Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ
Υποσχέσεις και ξανά το «παραμύθι» της ανάπτυξης

Ο Ολάντ, που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, θα ...ξαναγίνει ο «κήρυκας της ανάπτυξης»
Ο Ολάντ, που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, θα ...ξαναγίνει ο «κήρυκας της ανάπτυξης»
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα αντανακλαστικά της γαλλικής αστικής τάξης προκάλεσε η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν και έτσι τη Δευτέρα το βράδυ ο «σοσιαλιστής» Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε διάγγελμά του, θέλησε να παίξει το «χαρτί» της ανάπτυξης για να «αλλάξει η εικόνα», όπως είπε, «που έχουν οι ψηφοφόροι και θεωρούν ότι η ΕΕ δεν τους προστατεύει». Θυμίζουμε ότι ο Ολάντ είχε παρουσιαστεί από σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, όπως το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως ο «άνεμος της αλλαγής στην ΕΕ», μόνο που εφάρμοσε τα μέτρα που πήραν ενάντια στους λαούς όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ανεξαρτήτως ταμπέλας.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα και τη νίκη της Λε Πεν, είπε ότι αποτελεί «ψήφο δυσπιστίας προς την Ευρώπη που έχει γίνει δυσανάγνωστη, απόμακρη, βασικά ακατανόητη, ακόμα και για τις κυβερνήσεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ «να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στην εργασία». Και κατέληξε: «Είμαι Ευρωπαίος και είναι υποχρέωσή μου να αναμορφώσω τη Γαλλία και να επικεντρωθώ και πάλι στην Ευρώπη. Αύριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα επαναδιατυπώσω ότι προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη, η εργασία και οι επενδύσεις».

Επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις για μείωση της φορολογίας αλλά τόνισε ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα που παίρνονται, υποτίθεται για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, στην πραγματικότητα, όμως, για την ενίσχυση του κεφαλαίου για να ξεπεράσει την κρίση με λιγότερες απώλειες και είναι μέτρα που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Ο Ολάντ είχε, επίσης, χτες τηλεφωνική επικοινωνία με άλλους ηγέτες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, όπου, όπως ανακοινώθηκε, μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει η Ενωση. Φυσικά η ανησυχία των αστικών κομμάτων, είτε είναι σοσιαλδημοκρατικά είτε νεοφιλελεύθερα, αφορά τη διαπάλη για τη διαχείριση. Αυτό είναι, άλλωστε, το διακύβευμα και για τη Λεπέν, που, από άλλη μεριά και προβάλλοντας ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ, εκφράζει μια μερίδα του γαλλικού κεφαλαίου αλλά μπορεί, απ' ό,τι φαίνεται, πιο αποτελεσματικά να χειραγωγεί και τα λαϊκά στρώματα.

Χτες, επίσης, παραιτήθηκε από την ηγεσία του Γκωλικού UMP ο γραμματέας του Ζαν Φρανσουά Κοπέ, παίρνοντας την ευθύνη για την αποκάλυψη του σκανδάλου πλαστών τιμολογίων στην προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί κατά τις προεδρικές εκλογές του 2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ