Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα χολέρας

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Επιδεινώνεται η επιδημία χολέρας που μαστίζει από τα μέσα Μάη την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχει προκαλέσει η έναρξη εμφύλιων συγκρούσεων από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ανάμεσα στο νοτιοσουδανικό στρατό του Προέδρου Σάλβα Κιίρ και ένοπλους στασιαστές του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Τζούμπα έχουν καταγραφεί πάνω από 670 κρούσματα χολέρας, εκ των οποίων τουλάχιστον 23 ήταν θανατηφόρα.

Υποπτα κρούσματα χολέρας έχουν επισημανθεί και σε αστικά κέντρα άλλων πολιτειών όπως η πολιτεία Τζονγκλέι, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και η πολιτεία του Ανω Νείλου, στο βορειοανατολικό τμήμα και αυτήν των Λιμνών, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Η εμφάνιση χολέρας στο Νότιο Σουδάν προκαλεί φόβους για δραματική επιδείνωση μιας επιδημίας, την ώρα που περίπου 32.000 άνθρωποι, φοβούμενοι ότι θα τους σκοτώσουν εξαιτίας της καταγωγής τους, συνωστίζονται υπό άθλιες συνθήκες σε δύο βάσεις κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Τζούμπα, ενώ επίσης περισσότεροι από 1.000.000 Νοτιοσουδανοί προσπαθούν να ζήσουν δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό, στέγη και δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης.

Οι περίπου 79.000 άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο στις συνολικά οκτώ βάσεις του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν έχουν εμβολιαστεί, αλλά το εμβόλιο αυτό κατά της χολέρας θεωρείται αποτελεσματικό μόνο κατά 65%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ