Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Παρατάθηκαν οι προεδρικές εκλογές λόγω αποχής...

KAΪΡΟ.--

Παρατείνεται σήμερα, για ακόμη ένα 24ωρο, στην Αίγυπτο η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της χώρας, έπειτα από τη χαμηλή προσέλευση των περίπου 54.000.000 Αιγυπτίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρατηρήθηκε και ερμηνεύτηκε ως αποτέλεσμα του συνδυασμού ενός μίνι καύσωνα αλλά και της αναμενόμενης από πολλούς εκλογής του στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στη θέση του επόμενου Προέδρου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας και όχι του μποϋκοτάζ των καλπών από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Την απόφαση παράτασης των εκλογών, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και επρόκειτο να ολοκληρωθούν χτες, πήρε η Ανώτατη Προεδρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Χάνι Αμπντέλ Λάτιφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε στο «Ασσοσιέτετ Πρες» ότι οι εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών για τη Δευτέρα, πρώτη μέρα ψηφοφορίας, και τις πρώτες πέντε ώρες από το χτεσινό (σ.σ. Τρίτης) άνοιγμα των καλπών είναι πως συμμετείχε τουλάχιστον το 30% των εγεγγραμμένων ψηφοφόρων.

Αντίθετα, εκπρόσωπος του έτερου διεκδικητή του προεδρικού θώκου, του Χαμντίν Σαμπάχι, εκτίμησε χτες ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν ακόμη χαμηλότερη και ότι σε κάθε περίπτωση δεν ξεπέρασε το 15%.

Μία τόσο χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές αποδυναμώνει τη θέση του στρατάρχη Σίσι, ο οποίος προσδοκούσε ότι ένα ισχυρό ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες θα ισοδυναμούσε, αφενός, με λαϊκή επιδοκιμασία του πραξικοπήματος, που έκανε τον περασμένο Ιούλη ο στρατός, ανατρέποντας τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, αφετέρου, θα του έδινε το «πράσινο φως» για αλλαγές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ