβλαβείς» στην επιχειρησιακή τους βάση.

Το μεσημέρι, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έξι ερευνητές της αποστολής του ΟΑΧΟ και πέντε Σύροι οδηγοί τους που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα απήχθησαν από ομάδες τρομοκρατών. Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ πρεσβευτής Αχμέτ Ουζουμτζού εξέφρασε την ανησυχία του για τους επιθεωρητές και μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που εργάζονται στη Συρία και επανέλαβε την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να συνεργαστούν με την αποστολή, υποστηρίζοντας ότι «οι επιθεωρητές μας είναι στη Συρία για να διαπιστώσουν τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με τις καταγγελίες για επιθέσεις με αέριο χλωρίου».

Αυτά, ενώ οι νορβηγικές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν χτες ότι τρεις Νορβηγοί υπήκοοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στην ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) που πολεμάει το συριακό στρατό και επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ